Ένα πεντάχρονο αγόρι έζησε τον εφιάλτη από ένα ακραίο έκζεμα που του δημιούργησε πληγές σε όλο του το σώμα.
Ταυτόχρονα εθίστηκε ο οργανισμός του και στα στεροειδή από τις αλοιφές για το έκζεμα, τις οποίες του συνταγογραφούσαν οι γιατροί και ο πόνος ήταν αβάσταχτος.
Ο 5χρονος -σήμερα- Τσάρλι Μάντι από το Northamptonshire, φώναζε από τους πόνους σχεδόν κάθε βράδυ και σε κάποιο σημείο έπρεπε να τον θέσουν σε καταστολή στο νοσοκομείο καθώς “προσπάθησε να βγάλει το δέρμα του”, γδέρνοντάς το με μανία.
Ο πατέρας του, Ντάγκλας, έμεινε δυσαρεστημένος από τους γιατρούς αφού είχαν συνταγογραφήσει 10 διαφορετικές αλοιφές στεροειδών στο παιδί χωρίς αποτέλεσμα και τελικά βρήκε την λύση αναζητώντας πληροφορίες για το πρόβλημα του γιου του στο διαδίκτυο.
Με τη δική του έρευνα ανακάλυψε ότι ο γιος του είχε “Σύνδρομο Κόκκινου Δέρματος”, μια κατάσταση όπου το σώμα γίνεται εθισμένο στα στεροειδή σε αλοιφές τοπικές επάλειψης, προκαλώντας ακόμα πιο ακραία συμπτώματα όταν η θεραπεία μειώνεται, ή διακόπτεται (επέρχεται και σύνδρομο στέρησης).
Η απίστευτη ιστορία του 5χρονου
“Το μικρό μας αγόρι πέρασε μήνες αγωνίας εξαιτίας αυτών των αλοιφών με στεροειδή”, είπε ο Ντάγκλας. Ο μικρός Τσάρλι, ο οποίος γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2011, άρχισε να υποφέρει από έκζεμα αφού έκοψε το μητρικό γάλα ως μωρό. Αλλά ο οργανισμός του εκδήλωσε ακόμα πιο τρομερό έκζεμα αρκετά αργότερα, τον Απρίλιο του 2013, όταν το δέρμα του άρχισε να ερεθίζεται έντονα κάθε φορά που κατανάλωνε στερεές τροφές.
Ο Ντάγκλας και η σύντροφός του, Κάρεν, είπαν: “Η ερυθρότητα άρχισε να επιστρέφει, ειδικά γύρω από το πρόσωπο και με μπαλώματα στα χέρια”.
Ο Τσάρλι πήγε στον γιατρό και υποβλήθηκε σε θεραπεία με αλοιφές κορτικοστεροειδών, ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που συνταγογραφείτε συχνά για το έκζεμα. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε και το δέρμα του μικρού παιδιού ήταν συνεχώς κόκκινο και είχε πολύ έντονη φαγούρα.
Τον Μάρτιο του 2014, ο Τσάρλι μπήκε στο νοσοκομείο και μάλιστα έλαβε μορφίνη για να τον βοηθήσει με τον πόνο. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να τον βάλουν σε καταστολή καθώς το παιδί ήταν σε “υστερική” κατάσταση και “προσπαθούσε να γδάρει το δέρμα του”.
Ο απελπισμένος πατέρας του παιδιού είπε: “Ήταν δραματικό. Πέρασα το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου μου χρόνου στο διαδίκτυο, δοκιμάζοντας όλες τις διαφορετικές συμβουλές: αλοιφές, διατροφές, αλλάξαμε όλα τα σαπούνια στο σπίτι. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε πώς ήταν δυνατό το παιδί να ήταν καλά για ένα χρόνο και ξαφνικά να πάθει όλο αυτό και να επιδεινώνεται καθημερινά”.
