Η νέα εποχή ξημέρωσε στο ποδόσφαιρο με την FIFA να λανσάρει ένα νέο σύστημα αυτόματου καταλογισμού του οφσάιντ μέσω του VAR. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που φιλοξενήθηκε πρόσφατα στα ΗΑΕ ακυρώθηκε το 1ο γκολ μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Συνέβη στον αγώνα του 1ου γύρου ανάμεσα στην Αλ Τζαζίρα και την Πιρέ. Ο Αλαμερί Ζαγέντ θα στείλει τη μπάλα στα δίχτυα για το 4-0 για λογαριασμό της Αλ Τζαζίρα.
Όμως το ρομποτικό VAR τον έδειξε σε θέση οφσάιντ και το γκολ ακυρώθηκε!
Η νέα τεχνολογία καταλογισμού οφσάιντ μειώνει ακόμα περισσότερο το χρόνο που χρειάζεται και το σύστημα που δοκιμάζεται εδώ και ένα χρόνο έχει ως απώτερο σκοπό ν' αντικαταστήσει το VAR με τις γραμμές, όπως το γνωρίζουμε.
Όλα αυτά βέβαια δοκιμάζονται και θα τεθούν σε ισχύ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ. Στο πλάνο της FIFA είναι να τοποθετηθούν 12 κάμερες σε κάθε γήπεδο, που θα επεξεργάζονται την κίνηση 29 σημείων του σώματος κάθε ποδοσφαιριστή 50 φορές το δευτερόλεπτο.
Όταν οι κάμερες εντοπίσουν ότι κάποιο σημείο σώματος ενός παίκτη είναι εκτεθειμένο, θα στέλνουν σήμα στο δωμάτιο επιχειρήσεων και από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του VAR να κρίνει ότι υπάρχει οφσάιντ ή δεν υπάρχει επηρεασμός στη φάση από τον εκτεθειμένο ποδοσφαιριστή.
Για την αυτοματοποίηση του οφσάιντ είχε μιλήσει για πρώτη φορά ο Αρσέν Βενγκέρ που είναι ο επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας.
«Το VAR έχει πολύ θετικό αντίκτυπο μέχρι στιγμής στο ποδόσφαιρο και μπορούμε να πούμε ότι ο αριθμός των μεγάλων λαθών έχει μειωθεί δραματικά», ανέφερε για τη νέα τεχνολογία ο Πιερλουίτζι Κολίνα, επικεφαλής διαιτησίας της FIFA, προτού συνεχίσει: «Αλλά υπάρχουν τομείς όπου μπορεί να βελτιώθηκε, και σίγουρα το οφσάιντ είναι ένα από αυτά.
«Γνωρίζουμε ότι μερικές φορές η διαδικασία ελέγχου ενός πιθανού οφσάιντ διαρκεί πολύ ώρα, ιδιαίτερα όταν το οφσάιντ που πρέπει να αξιολογηθεί είναι θέμα... εκατοστών. Και μερικές φορές η ακρίβεια με τη θέση των γραμμών μπορεί να μην είναι στο 100%. Για αυτούς τους λόγους, η FIFA αναπτύσσει μια τεχνολογία που θα μπορούσε να προσφέρει πιο γρήγορες και ακριβείς απαντήσεις, και αυτό είναι γνωστό ως ημιαυτόματο οφσάιντ» κατέληξε ο Ιταλός.