Τις ελληνικές προτεραιότητες κατά τη διάρκεια της προεδρίας της ΕΕ από τη Μάλτα το α’ εξάμηνο του έτους, παρουσίασε στους 28 πρέσβεις κρατών-μελών της ΕΕ στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια «παραγωγικής και ουσιαστικής ενημερωτικής» συνάντησης που είχε μαζί τους, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε τους Ευρωπαίους διπλωμάτες αλλά και την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Αθήνα, για τις θέσεις της χώρας μας ενόψει της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου στη Λισσαβόνα, και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο στη Ρώμη, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ).
Μιλώντας για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ευρώπη απογοητεύει τους πολίτες της και βρίσκεται μπροστά σε ένα υπαρξιακό πρόβλημα, το οποίο εντείνεται καθώς απομακρύνεται από τις κοινωνικές της ρίζες και από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη «η συζήτηση μεταξύ των χωρών του Νότου και οι άλλες πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, να μην είναι απλώς επετειακές, αλλά να μας δώσουν τη δυνατότητα να συμβάλουμε στην οικοδόμηση της νέας Ευρώπης».
Το μεγάλο στοίχημα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, είναι η υπέρβαση του σημερινού status quo της λιτότητας και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι να εφαρμόσουμε καλύτερα τις υφιστάμενες πολιτικές, αλλά να αλλάξουμε πολιτική. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα», προσέθεσε και επισήμανε πως κανείς δεν μπορεί πια να υπερασπιστεί το υφιστάμενο status quo, την ορθοδοξία αυτή της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού. Οι Ευρωπαίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους, νιώθουν ότι αν δεν αλλάξει κάτι, η ζωή των παιδιών τους θα είναι χειρότερη, παρατήρησε.
Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος έκανε ειδική αναφορά στην προσφυγική κρίση, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρηθεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε ότι η χώρα μας κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου και υπογράμμισε ότι τα κράτη πρώτης υποδοχής θα πρέπει να μοιράζονται το βάρος με τους λοιπούς κοινοτικούς εταίρους.