Η διασπορά φόβου και η δαιμονοποίηση ομάδων ανθρώπων μας οδηγούν σε έναν επικίνδυνο και διχασμένο κόσμο, προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία στην Ετήσια Έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλον τον κόσμο που δημοσιοποιείται σήμερα.
Ο τίτλος της έκθεσης είναι «The State of the World’s Human Rights» (Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλον τον κόσμο). Όπως προσθέτει, ελοχεύει ο κίνδυνος αλυσιδωτών αντιδράσεων, καθώς πολλά ισχυρά κράτη υποχωρούν από τις δεσμεύσεις τους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι επιπτώσεις της ρητορικής του «εμείς εναντίον αυτών», η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ατζέντα στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, πυροδοτεί μια παγκόσμια οπισθοδρόμηση εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και αποδυναμώνει τρομακτικά την παγκόσμια αντίδραση σε μαζικές θηριωδίες, αναφέρει η οργάνωση.
Στην Έκθεση γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για την «ξενοφοβική ρητορική μίσους του Τραμπ στις ΗΠΑ», τις πρακτικές των Ορμπάν, Ερντογάν, Ντουτέρτε, την παγίδευση προσφύγων στα νησιά Ναούρου και Μάνους από την Αυστραλιανή κυβέρνηση, στη μαζική λήψη αυστηρών μέτρων καταστολής από την Κίνα, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, το Ιράν, την Ταϊλάνδη και την Τουρκία, στο παρατεταμένο καθεστώς έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία και οι «άνευ προηγουμένου καταστροφικοί νόμοι για την παρακολούθηση στο Ηνωμένο Βασίλειο». Η Έκθεση επισημαίνει πως σημειώθηκε, επίσης, άνοδος της αντι-φεμινιστικής ρητορικής καθώς και εκείνης που εναντιώνεται στα άτομα ΛΟΑΤΚΙ. Παράδειγμα αυτών, αποτελούν οι προσπάθειες περιστολής των δικαιωμάτων των γυναικών στην Πολωνία, οι οποίες οδήγησαν σε μαζικές διαδηλώσεις.
Το 2016, πολλές κυβερνήσεις έκαναν τα στραβά μάτια σε εγκλήματα πολέμου, προώθησαν συμφωνίες που υπονομεύουν το δικαίωμα αίτησης ασύλου, θέσπισαν νόμους που παραβιάζουν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, υποκίνησαν δολοφονίες βασιζόμενες απλώς σε κατηγορίες για χρήση ναρκωτικών, δικαιολόγησαν βασανιστήρια και πρακτικές μαζικής παρακολούθησης και εκχώρησαν υπερεξουσίες στις αστυνομικές δυνάμεις, υπογραμμίζει η Έκθεση. Κάποιες κυβερνήσεις στράφηκαν επίσης εναντίον προσφύγων και μεταναστών, ομάδων, που εύκολα μετατρέπονται σε εξιλαστήρια θύματα. Η Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγράφει πώς 36 χώρες παραβίασαν τη διεθνή νομοθεσία επιστρέφοντας παράνομα πρόσφυγες πίσω σε χώρες στις οποίες τα δικαιώματα τους βρίσκονταν σε κίνδυνο.
Η Διεθνής Αμνηστία προβλέπει πως το 2017 θα προκληθούν συνεχείς κρίσεις, ως αποτέλεσμα της απουσίας πρωτοβουλιών εκ μέρους των ηγετών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε μια χαοτική παγκόσμια σκηνή. Η πολιτική του «εμείς εναντίον αυτών» έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και σε διεθνές επίπεδο, με την πολυμέρεια να αντικαθίσταται από μια πιο επιθετική και συγκρουσιακή παγκόσμια τάξη.
Η Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγράφει εγκλήματα πολέμου σε τουλάχιστον 32 χώρες μέσα στο 2016.
Παρά τις προκλήσεις, «η διεθνής αδιαφορία για τα εγκλήματα πολέμου έχει εδραιωθεί ως ο κανόνας με το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. να παραμένει σε παράλυση λόγω αντιπαλοτήτων μεταξύ των μόνιμων κρατών-μελών», περιγράφει η οργάνωση.
«Η διεθνής κοινότητα έχει ήδη απαντήσει με εκκωφαντική σιωπή στις αμέτρητες θηριωδίες που διαπράχθηκαν μέσα το 2016: τον σε ζωντανή μετάδοση τρόμο στο Χαλέπι, τις χιλιάδες δολοφονίες από τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στο πλαίσιο του “πολέμου κατά των ναρκωτικών” στις Φιλιππίνες, τη χρήση χημικών όπλων και την πυρπόληση εκατοντάδων χωριών στο Νταρφούρ. Το μεγάλο ερώτημα για το 2017 θα είναι σε ποιο βαθμό ο κόσμος θα επιτρέψει τη διάπραξη φρικαλεοτήτων προτού δράσει για να τις αντιμετωπίσει», τονίζει στην Έκθεση ο Σαλίλ Σετί γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας
Η έκθεση αναφέρεται στην «παράνομη», όπως την χαρακτηρίζει για μια ακόμη φορά η οργάνωση, συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό και τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα οι οποίοι, όπως αναφέρει, ζουν σε άθλιες συνθήκες.
Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τουλάχιστον 8 Σύροι πρόσφυγες επεστράφησαν εξαναγκαστικά στην Τουρκία, υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία.