Καταιγιστικές είναι εξελίξεις στο θέμα της αποστολής Τούρκων συμβούλων στην Τρίπολη, οι οποίοι όπως φαίνεται αποτελούν προπομπό της γνωστής τουρκικής εταιρείας μισθοφόρων SADAT, τα μέλη της οποίας ετοιμάζονται για την Λιβύη.
Η Τουρκία έχει ήδη στρατεύματα στη Λιβύη. Αλλά όπως αναφέρουν ΜΜΕ, Τούρκοι στρατιώτες μισθοφόροι θα υποστηρίξουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του GNA, με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα TB2 και με μεταφορές όπλων.
Την επιβεβαίωση μας την φέρνει ο ίδιος ο πρόεδρος της “σκοτεινής” μισθοφορικής εταιρείας, πρώην Ταξίαρχος του τουρκικού στρατού, Adnan Tanriverdi.
Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει αίτημα από τον Ερντογάν, δηλώντας παράλληλα ο ίδιος ότι “όπως έκανε η Ρωσία, έτσι και εμείς μπορούμε να στείλουμε στρατιώτες ως ιδιωτική εταιρεία στην χώρα αυτή”.
Η Τουρκία, όπως η ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner, «θα αναλάβει αποστολή στη Λιβύη».
Τα τελευταία χρόνια, ΗΠΑ και Ρωσία εμφανίστηκαν σε ζώνες συγκρούσεων με ιδιωτικές μισθοφορικές εταιρείες, αποτελούμενες από μισθοφόρους και όχι από τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Bilkent στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου 2019, απάντησε στο ζήτημα λέγοντας ότι, «εφόσον ζητηθεί θα στείλουμε στρατεύματα στη Λιβύη».
“Όπως γνωρίζετε για την αποστολή στρατευμάτων στην Λιβύη, υπάρχει τώρα μια εταιρεία ασφάλειας από τη Ρωσία. Αυτή η εταιρεία έστειλε τα μέλη της εκεί. Εάν η Λιβύη υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα σε εμάς, τότε μπορούμε να στείλουμε το προσωπικό μας στη Λιβύη με τον ίδιο τρόπο. Μόλις υπογράψουν μια τέτοια συμφωνία ασφαλείας μαζί μας, δεν υπάρχουν εμπόδια μπροστά μας”, δήλωσε ο “σκοτεινός» πρώην Τούρκος Ταξίαρχος και νυν επικεφαλής της SADAT.
Μιλάμε για ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, πολλές από τις οποίες όπως η τουρκική, αποτελούν μια σοβαρή στρατιωτική δύναμη.
Η SADAT παρέχει συμβουλευτικές και άλλες υπηρεσίες. Δεν έχει το καθεστώς ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών ή εταιρειών μισθοφόρων, αλλά αυτό αποτελεί “ψιλά γράμματα” για τους Τούρκους διότι δρα ως παραστρατιωτική οργάνωση.
Τέτοιες εταιρείες υπάρχουν στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία. Οι χώρες αυτές τις χρησιμοποιούν ως μέσο της εξωτερικής τους πολιτικής. Όπου δεν επιθυμούν να διαθέτουν ένοπλες δυνάμεις, τις χρησιμοποιούν.
Αποτελούνται από εν αποστρατεία στρατιωτικούς και ελέγχονται από τα ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ των χωρών αυτών. Την συγκεκριμένη τουρκική εταιρεία την ελέγχει προσωπικά ο Τούρκος πρόεδρος και αποτελεί το “μακρύ του χέρι” παντού στην περιοχή.
Πρόκειται για δύναμη που αποτελείται από βετεράνους στρατιώτες που έχουν ολοκληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία ως ενεργό καθήκον, πολλοί από αυτούς ανήκαν στις ειδικές μονάδες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο πρώην αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Αντιστράτηγος ε.α. Ismail Pekin αναφερόμενος στις ιδιωτικές εταιρείες της Τουρκίας, ανέφερε ότι θα ήταν χρήσιμη η δημιουργία μιας στρατιωτικής εταιρείας του είδους.
Ο ίδιος τόνισε » Μπορεί να ετοιμάσουμε μια τέτοια δύναμη για την Τουρκία. Τέτοια στρατεύματα μπορούν να προετοιμαστούν από παλιούς στρατιώτες για να πολεμούν. Νομίζω ότι μπορεί να γίνει. Τέτοιες εταιρείες δεν είναι ενάντια στο κράτος , αλλά μπορούν να εκτελούν αποστολές συλλογής πληροφοριών, να διαφυλάττουν τις εταιρείες που αναζητούν πετρέλαιο και πολλά άλλα» .
Το θέμα της ενέργειας βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του Τούρκου προέδρου και ειδικά τον τελευταίο μήνα ο ίδιος έχει προβεί σε πολλές δηλώσεις περί αδιαπραγμάτευτων «τουρκικών συμφερόντων» σε Αιγαίο και Κύπρο.