Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Γιατί ο καφές σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί υπνηλία;

Λαμβάνοντας υπόψη την περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη και την γενική φήμη του καφέ ως το απόλυτο ρόφημα που θα σας κρατήσει ξύπνιους και σε εγρήγορση, η αίσθηση της υπνηλίας μετά από ένα γεμάτο φλιτζάνι καφέ φαίνεται αντιφατική, αν όχι εντελώς αδύνατη.

Υπάρχουν, όμως, πολλοί άνθρωποι που ορκίζονται ότι το απογευματινό τους εσπρεσάκι κάνει το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε -να τους κρατήσει ξύπνιους δηλαδή. Οπότε, τελικά, μπορεί να μην είναι όλα στο μυαλό σας.

Γιατί ο καφές σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί υπνηλία

Ο λόγος για τον οποίο κουραζόμαστε όλη την ημέρα είναι επειδή μια νευροχημική ουσία, που ονομάζεται αδενοσίνη, συσσωρεύεται και διέρχεται μέσω υποδοχέων, γεγονός που προκαλεί τα νευρικά κύτταρα να γίνονται λιγότερο ενεργά και τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου σας να διαστέλλονται. Εν ολίγοις, το σώμα σας λαμβάνει το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα για ξεκούραση. Αλλά επειδή η καφεΐνη μοιάζει με αδενοσίνη, συνδέεται με αυτούς τους υποδοχείς -εμποδίζοντας την πραγματική αδενοσίνη να περάσει και μην αφήνοντας, έτσι, το σώμα σας να χαλαρώσει τους ρυθμούς του.

Διαβήτης και καφές: Πως συσχετίζονται και τι να προσέξετε

Αν και η καφεΐνη, λοιπόν, μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους για λίγο με αυτόν τον τρόπο, δεν προκαλεί εξαφάνιση όλης αυτής της αδενοσίνης για πάντα. «Ακριβώς επειδή ο εγκέφαλός μας δεν επεξεργάζεται πλέον την αδενοσίνη δεν σημαίνει ότι σταματά να την παράγει», δήλωσε στο PureWow η Michelle Worley, νοσοκόμα και μία από τους πάροχους θεραπείας ύπνου της Aeroflow Healthcare, αναφέρει το mentalfloss.com. «Όταν η καφεΐνη αναπόφευκτα εξαντληθεί, μένετε με συσσωρευμένη αδενοσίνη που σας κάνει να αισθάνεστε ακόμα πιο κουρασμένοι».

Κάτι παρόμοιο, δηλαδή, με αυτό που συμβαίνει όταν καταναλώνετε κάτι με ζάχαρη για να πάρετε ένα boost ενέργειας και μετά από λίγο νιώθετε ότι καταρρέετε. Και μιλώντας για τη ζάχαρη, εάν ο καφές σας περιλαμβάνει ζάχαρη, αυτό θα μπορούσε, επίσης, να συμβάλει στην κόπωση μετά την κατανάλωση καφέ.

Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα ότι η διουρητική ικανότητα της καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε κουρασμένοι (αν και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη δεν μας αφυδατώνει σχεδόν τόσο όσο πιστεύαμε). Τέλος, μπορεί να έχετε δημιουργήσει τόσο υψηλή ανοχή στην καφεΐνη που ένα φλιτζάνι καφέ απλώς δεν σας «πιάνει» όπως παλιά.

Tags
Back to top button