Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Η ανακάλυψη των λειψάνων του Λαζάρου στην Κύπρο…

Στις 23 Νοεμβρίου του 1972, ανακαλύφθηκαν τα ιερά λείψανα του Αγίου Λαζάρου κατά τη διάρκεια ανασκαφών, υπό τη διεύθυνση του Αθανάσιου Παπαγεωργίου, εφόρου των Κυπριακών Αρχαιοτήτων.

Τα λείψανα του αγαπημένου φίλου του Ιησού εντοπίστηκαν σε λίθινη σαρκοφάγο, ακριβώς κάτω από την Αγία Τράπεζα του ομώνυμου ναού του Αγίου Λαζάρου, που βρίσκεται στη Λάρνακα. Τα οστά ήταν τυλιγμένα με ταινίες από φλούδες δέντρων.

Ο Λάζαρος είχε μεταβεί στην Κύπρο μαζί με τον Απόστολο Βαρνάβα και εκεί τον βρήκε ο θάνατος, αφού πρώτα διετέλεσε Επίσκοπος στο Κίτιο για πάνω από τριάντα χρόνια.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία του 10ου αιώνα μ.Χ., ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Λέων ΣΤ΄ ο Σοφός είχε διατάξει τη μετακομιδή των λειψάνων του Αγίου Λαζάρου στην Κωνσταντινούπολη.

Λόγω αντιδράσεων, όμως, μερικά οστά διαμοιράστηκαν σε διαφορετικά σημεία, ενώ τα υπόλοιπα, μαζί με τα άγια σάβανα, τοποθετήθηκαν σε σαρκοφάγο. Ο Αυτοκράτορας Λέων έδωσε τη διαταγή να κτιστεί ο ομώνυμος ναός πάνω ακριβώς από τη σαρκοφάγο του στη Λάρνακα της Κύπρου.

Η ανακάλυψη αυτή θεωρήθηκε μεγάλης επιστημονικής αξίας, δεδομένου ότι τα λείψανα ήταν τυλιγμένα με λωρίδες κορμού δέντρου, δεμένες «χιαστί», όπως συνηθιζόταν από τους Εβραίους και τους Αιγυπτίους, καθώς η καταγωγή του Λαζάρου ήταν εβραϊκή.

Η ανακάλυψη αναμενόταν να προκαλέσει τεράστια συγκίνηση, όχι μόνο στο νησί, αλλά και σε ολόκληρη τη χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», στις 29/11/1972…

Tags
Back to top button