Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ελευθερία της έκφρασης αξίζει πάνω από 44 εκατομμύρια δολάρια

Δεν ήταν ο Βολταίρος, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, που πρόφερε την περίφημη φράση «Δεν συμφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ με τη ζωή μου το δικαίωμά σου να το εκφράσεις». Η αληθινή συγγραφέας του είναι η Αγγλίδα, Έβελιν Μπεατρίς Χολ, η οποία με το ανδρικό ψευδώνυμο Στέφεν Γκ. Τάλεντάιρ, το παρουσιάζει στο έργο της «The Friends of Voltaire» (1906).

Ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, δεν έχει δώσει ακόμη τη ζωή του για να υπερασπιστεί αυτό το δικαίωμα, αλλά μόλις επένδυσε όχι λιγότερα από 44 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 41,5 εκατομμύρια ευρώ) για να αναλάβει μια από τις δύο πιο σημαντικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, το Twitter, του οποίου οι 250 εκατομμύρια ακόλουθοι βοηθούν στη διαμόρφωση του οράματος αυτού του κόσμου, στη δημιουργία τάσεων, στην εξύψωση ορισμένων τρόπων σκέψης και στην καταστροφή πολλών προσωπικοτήτων.

Όπως το Facebook, το πιο διαβόητο πλήγμα του Twitter ήταν η αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ από τα δίκτυά του όταν δεν είχε ακόμη αποχωρήσει από την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, αν και υπήρχαν πολλές ενδείξεις ότι ο θεωρητικά ισχυρότερος άνθρωπος στη Γη είχε υποκινήσει ένα πραξικόπημα, ώστε οι φανατισμένοι οπαδοί του να καταλάβουν το εμβληματικό κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον, έδρα των δύο νομοθετικών τμημάτων και ως εκ τούτου λαϊκής κυριαρχίας.

Λίγοι αναλυτές από όλο τον κόσμο επικρότησαν τότε αυτό που ήταν ξεκάθαρα μια ριζοσπαστική μορφή λογοκρισίας, η οποία άνοιξε περαιτέρω την παγκόσμια διαμάχη σχετικά με το εάν οι ιδιοκτήτες μιας πλατφόρμας γνώμης θα μπορούσαν να αναλάβουν την ικανότητα να περικόψουν τόσο ριζικά την ελευθερία της έκφρασης. οποιουδήποτε ατόμου. Το απέραντο κύμα υπέρ του μέτρου που υιοθέτησαν Twitter και Facebook έπνιξε τα επιχειρήματα όσων υπερασπίστηκαν ότι, παρά τα ξεσπάσματα και τα ψέματα του, ο Τραμπ είχε το δικαίωμα να τα εκφράσει, αφού τελικά είχε εκλεγεί από τον λαό σε δημοκρατικές εκλογές, με την ίδια νομιμότητα που τέσσερα χρόνια αργότερα ηττήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν σε εξίσου δίκαιες εκλογές.

Το επίκεντρο της συζήτησης έγκειται, λοιπόν, στην de facto μεταφορά της εξουσίας και στην αυτοαπόδοσή της από εκείνους που κατέχουν και διαχειρίζονται τις πλατφόρμες, οι οποίες στην προκειμένη περίπτωση εδρεύουν στην Καλιφόρνια, μια πολιτεία που ψηφίζει ως επί το πλείστον υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος. Η δύναμη που συγκεντρώνουν οι μεγάλες πλατφόρμες έχει ανησυχήσει σοβαρά τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου, σε σημείο που η εκπρόσωπός του, Τζεν Ψάκι, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του Μπάιντεν για τη δύναμη τέτοιων γιγαντιαίων πλατφορμών στην καθημερινή ζωή, σε σημείο που «χρειάζονται να λογοδοτήσουν για τη ζημιά που προκαλούν».

Η εμφάνιση του Έλον Μασκ συνοδεύτηκε από την καλύτερη διακήρυξη που μπορούμε να ακούσουμε όσοι από εμάς υπερασπίζονται την ελευθερία της έκφρασης με κάθε κόστος: «Επένδυσα στο Twitter γιατί πιστεύω στις δυνατότητές του να είναι μια πλατφόρμα για την ελευθερία της έκφρασης σε όλο τον κόσμο, την ελευθερία της έκφρασης που αποτελεί κοινωνική επιταγή για κάθε λειτουργούσα δημοκρατία». Είναι προφανές ότι θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πώς μετράει η εγγύηση αυτού του δικαιώματος που εξέφρασε τόσο σθεναρά η Έβελιν Μπεατρίς Χολ πριν από περισσότερο από έναν αιώνα.

Ο Μασκ άδραξε την ευκαιρία να παρουσιάσει μια πρώτη ευρεία πλευρά στους σημερινούς διευθυντές του Twitter, επισημαίνοντας ότι «από τότε που έκανα την επένδυσή μου, συνειδητοποίησα ότι η εταιρεία δεν θα ευημερήσει ούτε θα ανταποκριθεί σε αυτήν την κοινωνική επιταγή να σέβεται την ελευθερία της έκφρασης σε κάθε μορφή της».

Ο πολύ πλούσιος Έλον Μασκ, ιδιοκτήτης της Tesla και της SpaceX, θέλει να κάνει αλγόριθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξήσει την εμπιστοσύνη, να εξαλείψει τα spam bots και να ελέγξει την ταυτότητα όλων των ανθρώπων. Ένα πρόγραμμα που από μόνο του καταγγέλλει σιωπηρά την πολιτική που ακολουθούσε μέχρι τώρα η πλατφόρμα που γεννήθηκε το 2006 στα χέρια των πρώην εργαζομένων της Google, Έβαν Γουίλιαμς, Μπιζ Στόουν και Τζακ Ντόρσι. Θα δούμε πώς θα το κάνει, για το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αντίσταση της «δικτατορίας» της Sylicon Valley, της οποίας οι εγκέφαλοι επιβάλλουν τη σκέψη «αφύπνισης» και την πολιτική ακύρωσης, διαστροφές που έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον δυτικό κόσμο ωσάν λογοκριτική πανδημίας.

Το μεγαλύτερο επίκεντρο αντίστασης στα νέα σχέδια του Μασκ θα είναι εκείνοι που, για να δικαιολογήσουν καταστολές και κυρώσεις, υποστηρίζουν ότι η πλατφόρμα δεν πρέπει να χρησιμεύει για προσβολή, δυσφήμιση ή διάδοση ψευδών ειδήσεων. Είναι χωρίς αμφιβολία ένα μεγάλο επιχείρημα, για το οποίο θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κανονισμοί. Αλλά, αν η προσβολή είναι εύκολα αντικειμενική, η απαξίωση ή οι ψευδείς ειδήσεις δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπιστούν και κυρίως να το κάνουν ουδέτερα, δηλαδή να απορριφθούν.

Tags
Back to top button