Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Η ανακάλυψη του τάφου της Βασίλισσας Τιν Χανάν, το 1925…

Κατά τα μέσα Οκτωβρίου του 1925, μια γαλλοαμερικανική αρχαιολογική αποστολή κατευθυνόταν στα βουνά Hoggar της ερήμου Σαχάρας, στα νότια της Αλγερίας. Επικεφαλής της αποστολής αυτής ήταν ο Κόμης Byron Khun de Prorok, ερασιτέχνης αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος.Στο σημείο που διεξήχθησαν οι ανασκαφές υπήρχαν πολλοί τάφοι, αρχαιότατοι, τους οποίους, όμως, είχαν εξερευνήσει και σφραγίσει κατόπιν διάφοροι ξένοι και ιθαγενείς σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Έτσι, έμενε μόνο ένας τάφος ανεξερεύνητος, ο οποίος, σύμφωνα με παλαιότατη παράδοση των μελών της φυλής των Τουαρέγκ, ονομαζόταν τάφος της Τιν Χανάν.Αυτόν τον περίφημο τάφο της Βασίλισσας Τιν Χανάν ανέλαβε να εξερευνήσει η συγκεκριμένη αποστολή. Μετά τον καθαρισμό της εισόδου από τόνους άμμου της ερήμου, μπόρεσαν τελικώς να κατέλθουν σε ένα υπόγειο δωμάτιο, ορθογωνίου σχήματος, διαστάσεων πέντε επί τεσσάρων μέτρων και ύψους δύο μέτρων.Το δωμάτιο αυτό βρέθηκε εντελώς κενό. Μα, κάτω από μια μεγάλη και συμπαγή πλάκα εντοπίστηκε ένας άλλος τάφος. Μέσα του κειτόταν ο σκελετός μιας γυναίκας, τα συντρίμμια ενός ξύλινου κρεβατιού, αρκετά αντικείμενα οικιακής χρήσης και πολλά βαρύτιμα κοσμήματα από χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους.Επίσης, βρέθηκαν τεμάχια δέρματος και ενδυμάτων και υπολείμματα τροφών, τα οποία είχαν προσφερθεί στη νεκρή από τους σύγχρονούς της. Αυτό που ξεχώριζε, όμως, ήταν ένα άγαλμα μιας γυναίκας που έφερε την επιγραφή : “Λιβυκή Αφροδίτη”, αλλά και μια σειρά από μικρές πλάκες, τα οποία έφεραν παράξενα και μυστηριώδη σημεία, που παρέπεμπαν σε ιδιότυπη γραφή.Το αρχαιολογικό αυτό εύρημα θεωρήθηκε σπουδαίο και ο Κόμης Byron Khun de Prorok, μαζί με τον σκελετό και και τα βαρύτιμα κοσμήματα, αναχώρησε για την Αμερική, προκειμένου να επιδείξει τα ευρήματά του σε αμερικανικά Πανεπιστήμια, τα οποία είχαν συνδράμει στη χρηματοδότηση της εν λόγω αποστολής.Οι ανακαλύψεις στο εσωτερικό του τάφου και τα περιβάλλοντα κτερίσματα καταδείκνυαν πως οι γηγενείς της Σαχάρας του 4ου αιώνα μ.Χ., στα νότια της Αλγερίας, είχαν φτάσει σε ένα υψηλό σημείο πολιτισμού, ίσως επηρεασμένοι και από τον ρωμαϊκό πολιτισμό.Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, στις 06/01/1926…
Tags
Back to top button