Τον επαναπατρισμό του γερμανικού χρυσού, από διάφορες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, επισπεύδει η Bundesbank, λόγω του αυξημένου κλίματος αβεβαιότητας γύρω από τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης.
Παραδοσιακά, η γερμανική κεντρική τράπεζα διατηρούσε μεγάλα αποθέματα χρυσού εκτός της Γερμανίας. Τα αποθέματα 3.378 τόνων χρυσού και αξίας 120 δισ. ευρώ είχαν σταλεί για φύλαξη σε ασφαλή καταφύγια στο αποκορύφωμα του ψυχρού πολέμου, μακριά από το βεληνεκές της Μόσχας, αποτελώντας το σύμβολο της γερμανικής οικονομικής ανόδου και τον φύλακα της σταθερότητάς της.
Με την Ευρώπη, όμως, να σκοντάφτει από κρίση σε κρίση, το γερμανικό κοινό ανησυχούσε για τη διατήρηση του χρυσού στο εξωτερικό. Ορισμένοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο μπορεί να χρειασθούν για να στηρίξουν ένα νέο γερμανικό μάρκο, εάν διαλυθεί η Ευρωζώνη.
Όπως αναφέρει ανώτερο στέλεχος της Bundesbank, μιλώντας στο CNBC, η προοπτική εκλογικής νίκης της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία αλλά και το ευρύτερο κύμα ευρωσκεπτικισμού, έχoυν οδηγήσει σε πτώση το κλίμα εμπιστοσύνης προς το ευρώ.
«Έχουμε πολλές συζητήσεις για τον (αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ) Τραμπ, όσον αφορά τις συνέπειες στη νομισματική πολιτική, τα μακροοικονομικά, κλπ, αλλά εμπιστευόμαστε την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ», δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μπούντεσμπανκ, Καρλ – Λούντβιχ Τίλε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, προσθέτοντας: «Ο Τραμπ δεν προκάλεσε συζήτηση για τον χώρο αποθήκευσης στις ΗΠΑ».
Ο Τίλε σημείωσε ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει να επαναπατρίσει περισσότερα από τα μισά αποθέματα χρυσού, ενώ πρόσθεσε ότι η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ δεν επηρέασε τα σχέδιά της, καθώς το Λονδίνο παραμένει μία βασική αγορά διαπραγμάτευσης του χρυσού και ασφαλές μέρος για αποθήκευση. Ο επαναπατρισμός έχει κοστίσει έως τώρα 6,9 εκατ. ευρώ, πρόσθεσε.
Ελπίζοντας να κατευνάσει το κοινό και να μειώσει τη φημολογία ότι κάποια από τα αποθέματα χρυσού μπορεί να μην είχαν επιστρέψει στη Γερμανία, η Μπούντεσμπανκ ανακοίνωσε το 2015 μία λίστα 2.300 σελίδων με ράβδους χρυσού, υποσχόμενη αυξημένη διαφάνεια για να καθησυχάσει τους Γερμανούς.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχουν μετακινηθεί 583 τόνοι χρυσού από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι και μέχρι το 2017, το 50% των συνολικών αποθεμάτων αναμένεται να βρίσκεται στη Φρανκφούρτη – έδρα της Bundesbank.
Το υπόλοιπο 50% εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί στη Federal Reserve Bank of New York και την Bank of England.
«Βρισκόμαστε ήδη, σε συζητήσεις με τις νομισματικές αρχές των ΗΠΑ, καθώς παρά την αβεβαιότητα της νέας διακυβέρνησης, συνεχίζουμε να εμπιστευόμαστε τη Federal Reserve» τονίζει το ίδιο στέλεχος.
Σημειώνεται ότι η Γερμανία κατέχει τα δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα, σε χρυσό, στον κόσμο.