Μέχρι το τέλος του 2014, ο Ντάγκλας είχε αλλάξει τη διατροφή του Τσάρλι και όλα τα απορρυπαντικά στο σπίτι και τον πήγε και σε ειδικό αλλεργιολόγο για να προσπαθήσει να εντοπίσει τα προβλήματά του, αλλά τίποτα δεν λειτούργησε. Οι δερματολόγοι είχαν συνταγογραφήσει 10 διαφορετικά αλοιφές με κορτικοστεροειδή.
Ο εθισμός στα στεροειδή από τις αλοιφές – Το Σύνδρομο Κόκκινου Δέρματος
Τότε ήταν που ο πατέρας του 5χρονου έμαθε στο διαδίκτυο για το Σύνδρομο Κόκκινου Δέρματος, το οποίο προκαλείται από εθισμό σε στεροειδείς αλοιφές. Ο Ντάγκλας είπε: “Ο Τσάρλι είχε φαγούρα και ήταν κόκκινος παντού και έγινε ολοφάνερο ότι αυτό που είχε έμοιαζε πολύ με μερικά από τα θύματα του Συνδρόμου του Κόκκινου Δέρματος. Αναλογίστηκα την πιθανότητα ότι η θεραπεία με στεροειδή θα μπορούσε να είναι ευθύνεται τελικά για την επιδείνωση της κατάστασής του”.
Ο Ντάγκλας έδειξε την έρευνά του σε τέσσερις διαφορετικούς δερματολόγους, οι οποίοι αρνήθηκαν να δεχτούν ότι το Σύνδρομο Κόκκινου Δέρματος ήταν η αιτία του προβλήματος του Τσάρλι. Απογοητευμένος, ο πατέρας του πήρε μια απόφαση: έκοψε τον γιο του τελείως από κάθε αλοιφή.
Ο Ντάγκλας παραδέχεται ότι αισθάνθηκε ενοχές που πήγε ενάντια στις συμβουλές που του έδωσαν πολλοί γιατροί και δερματολόγοι, αλλά ήταν τόσο απελπισμένος που σκέφτηκε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Όπως είπε: “Αισθανόμουν τρόμο, γιατί, τι θα γινόταν εάν προκαλούσα στο παιδί μου επιπλέον περιττό πόνο για κάτι που είχα διαβάσει στο ίντερνετ”;
Και πρόσθεσε: “Η σύντροφός μου έδειξε εμπιστοσύνη μου σε μένα, αλλά είχα διαρκώς αμφιβολίες για μήνες”. Ένα μήνα μετά την απομάκρυνσή του από όλες τις αλοιφές, το δέρμα του Τσάρλι άρχισε να βγάζει υγρό, το δέρμα του “έκαιγε” και ξεφλούδισε.
Ο Ντάγκλας είπε: “Όλα τα συμπτώματα (σ.σ. στέρησης στεροειδών) που έγραφαν οι άνθρωποι στο διαδίκτυο εμφανίστηκαν ξαφνικά”. Η οικογένεια συμβουλεύτηκε τον δρ Marvin Rapaport, έναν ειδικό δερματολόγο, που επιβεβαίωσε τη διάγνωση.
Ο Ντάγκλας είπε: “Η διάγνωση του δρ Rapaport μας έδωσε κουράγιο να συνεχίσουμε, καθώς το δέρμα του Τσάρλι συνέχισε να επιδεινώνεται”.
Βρήκε επίσης ένα γκρουπ στο Facebook με τίτλο “topical steroid withdrawal – red skin syndrome support group”, όπου οι χρήστες τον βοήθησαν με συμβουλές και τις εμπειρίες τους. Ο Τσάρλι αρχίζει σιγά σιγά να βελτιώνεται και το δέρμα του να επανέρχεται.
Ο Ντάγκλας είπε: “Είναι τεράστια ανακούφιση να ξέρεις ότι μετά από όλους αυτούς τους μήνες που το μικρό μας αγόρι ζούσε έναν εφιάλτη, είναι πλέον σε καλό δρόμο ανάκαμψης (…) Θέλουμε να πούμε σε όλους ότι τα παιδιά μπορεί να γίνουν εθισμένα στις στεροειδείς αλοιφές για το έκζεμα και μερικές φορές αυτές γίνονται αιτία που επιδεινώνεται το πρόβλημα”.
iatropedia.gr