Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ράλι στο ρωσικό ρούβλι: Τι το ωθεί σε υψηλά 2ετίας έναντι του δολαρίου

Έτσι το ρωσικό ρούβλι επιδίδεται σήμερα σε ράλι, με το Bloomberg να σχολιάζει πως αυτό μαρτυρά κάποιες ελπίδες για το όποιο έστω μικρό βήμα στις πρώτες απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία από το 2022. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για ξένο συνάλλαγμα εντός Ρωσίας παρουσιάζει σαφή κάμψη.

Το ρωσικό νόμισμα έχει ενισχυθεί αισθητά από τις αρχές του έτους, χάρη σε προσδοκίες για λήξη του πολέμου στην Ουκρανία και άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που γεννήθηκαν κυρίως χάρη στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος διαμορφώνεται σήμερα στα 80,2237 ρούβλια ανά δολάριο – το ισχυρότερο επίπεδο από τις 31 Μαΐου 2023 – σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Χρηματιστηρίου της Μόσχας, η ισοτιμία προκύπτει πλέον από διατραπεζικές συναλλαγές.

Φθίνει η ζήτηση για ξένα νομίσματα

Πέρα από τις όποιες γεωπολιτικές προσδοκίες, η άνοδος του ρουβλίου στηρίζεται και από τη σταθερή προσφορά συναλλάγματος από εξαγωγικές επιχειρήσεις και τα υψηλά επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το βασικό της επιτόκιο, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό – περιβάλλον που ευνοεί τις επενδυτικές στρατηγικές carry trade και την ενίσχυση του νομίσματος.

Η όρεξη για ξένο συνάλλαγμα στη Ρωσία φθίνει σταδιακά και, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ρωσίας, βρίσκεται ήδη στο χαμηλότερο σημείο από την επιβολή των κυρώσεων και την αναστολή διαπραγμάτευσης δολαρίου και ευρώ στο Χρηματιστήριο της Μόσχας.

Παρά τη σημαντική πτώση των τιμών του πετρελαίου, οι πωλήσεις συναλλάγματος που σχετίζονται με εξαγωγές μειώθηκαν μόλις κατά 2%, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι εξαγωγείς συνεχίζουν να μετατρέπουν με συνέπεια τα κέρδη τους σε ρούβλια, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.

Στη διεθνή εξωχρηματιστηριακή αγορά, το ρούβλι καταγράφει φέτος κέρδη άνω του 40%, ξεπερνώντας ακόμη και τον χρυσό και αναδεικνυόμενο ως το πιο κερδοφόρο επενδυτικό μέσο της χρονιάς.

Tags
Back to top button