Στην κορυφή των πολλών οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη το 2017 είναι οι αποσχιστικές τάσεις.
Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 100 ενεργές αυτονομιστικές ομάδες σε όλη την Ευρώπη.
Ιστορικά παράπονα, πολιτιστική ετερογένεια και πολιτικές εντάσεις αποτελούν τη βάση αυτών των αποσχιστικών κινημάτων.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η πολιτική του Τραμπ θα ενισχύσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις σε ευρωπαϊκά κράτη που διεκδικούν την αυτονομία τους.
Στα χρόνια μεταξύ της εισαγωγή του ευρώ και της έναρξης της ύφεσης, οι αποσχιστικές ομάδες πάλευαν για να κερδίσουν λαϊκή υποστήριξη.
Αλλά η ατελείωτη οικονομική κρίση προκάλεσε αναπόφευκτα τεράστιες εντάσεις που είναι ιδιαίτερα οξείες όταν υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα πλούτου μεταξύ των περιφερειών.
Ο Καταλανός πρόεδρος υποσχέθηκε να διεξαγάγει τον Σεπτέμβριο ένα «νόμιμο και δεσμευτικό» δημοψήφισμα για την απόσχιση της επικράτειας από την Ισπανία.
Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας έχει καταστήσει σαφές ότι ένα σκληρό Brexit, που περιλαμβάνει μια ολοκληρωτική απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενιαία αγορά, θα προκαλέσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Παρόμοια δυναμική εξελίσσεται στο Βέλγιο, επίσης.
Είναι σαφές ότι υπάρχει σύγχυση στις Βρυξέλλες και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Οι ιδρυτές του ευρωπαϊκού σχεδίου πίστευαν ότι η δημιουργία μιας κοινής αγοράς, ενός κοινού νομίσματος και μιας κοινής ταυτότητας θα αποδυνάμωνε την εθνική κυριαρχία από πάνω προς τα κάτω.
Αλλά δεν συνειδητοποιούσαν ότι η διαδικασία της οικονομικής ολοκλήρωσης θα έφθανε να απειλήσει, με την αναβίωση των περιφερειακών ταυτοτήτων, με πρωτοφανείς τρόπους.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr