Μέση Ανατολή • 31/05/2021 - 5:22
Η ανάφλεξη στη Γάζα πυροδοτεί πολιτικές αλλαγές στην Παλαιστίνη
Οι προϋποθέσεις για την εμφάνιση μιας νέας πολιτικής δύναμης
Πίσω από την πρόσφατη σύγκρουση στη Γάζα βρίσκεται ένα εκκολαπτόμενο λαϊκό κίνημα νεότερων Παλαιστινίων οι οποίοι έχουν απογοητευτεί με την αργή πρόοδο που έχει σημειωθεί υπό τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα της Παλαιστίνης, τη Χαμάς και τη Φατάχ. Αν και είναι απίθανο να εξελιχθεί σε μια καλά οργανωμένη δύναμη, αυτό το νέο είδος παλαιστινιακού ακτιβισμού θα συγκρούεται όλο και περισσότερο με την δεξιά ισραηλινή πολιτική, καθιστώντας βέβαιο ότι θα υπάρξουν περισσότερες συγκρούσεις και αναταραχές στην περιοχή.
* Το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τις πρώτες ώρες της 21ης Μαΐου, βάζοντας τέλος σε 11 ημέρες βίας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και Παλαιστίνιων μαχητών στη Γάζα, οι οποίες σηματοδότησαν τη χειρότερη στρατιωτική κλιμάκωση στα σύνορα από το 2014. Συνολικά 243 Παλαιστίνιοι και 12 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στην τελευταία αναταραχή, κατά την οποία εκτοξεύτηκαν χιλιάδες πύραυλοι από τη Γάζα και σημειώθηκαν εκατοντάδες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις.
Το αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον και η συμπάθεια προς τον παλαιστινιακό σκοπό μετά την τελευταία σύγκρουση στη Γάζα αναζωογόνησε τη στάσιμη παλαιστινιακή πολιτική ζωή, ιδίως την κοινότητα των ακτιβιστών στην οποία πρωτοστατούν οι νέοι. Η Χαμάς και η Φατάχ θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν προς όφελος τους το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης για τον αγώνα των Παλαιστινίων να αποκτήσουν κρατική υπόσταση. Όμως, η αναταραχή που παρατηρήθηκε στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν μοναδική από την άποψη ότι ήταν κατά κύριο λόγο καθοδηγούμενη από τη λαϊκή οργή, το οποίο αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο η παλαιστινιακή πολιτική δυναμική ξεπερνά πλέον τα σχέδια και τους στόχους των δύο κομμάτων.
* Για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις 18 Μαϊου στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, επιχειρώντας να χρησιμοποιούσαν το οικονομικό τους βάρος για να αναδείξουν το αίτημα τους να μπει τέλος στον ισραηλινό επεκτατισμό. Ούτε η Χαμάς ούτε η Φατάχ οργάνωσαν την απεργία.
* Οι οργανωμένες λαϊκές διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ, καθώς και η συμμετοχή σε πιο αυθόρμητες και σποραδικές κινητοποιήσεις, ήταν σημαντικοί παράγοντες πίσω από την τρέχουσα κλιμάκωση. Η Χαμάς και άλλοι Παλαιστίνιοι μαχητές στη Γάζα εκτόξευσαν πυραύλους στις 10 Μαΐου, πυροδοτώντας την τελευταία έξαρση, αλλά μόνο ως απάντηση στην αναταραχή που προκλήθηκε μετά από συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ.
Διαβάστε τη συνέχεια