Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η Ελλάδα είναι ευάλωτη σε μια νέα κρίση

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2018 το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην ΕΕ, το δημόσιο χρέος (181% του ΑΕΠ) και η ρηχή ανάπτυξη καθιστούν την οικονομία της ευάλωτη στον ορατό κίνδυνο επιβράδυνσης της ευρωζώνης, όπως εκτιμά ειδική μελέτη της UBS.

Καθώς το ευρώ γιορτάζει την 20ή επέτειό του, το Brexit, οι αντιπαραθέσεις για το διεθνές εμπόριο και ο δασμολογικός προστατευτισμός, ο λαϊκισμός και η κούρσα διαδοχής εν όψει της αλλαγής φρουράς στην ηγεσία της ΕΚΤ θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο τη Γηραιά Ηπειρο, παρατηρεί έκθεση της ελβετικής τράπεζας.

Η αβεβαιότητα, ο λαϊκισμός και η ύφεση

«Υπάρχει ένα σύννεφο αβεβαιότητας που πλανάται πάνω από τη νομισματική ένωση. Το μέλλον της θα εξαρτηθεί από μια νέα γενιά ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του νέου προέδρου της ΕΚΤ», επισημαίνει ο Mark Haefele, Chief Investment Officer της UBS Global Wealth Management, στο ρεπορτάζ του Τάσου Μαντικίδη στο «Βήμα της Κυριακής».

Παράλληλα ο Ricardo Garcia, επικεφαλής της έρευνας της ελβετικής τράπεζας, εκτιμά ότι «μια περίοδος ύφεσης θα έθετε, δίχως άλλο, σε κίνδυνο τον συνεκτικό χαρακτήρα της ευρωζώνης».

«Ενώ έχουμε την πεποίθηση ότι το ευρώ θα ήταν ικανό να επιβιώσει ακόμα και σε ένα σενάριο δριμείας ύφεσης, οι επενδυτές οφείλουν να συνυπολογίσουν τα μέτρα λιτότητας και τον λαϊκισμό ως εξίσου σημαντικές απειλές» προσθέτει.

Η έξαρση του λαϊκισμού έχει οδηγήσει σε περιόδους ύφεσης κατά το παρελθόν. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, κίνδυνοι συγκέντρωσης απαντώνται σε μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, όπου η πίεση της αγοράς και οι υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας πιθανώς να καταλήξουν αναγκαστικά σε άκρως μη δημοφιλείς οικονομικές ρυθμίσεις, αλλά και στην Ελλάδα, η οποία πιθανόν να απαιτήσει επιπλέον χρηματοδότηση.

Σε γενικές γραμμές, μια μελλοντική ύφεση θα κατέληγε ενδεχομένως σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές για την ευρωζώνη, επηρεάζοντας ακόμα και τα πλέον ισχυρά μέλη της. Οι ιδιαίτερα αρνητικές αποδόσεις του 10ετούς γερμανικού ομολόγου (Bund) δύνανται να προκαλέσουν δυσκολίες στον γερμανικό τραπεζικό κλάδο, να ωθήσουν τις τιμές των λιανικών καταθέσεων σε αρνητικά πρόσημα, και να ενισχύσουν τη δημοτικότητα λαϊκιστικών κομμάτων, όπως το Alternative for Germany (AfD), δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τον μελλοντικό σχηματισμό κυβέρνησης για την εξέχουσα οικονομία της Ευρώπης.

Τυχόν εκδήλωση της ύφεσης στην ευρωζώνη θα ενισχύσει πολιτικές προεκτάσεις, καθώς οι λαϊκιστές μπορεί να αποκτήσουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν τις αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρει η UBS. Αν οι λαϊκιστές φτάσουν στο επίπεδο της καταστατικής μειοψηφίας του 35%, θα μπορούν να μπλοκάρουν κάθε απόφαση σχετικά με το ευρώ, ενώ οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις θα χάσουν τον έλεγχό τους στο ενιαίο νόμισμα, ενώ σε επίπεδο ESM το ποσοστό της καταστατικής μειοψηφίας πέφτει στο 15%.

Tags
Back to top button