Η Αλβανία συνεχίζοντας την πολεμική της κατά της μειονότητας μας εκεί, ζητά ελληνικά εδάφη. Με ανακοίνωσή της η οργάνωση της ελληνικής μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ ότι το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται όλο και περισσότεροι «ιδιοκτήτες» μεγάλων εκτάσεων, διεκδικώντας περιοχές από τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους.
Όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα του «Έθνους» στο χωριό Κρανιά του Δήμου Φοινίκης μεγαλογαιοκτήμονες, απόγονοι του «Αγά Τσίνι», απαίτησαν από κτηνοτρόφους της περιοχής να γκρεμίσουν τα μαντριά από μία πλαγιά, ενώ στην Αρδάσοβα του ίδιου δήμου δύο ή τρεις από αυτούς φιλονικούν για μια συγκεκριμένη έκταση.
Οι κάτοικοι του χωριού Αρδάσοβα κατήγγειλαν ότι το τελευταίο διάστημα καλούνται από τους ίδιους γαιοκτήμονες να πληρώνουν ενοίκιο για τους ελαιώνες τους. Επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένοι ελαιώνες, όπως και αρκετά βοσκοτόπια, είναι κοινοτικές εκτάσεις και οι ελληνικής καταγωγής αγρότες και κτηνοτρόφοι τα έχουν νοικιάσει για 10, 20 ή ακόμη και 99 χρόνια από το κράτος.
Μάλιστα, πολλοί Έλληνες ομογενείς έχουν δεχτεί επισκέψεις Αλβανών, που έχουν συστηθεί ως απόγονοι μεγαλογαιοκτημόνων και οι οποίοι ζητούν ανταλλάγματα ώστε να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους ή τη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων.
Η οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ, η οποία επισκέφθηκε το χωριό Αρδάσοβα, απέστειλε πολυσέλιδη έκθεση, με πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα, στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική μειονότητα στη νότια Αλβανία είναι όμηρος όχι μόνο της διαφθοράς που μαστίζει όλη τη χώρα, αλλά και εθνικιστικών κύκλων που θέλουν να την απογυμνώσουν περιουσιακά».
Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Λεωνίδα Παππά, «οι διεκδικούμενες εκτάσεις αφορούν κυρίως τους Δήμους Φοινίκης, Δρόπολης και Χειμάρρας. Οι ομογενείς φοβούνται ότι θα χάσουν τις εκτάσεις, τις οποίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια εκμεταλλεύονται». Παράλληλα, κάλεσε τους δημάρχους να κινηθούν νομικά για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να μην αναγνωρίσουν κανέναν ιδιοκτήτη.
Οι περιπτώσεις παρενοχλήσεων είναι αρκετές. Σε πολλές, όμως, από αυτές έχει αποδειχθεί ότι τα έγγραφα είναι πλαστά. Έχει τύχει να εμφανιστούν στο δικαστήριο δύο ή ακόμη και τρεις διεκδικητές της ίδιας έκτασης, ενώ σε άλλη περίπτωση το αρχικό έγγραφο έλεγε για 100 στρ. και ο διεκδικητής πρόσθεσε δύο μηδενικά, μετατρέποντάς τα σε 10.000 στρ.
Τα ανωτέρω έρχονται σε συνέχεια μιας σειράς διώξεων που υφίσταται η ελληνική μειόνοτητα της Αλβανίας.
Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες νωρίτερα οι μειονοτικοί δήμοι της Φοινίκης και Δρόπολης, στους νομούς Αγίων Σαράντα, Δελβίνου και Αργυροκάστρου, κατήγγειλαν ότι έχει αλλάξει ήδη παρανόμως η κυριότητα επί της γης σε περισσότερα από 220.000 στρέμματα, που ανήκαν σε περιοχές με αμιγή ελληνικό μειονοτικό πληθυσμό.
Η διαδικασία υφαρπαγής, που περιλαμβάνει με πλαστά έγγραφα, «στημένες» δικαστικές αποφάσεις και εξόφθαλμες παραβιάσεις του νόμου, βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 15 με 20 χρόνια, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το himara.gr, το Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αντιπροσωπεύει την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, κατηγόρησε την αλβανική κυβέρνηση πως διαπράττει «ιδιοκτησιακή γενοκτονία» στα χωριά της Χιμάρας Βουνό και Δρυμάδες, με αφορμή τις κατεδαφίσεις σπιτιών και επιχειρήσεων και την αφαίρεση τίτλων ιδιοκτησίας από ελληνικές οικογένειες.
Το πογκρομ κατά των Ελλήνων έχει και συνέχεια με τις απροειδοποίητες και παράνομες κατεδαφίσεις ελληνικών εκκλησιών, όπως π.χ η περίπτωση του μικρού Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου Δρυμάδων.