Από τον Μαρμαρά η βλέννα στη Λήμνο ή μήπως όχι;
Μεγάλη κινητοποίηση έχει προκαλέσει η βλέννα στη Λήμνο καθώς το φαινόμενο πέρα από αισθητικό δημιουργεί προβλήματα στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Από τη μία οι ψαράδες του νησιού δεν μπορούν να ρίξουν δίχτυα και από την άλλη οι επιχειρηματίες του τουρισμού δεν μπορούν να δουλέψουν καθώς οι λουόμενοι αποφεύγουν να κολυμπήσουν στα συγκεκριμένα νερά. Όσο για το φυσικό περιβάλλον η ύπαρξη τυχόν προβλήματος θα φανεί από τα αποτελέσματα της εργαστηριακής εξέτασης της βλέννας δείγμα της οποίας συνέλεξε κλιμάκιο ειδικών που έχει σπεύσει στο νησί. Από την διαδικασία αυτή θα φανεί άλλωστε αν το φαινόμενο σχετίζεται με την βλέννα του Μαρμαρά, δηλαδή εν ένα κομμάτι της μεταφέρθηκε με τα θαλάσσια ρεύματα στη Λήμνο ή αν πρόκειται για κάτι διαφορετικό.
Τουρκία για «Θαλάσσια βλέννα» στον Μαρμαρά: «Θα λάβουμε όλα τα μέτρα εντός τριών ετών»
Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος από τα μέχρι στιγμής ευρήματα της αυτοψίας σε παραλίες του νησιού προέκυψε ότι πρόκειται για μάζα βλέννας με υφή και μορφή παχύρευστης γέλης (τζελ), χρώματος κεραμίδι -φαιό, ανοικτό μπεζ, που επικάθεται σε επιφάνειες και είναι άοσμη. Επίσης δεν διαλύεται σε νερό. Η μάζα μετακινείται ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου και τα θαλάσσια ρεύματα και δεν παρατηρείται σε όλες τις ακτές. Στο βορειοανατολικό σημείο του νησιού, στην παραλία Πλάκα εντοπίστηκε στρώμα βλέννας στην επιφάνεια της θάλασσας σε περιορισμένη έκταση. Στο ανατολικό τμήμα του νησιού και συγκεκριμένα στην παραλία Κέρος, εντοπίστηκε σε περιορισμένες ποσότητες κατά θέσεις. Στην παραλία Κοκκινόβραχος στον οικισμό Καμίνια, υπήρχε εκτεταμένο στρώμα βλέννας κατά μήκος της ακτής και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες αυξομειώνεται η έκταση της.
Σήμερα, δύτες του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) θα πραγματοποιήσουν αυτοψία σε διάφορα σημεία του βυθού περιμετρικά της Λήμνου, ανάμεσα στα οποία είναι και το λιβάδι Ποσειδωνίας που συναντάται ανατολικά του νησιού, ενώ την έκταση του φαινομένου θα καταγράψουν και drones. Στο νησί θα βρίσκεται ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, οι οποίοι θα ενημερωθούν αναλυτικά από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, τους ερευνητές του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) και του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις δειγματοληψίες και για την εικόνα που παρουσιάζει το φαινόμενο.
Το «μυστήριο» πάντως θα λυθεί τα επόμενα 24ωρα αναμένονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο το φαινόμενο ευτροφισμού που παρατηρείται στη θάλασσα της Λήμνου συνδέεται με την πλαγκτονική βλέννα που παρουσιάζεται στη θάλασσα του Μαρμαρά.