Ο εκπρόσωπος για θέματα προϋπολογισμού της ΚΟ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), Γιοχάνες Καρς, καταλογίζει στον χριστιανοδημοκράτη υπουργό Οικονομικών ότι από το 2015 και μετά προσπαθεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Εδώ και δύο χρόνια η στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτηρίζεται από ασάφεια, υποστηρίζει σε συνέντευξή του, και προσθέτει: Ενώ επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επειδή διαθέτει την αναγκαία τεχνογνωσία, απορρίπτει συγχρόνως την εκτίμησή του για την αναγκαιότητα περικοπής του χρέους. Αποτέλεσμα αυτής της «αντίφασης» είναι ένας «σαθρός συμβιβασμός», αφού το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα χωρίς οικονομική συμμετοχή.
Σύμφωνα με τον Γ. Καρς, ο οποίος εκφράζει τη δεξιά πτέρυγα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, το ζητούμενο είναι κατά πόσο «θέλουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ ή όχι» και σημειώνει: «Αν τη θέλουμε, τότε το Ταμείο έχει μιλήσει ξεκάθαρα για τις προϋποθέσεις -δηλαδή τη βιωσιμότητα του χρέους και την περικοπή του. Ο Σόιμπλε όμως φοβάται τη σχετική συζήτηση όπως ο διάβολος το λιβάνι. Θέλει να αποφύγει οπωσδήποτε κάθε συζήτηση πριν από τις εκλογές. Δύο χρόνια τώρα παρακολουθούμε τις ασάφειες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Στο τέλος όμως θα γίνει η περικοπή του χρέους. Θα ήταν όμως καλύτερα αν ήταν από την αρχή ειλικρινής.» Βέβαια, μια δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για το κούρεμα του χρέους δεν θα ήταν εύκολη, παραδέχεται ο Γιοχάνες Καρς. Προσθέτει ότι θα πρέπει επιτέλους να γίνει, ενώ εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι η αβεβαιότητα για το χρέος να διαρκέσει ως το καλοκαίρι του 2018.
Ο ίδιος αναφέρει στη συνέντευξή του, πως παρά τα δάνεια και την όποια ελάφρυνση του χρέους, οι απαντήσεις για το πώς θα σταθεί ξανά στα πόδια της η Ελλάδα θα πρέπει να δοθούν από την ίδια τη χώρα. Οι σοσιαλδημοκράτες είναι υπέρ του «η Ελλάδα να πάρει τα χρήματα της επόμενης δόσης επειδή είναι αναγκαία για την εξυπηρέτηση των δανείων και την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Αυτή είναι η συμβολή που μπορούμε εμείς να προσφέρουμε. Η Ελλάδα δεν πρόκειται όμως να σωθεί ούτε από τη Γερμανία και ούτε από την Ευρώπη. Είναι υπόθεση των Ελλήνων. Ωστόσο θα πρέπει να τους δώσεις τη δυνατότητα να το κάνουν», τονίζει ο κ. Καρς.
Προσθέτει, επίσης, ότι η Ελλάδα θα πρέπει από την πλευρά της να αξιοποιήσει την «ανάσα» που της δίνεται για να κάνει εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για ένα λειτουργικό φορολογικό σύστημα και μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση –αλλαγές αναγκαίες, επισημαίνει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, διαφορετικά η χώρα θα βρεθεί πολύ σύντομα ξανά στο χείλος του γκρεμού. «Νομίζω ότι το χρέος και η συζήτηση περί αυτού δεν είναι τα ουσιώδη. Τα ουσιώδη είναι αν θα υπάρξει εμπιστοσύνη σε μια ανοδική προοπτική της οικονομίας, αν θα έρθουν ξένοι επενδυτές, αν εγκατασταθούν εταιρίες στην Ελλάδα, αν θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Μόνο αν οι άνθρωποι έχουν δουλειά, αν έχουν κατάρτιση και πληρώνουν φόρους, μόνο τότε μπορεί ένα κράτος να λειτουργήσει και να αλλάξει και μπορούμε να μιλάμε για διαρθρωτική αλλαγή. Μόνο με λιτότητα δεν πρόκειται να σταθεί η οικονομία στην Ελλάδα ξανά στα πόδια της», τονίζει.
Αναφερόμενος, τέλος, στις ελληνογερμανικές σχέσεις, ο Γιοχάνες Καρς συνιστά σε όλες τις πλευρές να μην προσφεύγουν σε λαϊκισμούς: «Πιστεύω ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση έχει υποστεί οδυνηρές δοκιμασίες και ότι τώρα ακολουθεί το δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Παλιότερα γνωρίσαμε και έναν Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο οποίος διεξήγαγε με τον δικό μας υπουργό Οικονομικών αξιοσημείωτες μονομαχίες. Για τους Ευρωπαίους ήταν πολύ διασκεδαστικό, για τους Έλληνες μάλλον θλιβερό. Επί της ουσίας όμως αυτή η αντιπαράθεση δεν προσέφερε σε κανέναν τίποτα. Σε τελική ανάλυση σκοπός της πολιτικής είναι να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων».