Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η Ε.Ε για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε το Μάιο, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Πρόκειται, βέβαια, για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, εφόσον η Ευρώπη επιθυμεί να ενισχύσει τη δέσμευσή της να αντιμετωπίσει την πιο διαδεδομένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Η προσχώρηση στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τις γυναίκες και τα κορίτσια, καθώς και για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Η Σύμβαση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου και της ενδοοικογενειακής βίας χάρη στη σφαιρική προσέγγισή της. Πρόληψη, προστασία και δίωξη, καθώς και εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Σύμβασης: ενός νομικού μέσου για τη στήριξη των γυναικών, των κοριτσιών, των γυναικών με αναπηρία και των μεταναστριών.

Μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη έχει υποστεί βία λόγω φύλου στη διάρκεια της ζωής της. Το 75 % των γυναικών επαγγελματιών ή διοικητικών στελεχών έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης· και μία στις δέκα γυναίκες έχει υποστεί παρενόχληση ή παρενοχλητική παρακολούθηση μέσω διαδικτύου. Η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη στην Ευρώπη.

Η βία λόγω φύλου παρατηρείται σε όλες τις χώρες και σε όλα κοινωνικά πλαίσια. Είτε πρόκειται για ενδοοικογενειακή βία και σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, είτε για παρενοχλητική παρακολούθηση και για αναγκαστικούς γάμους, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν κακοποίηση, διακρίσεις και στερεότυπα που δεν τους επιτρέπουν να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους, τόσο επαγγελματικά όσο και κοινωνικά. Πολλές γυναίκες εξακολουθούν να μην καταγγέλλουν ότι έχουν υποστεί βία. Γιατί;

Εξαιτίας αντιλήψεων που αποθαρρύνουν τις γυναίκες. Από πρόσφατη δημόσια έρευνα προκύπτει ότι, παρόλο που το 96% των Ευρωπαίων θεωρούν απαράδεκτη τη βία λόγω φύλου, περισσότερο από το ένα τέταρτο από αυτούς πιστεύουν ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, δικαιολογείται ο βιασμός. Περισσότεροι από ένας στους πέντε Ευρωπαίους θεωρούν ότι οι γυναίκες συχνά προβάλλουν ψευδείς ή υπερβολικούς ισχυρισμούς περί κακοποίησης ή βιασμού.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τέτοιες απόψεις που δείχνουν ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να τεθεί ένα τέλος στο φαινόμενο αυτό. Πρέπει όλοι να αμφισβητήσουμε τα στερεότυπα που θέτουν σε κίνδυνο τις γυναίκες.

Πράγματι, αν δεν αντιταχθούμε στη βία κατά των γυναικών, οι προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της ανισότητας μεταξύ των φύλων και των ανισορροπιών σε όλες τις πτυχές της ζωής θα αποδειχθούν μάταιες. Εξάλλου, δεν είναι μόνο τα θύματα τα οποία υποφέρουν από τη βία, αλλά και οι κοινωνίες μας. Μελέτη του 2014 κατέδειξε ότι η βία κατά των γυναικών έχει επίσης οικονομικό κόστος: περίπου 226 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ως Ένωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τη βία κατά των γυναικών ψιθυριστά. Το 2017, ενισχύουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών και μάλιστα στο πλαίσιο της εκστρατείας: «Πες ΟΧΙ! Τέρμα στη βία κατά των γυναικών». Στόχος μας είναι να συνενώσουμε τις προσπάθειες των κρατών μελών, των ΜΚΟ και των επαγγελματιών, όπως των γιατρών και των αστυνομικών στην εκστρατεία αυτή.

Η βία λόγω φύλου μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με συντονισμένες προσπάθειες. Από κοινού, η νομοθεσία μας, τα δικαστήρια, οι υπηρεσίες υγείας, τα μέσα επικοινωνίας, τα σχολεία μας και οι οικογένειές μας, μεταξύ άλλων, πρέπει να απευθύνουν το ίδιο μήνυμα: η βία είναι απαράδεκτη και δεν θα γίνει ποτέ ανεκτή. Πρέπει να συνενώσουμε όλα τα κράτη μέλη στην προσπάθεια αυτή. Είναι ανάγκη τα κράτη μέλη να τεκμηριώσουν εκτενέστερα και καλύτερα τη βία κατά των γυναικών, ώστε να ενισχυθούν οι αντιδράσεις μας. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναζητήσουν τρόπους ώστε να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να βελτιώσουν τις μεθόδους τους για την επιτυχία των πολιτικών που στοχεύουν στην καταπολέμηση του φαινομένου.

Η καθυστέρηση ανάληψης δράσης στο θέμα αυτό, ή η επιβράδυνση των απαραίτητων διαδικασιών, ουσιαστικά αφήνει εκατομμύρια γυναίκες σε ευάλωτη κατάσταση. Κάθε μέρα που περνά χωρίς να καταπολεμούμε τη βία λόγω φύλου είναι μια ακόμη ημέρα δυστυχίας για τα θύματα.

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ αναγνωρίζουν ότι η βία λόγω φύλου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένου ότι όλα έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Σε ορισμένα κράτη μέλη, η Σύμβαση εξακολουθεί να μην έχει επικυρωθεί. Καλούμε τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη Σύμβαση να το πράξουν. Το 2017 πρέπει να είναι το έτος που θα σηματοδοτήσει μιαν αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις προσπαθούν να καταπολεμήσουν τη βία κατά των γυναικών. Θέλουμε να εντείνουν τις προσπάθειες τους περισσότερο.

 

Tags
Back to top button