Η Αθήνα ζητάει την καταβολή 288 δισ. ευρώ από τη Γερμανία, στο πλαίσιο των πολεμικών αποζημιώσεων για τη ναζιστική κατοχή, όπως αναφέρει ου ο Guardian.
«Η Ελλάδα δηλώνει ότι θα διεκδικήσει τις αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την αποπληρωμή ενός δανείου που εξαναγκάστηκε να δώσει κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής με ανανεωμένο ζήλο, παρότι η Γερμανία απορρίπτει ανοικτά τις αξιώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Και συνεχίζει: «Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να ζητήσει συγγνώμη για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τους προγόνους του, η Αθήνα υποσχέθηκε να επανεκκινήσει την εκστρατεία διεκδίκησης, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την έναρξη μιας νέας εποχής στους διμερείς δεσμούς».
Ο Κώστας Δουζίνας, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του ελληνικού κοινοβουλίου μίλησε στη Βρετανική εφημερίδα και είπε τα εξής: «Πρόκειται για ένα ζήτημα που ψυχολογικά ακόμα "πονάει" και ως κυβέρνηση είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να το εγείρουμε. Προφανώς, η Ελλάδα δεν μπορούσε να το κάνει αυτό ενώ βρισκόταν σε πρόγραμμα [διάσωσης] και λάμβανε δάνεια από την ΕΕ και το Βερολίνο. Θα ήταν εντελώς αντιφατικό».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «η αριστερή κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει με τις αξιώσεις, αφού οι βουλευτές συζητήσουν αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως η πρώτη ολοκληρωμένη κοινοβουλευτική έρευνα για τις ζημιές που προκάλεσε η γερμανική κατοχή».
Η έκθεση, που συντάχθηκε από μια διακομματική επιτροπή σε βάθος ετών, εκτιμά ότι εκκρεμεί αποζημίωση ύψους 288 δισ. ευρώ για την καταστροφή που υπέστη η Ελλάδα από το 1941 έως το 1944, την περίοδο δηλαδή που η χώρα βρισκόταν υπό την κατοχή του Τρίτου Ράιχ. Υπολογίζει επίσης ότι η Γερμανία οφείλει στην χώρα μας επιπλέον 11 δισ. ευρώ, για το κατοχικό δάνειο των 476 εκατ. μάρκων, το οποίο απέσπασαν με τη βία οι δυνάμεις του Χίτλερ από την ελληνική κεντρική τράπεζα το 1943.
«Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι, πυροδοτώντας μια οικονομική και νομισματική κατάρρευσης, το άτοκο δάνειο - το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του Χίτλερ στην Αφρική - διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στην οικονομική εξαθλίωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού της Ελλάδας, κυριολεκτικά εν μία νυκτί», επισημαίνει ο Guardian.
«Αυτό που έχουμε τώρα στα χέρια μας είναι μια πλήρης ανάγνωση της κατάστασης, με μια έκθεση που εξετάζει τη συνολική ζημιά που προκλήθηκε στη χώρα και τον πληθυσμό της κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Στο παρελθόν υπήρξαν εκτιμήσεις για την ζημιά που προκλήθηκε σε μεμονωμένα περιστατικά, αλλά ποτέ σε αυτή την κλίμακα», εξηγεί ο κ. Δουζίνας, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
«Αξιωματούχοι «σάρωσαν» πάνω από 400.000 σελίδες αρχείων που ελήφθησαν από τα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ και καταγράφουν τις θηριωδίες του ναζιστικού καθεστώτος αλλά και φακέλους που προήλθαν από τη Ρωσία. Οι δυνάμεις του Άξονα, όπως και σε άλλες περιοχές της Ευρώπησης, ήταν μεθοδικές στην αποστολή αναφορών που απαριθμούσαν τις σφαγές, την καταστροφή των σπιτιών και την τις μαζικές εκτελέσεις των θυμάτων», επισημαίνει ο Guardian και συνεχίζει: «Οι Έλληνες προέβαλλαν ηρωική αντίσταση στους γερμανούς κατακτητές τους, αλλά το τίμημα ήταν βαρύ. Δεκάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν σε αντίποινα για τα χτυπήματα των ανταρτών κατά της Βέρμαχτ και τουλάχιστον 300.000 πέθαναν από πείνα. Περίπου 40.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους από τον λιμό μόνο το πρώτο έτος της κατοχής, ενώ η εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας σχεδόν εξαλείφθηκε».
«Η Γερμανία δεν ανέλαβε ποτέ στον βαθμό που έπρεπε την ιστορική της ευθύνη για την πλήρη καταστροφή της χώρας. Ήταν μια τόσο ολοκληρωτική καταστροφή, που συνέβαλε καίρια στο να καθυστερήσει η ανάπτυξη της χώρας μας ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», δηλώνει στον Guardian o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κουλούγλου.
Το δημοσίευμα του Guardian καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει έντονα τις αξιώσεις της Ελλάδας και την Πολωνίας, η οποία επίσης υπέστη ολέθρια πλήγματα από τη ναζιστική κατοχή. «Όπως υποστηρίζουν, αυτό το κεφάλαιο έκλεισε το 1960, όταν κατέβαλε στην Αθήνα τα 115 εκατ. μάρκα, που ισοδυναμούν σήμερα με 230 εκατ. ευρώ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.