Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Γιατί η Σ. Αραβία θα χάσει τον επόμενο πόλεμο για τις τιμές του πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία υποκίνησε ήδη δύο πολέμους τιμών πετρελαίου την τελευταία δεκαετία και έχει χάσει και τους δύο. Δεδομένης της φαινομενικής αδυναμίας του να μάθει από τα λάθη του, μπορεί να υποκινήσει έναν άλλο, αλλά θα το χάσει επίσης. Το OilPrice.com περιγράφει γιατί συμβαίνει αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κύριος στόχος για τη Σαουδική Αραβία και στους δύο πρόσφατους πολέμους τιμών πετρελαίου ήταν η βιομηχανία σχιστόλιθου των ΗΠΑ. Στον πρώτο πόλεμο τιμών του πετρελαίου από το 2014 έως το 2016, ο στόχος της αραβικής χώρας ήταν να σταματήσει η ανάπτυξη του κλάδου σχιστόλιθου των ΗΠΑ ωθώντας τις τιμές του πετρελαίου τόσο χαμηλά μέσω της υπερπαραγωγής, που τόσες πολλές εταιρείες της χρεοκόπησαν και ο τομέας δεν αποτελούσε πλέον απειλή για την τότε-Σαουδική κυριαρχία στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

Στον δεύτερο πόλεμο για τις τιμές του πετρελαίου που μόλις τελείωσε, ο κύριος στόχος της Σαουδικής Αραβίας ήταν ακριβώς ο ίδιος, με τον πρόσθετο στόχο να σταματήσει τους αμερικανούς παραγωγούς σχιστόλιθου να μαζέψουν τις συμβάσεις προμηθειών πετρελαίου που δεν είχε συμπληρώσει η Σαουδική Αραβία, καθώς το βασίλειο συμμορφώθηκε με τις περικοπές πετρελαίου με εντολή διαφόρων συμφωνιών του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ.

Θα αντέξει η Σαουδική Αραβία άλλον έναν πόλεμο;


Σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον τιμών πετρελαίου - οι Σαουδάραβες είναι επίσης καταδικασμένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ΗΠΑ - ακόμη και πριν από τον τελευταίο πόλεμο για τις τιμές του πετρελαίου - είχαν δηλώσει ότι δεν θα ανέχονταν την αύξηση των τιμών του πετρελαίου πάνω από 70 $ ανά βαρέλι Μπρεντ.

Όταν η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε πέρυσι κατά την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου πάνω από 70 δολάρια ανά βαρέλι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγραψε για τον Βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας ότι: «Δεν θα διαρκούσε η εξουσία του πάνω από δύο εβδομάδες χωρίς την υποστήριξη του στρατού των ΗΠΑ».

Το επίπεδο των 70 δολαρίων ανά βαρέλι θεωρείται εκείνο που λαμβάνει υπόψη τα επίπεδα τιμών του πετρελαίου που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα για την οικονομία των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι κάθε αλλαγή 10 $ ανά βαρέλι στην τιμή του αργού πετρελαίου οδηγεί σε αλλαγή 25-30 σεντ στην τιμή ενός γαλλονιού βενζίνης και για κάθε 1 λεπτό που η μέση τιμή ανά γαλόνι βενζίνης αυξάνεται, χάνονται πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως στις καταναλωτικές δαπάνες.

Μετά από αυτήν την τελευταία επίθεση στον στρατηγικά ζωτικό κλάδο σχιστόλιθου, οι ΗΠΑ δεν έχουν απολύτως κανένα ενδιαφέρον για αυτό το ρεκόρ προϋπολογισμού ή για το αν η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να αιμορραγεί, σύμφωνα με ορισμένες πηγές της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το OilPrice.com, εν μέρει, αυτή η αδιαφορία οφείλεται στην αντιληπτή «προδοσία» της θεμελιώδους συμφωνίας που είχε καθορίσει τη σχέση των δύο χωρών από το 1945. Αυτό προέβλεπε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν όλη την προμήθεια πετρελαίου που χρειαζόταν για όσο διάστημα η Σαουδική Αραβία είχε στη διάθεσή της πετρέλαιο, σε αντάλλαγμα για το οποίο οι ΗΠΑ θα εγγυούταν την ασφάλεια του κυβερνώντος Σώματος της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό άλλαξε ελαφρώς με την έλευση του κλάδου σχιστολίθου των ΗΠΑ για να διασφαλιστεί ότι η Σαουδική Αραβία επιτρέπει επίσης στη βιομηχανία σχιστόλιθου των ΗΠΑ να συνεχίσει να λειτουργεί και να αναπτύσσεται.

 

 

Tags
Back to top button