Εδώ και δύο χρόνια, η «οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας» και οι συμφωνίες «ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας» που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και εγκρίθηκαν από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο του 2019, δεν έχουν συζητηθεί στη Βουλή της Λιβύης.
Αυτό αναφέρθηκε από την αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης η οποία συναντήθηκε χθες με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Τουρκία.
Οι δηλώσεις της λιβυκής αντιπροσωπείας στην Τουρκική Βουλή
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Φεβζί αλ Νουβαϊρί και η αντιπροσωπεία που τη συνοδεύει συναντήθηκαν με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας υπό την προεδρία του Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Στη συνάντηση αναφέρθηκε το «Μνημόνιο Συνεννόησης για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας» που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και η συμφωνία «Ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας», η οποία θέτει το πλαίσιο για τη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης ανέφεραν στις δηλώσεις τους ότι η «οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας» και οι συμφωνίες «ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας», που εγκρίθηκαν στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση τον Δεκέμβριο του 2019, δεν ήταν στην ατζέντα τους και ότι η συμφωνίες δεν εγκρίθηκαν στο λιβυκό κοινοβούλιο.
Δεν επικυρώθηκαν από τη λιβυκή Βουλή
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Φεβζί αλ Νουβαϊρί, δήλωσε ότι «η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών δεν δημιουργεί πρόβλημα για τη Λιβύη, μόνο που ο χρόνος της είναι προβληματικός».
Ο Νουβαϊρί δήλωσε ότι «υπάρχει αντίθεση στο εσωτερικό της Λιβύης για τη συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας και απαιτούνται καλές σχέσεις για την επικύρωσή της».
Ο αλ Νουβαϊρί είπε ότι πιστεύει ότι οι συμφωνίες θα επικυρωθούν από τη Λιβύη την επόμενη περίοδο.
Άλλοι Λίβυοι βουλευτές στην αντιπροσωπεία δήλωσαν επίσης ότι οι δύο συμφωνίες δεν είχαν έρθει ποτέ στο λιβυκό κοινοβούλιο, δεν συζητήθηκαν και δεν επικυρώθηκαν.
Ο Γιουσούφ αλ Άγκουρι, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας, ένα από τα μέλη της αντιπροσωπείας, δήλωσε: «Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν έχουμε δει ποτέ δύο συμφωνίες. Δεν ήρθε ενώπιον μας. Δεν μπορούσαμε να τις δουλέψουμε. Υπεγράφη μονομερώς με την Τουρκία. Αλλά είμαστε το μόνο κοινοβούλιο στη Λιβύη. Θα έπρεπε να είχε ληφθεί και η γνώμη μας», είπε.
«Πολύ σοβαρές, θλιβερές και ανησυχητικές οι θέσεις των Λίβυων»
Συμμετέχοντας στη συνάντηση, ο βουλευτής του CHP Εσκίσεχιρ Ουτκού Τσακιρόζερ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ και λυπάται από τις δηλώσεις της λιβυκής αντιπροσωπείας.
Ο Τσακιρόζερ όπως αναφέρει η τουρκική sozcu.com.tr έκανε την ακόλουθη αξιολόγηση:
* Ενώ αυτές οι συμφωνίες συζητούνταν στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, υποστηρίξαμε και εγκρίναμε τη Συμφωνία για την Οριοθέτηση της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας, η οποία συνάδει με τα συμφέροντα της χώρας μας.
* Αλλά αντιτασσόμασταν στη στρατιωτική συμφωνία που θα έκανε την Τουρκία μέρος σε αυτή τη σύγκρουση.
* Και τότε, ως εκπρόσωποι του CHP, τόσο στην επιτροπή όσο και στη γενική συνέλευση, προειδοποιούσαμε ότι το να υποστηρίξουμε μια πλευρά στη στρατιωτική σύγκρουση θα μπορούσε να αποφέρει αποτελέσματα εναντίον μας. Σήμερα, έχει γίνει σαφές πόσο δίκιο είχαμε στις ανησυχίες μας.
* Τα λόγια των Λίβυων βουλευτών είναι πολύ σοβαρά, πολύ θλιβερά και ανησυχητικά. Η Συμφωνία για την Οριοθέτηση της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας (ΑΟΖ) και η άλλη στρατιωτική συμφωνία, την οποία υποστηρίζουμε και εμείς, δεν έχει μπει καν στην ημερήσια διάταξη στη Βουλή της Λιβύης εδώ και δύο χρόνια.
Πηγή: