Συμμορίες επιτήδειων εκμεταλλεύονται την κρίση και «παγιδεύουν» εκατοντάδες χρήστες του διαδικτύου, (απάτες με πιστωτικές κάρτες, ισπανικό Λόττο, νιγηριανή απάτη, προσφορά θέσεων εργασίας κλπ.).
Αποτέλεσμα αυτής της εκμετάλλευσης και εξαπάτησης είναι το γεγονός ότι κάθε μέρα όλο και περισσότεροι πολίτες πηγαίνουν στη Δίωξη Hλεκτρονικού Εγκλήματος για να καταγγείλουν ότι έπεσαν θύματα, χάνοντας αρκετές φορές ακόμα και μεγάλα χρηματικά ποσά. Η έξαρση του«φαινομένου» αποτυπώνεται και από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2016, η Δίωξη Hλεκτρονικού Εγκλήματος χειρίστηκε 1.410 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 377 αφορούσαν απάτες, δηλαδή σχεδόν η μία στις τέσσερις!
Οι απάτες με τα κινητά σε τιμή... ευκαιρίας
Τελευταίο κρούσμα καταγράφηκε στη Βόρεια Ελλάδα, όπου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 28χρονου και 28χρονης, οι οποίοι ανέβαζαν σε ιστοσελίδα αγγελιών, αναρτήσεις για πώληση κινητών τηλεφώνων τελευταίας τεχνολογίας σε πολύ χαμηλή τιμή για να «τσιμπήσουν» ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Ανυποψίαστα τα θύματα έπεφταν στην παγίδα των επιτήδειων και πλήρωναν μέσω τηλεφωνικών επιταγών ή έκαναν κατάθεση σε τράπεζα, αλλά τελικά δεν έπαιρναν ποτέ το κινητό που είχαν παραγγείλει μέσω διαδικτύου, ενώ οι δράστες αφού είχαν πάρει τα χρήματα, σταματούσαν κάθε επικοινωνία μαζί τους και παράλληλα κατέβαζαν τις «μαϊμού» αγγελίες από την ιστοσελίδα.
Δύο θύματα κατήγγειλαν την απάτη με τα κινητά σε τιμή... ευκαιρίας και μετά από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδας ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των δύο απατεώνων, ενώ διαπιστώθηκε η εμπλοκή τους σε ακόμη 24 παρόμοιες περιπτώσεις, με τα κέρδη τους να ξεπερνούν τις 5.500 ευρώ.
Η παγίδα με τις εφαρμογές software
Επειδή τα smartphones αποτελούν καθημερινό «εργαλείο», επιτήδειοι εκμεταλλεύονται αυτή την τάση και «θησαυρίζουν» από την αγοραπωλησία εφαρμογών software, όπως για παράδειγμα ο εντοπισμός του κινητού τηλεφώνου κάποιου αγαπημένου προσώπου. Το κόλπο είναι απλό, αλλά και επικερδές για τους απατεώνες. Συνήθως ζητούν από τον ανυποψίαστο χρήστη να «εισάγει» το τηλέφωνο του για να αποκτήσει την εφαρμογή που θέλει και στη συνέχεια αρχίζουν οι υπέρογκες χρεώσεις στον αριθμό του, τις οποίες ο ίδιος αποδέχτηκε, καθώς αυτές είναι γραμμένες στα ψιλά γράμματα των όρων χρήσης, που συνήθως οι καταναλωτές δεν διαβάζουν.
Αναλυτικά τις πιο συνηθισμένες απάτες μέσω διαδικτύου, αλλά και συμβουλές προστασίας από συμμορίες που έχουν απλώσει τα «δίχτυα» τους στο ίντερνετ μπορούν να βρουν οι πολίτες στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. (astynomia.gr)