Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ.Γκίζι: «Το άκρον άωτον της αναίδειας» απέναντι στην Ελλάδα η στάση της Μέρκελ

«Το άκρον άωτον της αναίδειας» απέναντι στην Ελλάδα αποτελεί η στάση της Γερμανίδας καγκελάριου ‘Αγγελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο θέμα του επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους που το χρησιμοποίησαν για να αρνηθούν μία ελάφρυνση του χρέους, τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη.

«Στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις πως εάν η πρώτη αξιολόγηση των αποκαλούμενων μεταρρυθμίσεων απέβαινε θετική θα υπήρχαν ελαφρύνσεις στο χρέος, και παρά το γεγονός πως αυτή ήταν θετική οι ελαφρύνσεις δεν ήλθαν», επισημαίνει εισαγωγικά ο συνιδρυτής και επί σειρά ετών ηγέτης του γερμανικού κόμματος Ντι Λίνκε, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο στο 5ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εξελέγη πρόεδρος της για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον Γκρέγκορ Γκίζι, «το μεγαλύτερο λάθος της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το μεγαλύτερο λάθος της κυρίας Μέρκελ και του κυρίου Σόιμπλε, συνίσταται στην καταγγελία της αλληλεγγύης με την Ελλάδα, και αυτό όχι λόγω της σχέσης προς την Ελλάδα, αλλά επειδή με τον τρόπο αυτό διαλυόταν η αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά».

«Όλες οι κυβερνήσεις γνωρίζουν από εκείνη την περίοδο, πώς είναι η συμπεριφορά απέναντι σε κάποιον, όταν αυτός βρίσκεται σε κακή κατάσταση, και προς τούτο αναφέρω δύο περιπτώσεις» σημειώνει.

«Η ιταλική κυβέρνηση, την εποχή που έφθαναν πολλοί πρόσφυγες στην Ιταλία είχε παρακαλέσει την ΕΕ για ποσοστώσεις στους πρόσφυγες και εκείνος που είχε πει όχι ήταν η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Όταν η γερμανική κυβέρνηση χρειαζόταν κοινοτικές ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες, όλοι οι άλλοι είπαν όχι. Η αλληλεγγύη έχει διαλυθεί και αυτό είναι τρομερό», αναφέρει.

«Υπάρχουν πολλοί που κάθε τόσο προτείνουν η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ και διάφορα άλλα, όμως αυτοί είναι αρχηγοί κυβερνήσεων και όποιος είναι αρχηγός κυβέρνησης και αναλαμβάνει κάποιο «ρίσκο» πρέπει και να το υπολογίζει, διότι εάν δεν είναι καν σε θέση να το υπολογίζει δεν μπορεί να παίρνει έναν τέτοιο δρόμο» προσθέτει.

«Εκτιμώ πως ήταν τελείως σωστή η απόφαση της ελληνικής Βουλής να πει πως έχουμε κάποιο περίσσευμα σε χρήματα και θα το δώσουμε τώρα στους φτωχότερους. Το ό,τι στη συνέχεια η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε το χρησιμοποίησαν για να πουν πως τώρα δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, αυτό το θεωρώ ως το άκρον άωτον της αναίδειας», τονίζει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

«Διότι», όπως συμπληρώνει, «κατά πρώτον θα έπρεπε να είχαν ήδη δώσει τις ελαφρύνσεις, κάτι που δεν το έκαναν και αυτό σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με το επίδομα, και κατά δεύτερο είναι απαράδεκτο να κατηγορούν μία Βουλή ή μία κυβέρνηση επειδή βοηθά τους φτωχούς, και επιπλέον δεν τους πέφτει (ΣΣ Μέρκελ και Σόιμπλε) καν λόγος, τουλάχιστον όχι με την έννοια μίας αρνητικής αξιολόγησης. Το βρίσκω τελείως απαράδεκτο και θα μπορούσα, ειλικρινά, να εξοργίζομαι επί ώρες για αυτή την περίπτωση».

«Σας το λέω και πάλι, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε απελπιστική κατάσταση και εάν θέλουμε να τη σώσουμε πρέπει να αρχίσουμε να ανοικοδομούμε το Νότο και να σταματήσουμε να τον διαλύουμε. Στην Πορτογαλία περισσότεροι από τους μισούς νέους ανθρώπους είναι άνεργοι. Σε περίπτωση που ερωτηθούν εάν θέλουν να μείνουν στην ΕΕ, μπορώ να φανταστώ ότι σε ποσοστό 90% θα απαντήσουν όχι».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σημειώνει χαρακτηριστικά: «Έχω επισημάνει στον Μάρτιν Σουλτς πως εάν δεν πετύχουμε οι πλειοψηφίες των πληθυσμών σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ να λένε ναι στην ΕΕ, τότε αυτή θα διαλυθεί».

«Η Γερμανία παίζει έναν κυρίαρχο ρόλο στην ΕΕ και αυτό μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει για την ανοικοδόμηση ή για τη διάλυση. Η Γερμανία τον χρησιμοποιεί για τη διάλυση και αυτό είναι η πραγματική καταστροφή. Όμως ελπίζω πως το 2017 -ίσως- αποκτήσουμε μία νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, η οποία πρέπει να οικοδομήσει μία άλλη σχέση απέναντι στην Ελλάδα και στο Νότο της Ευρώπης».

Στην αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γκρέγκορ Γκίζι, αναφερόμενος στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τονίζει πως «είναι πια καιρός να λυθεί η διένεξη, μόνον που οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία δεν είναι χωρίς αντιθέσεις και σε ό,τι αφορά την Κύπρο. Ωστόσο ο χρόνος είναι πια ώριμος για μία λύση και η νέα γενιά δεν μπορεί πλέον να τα αντιληφθεί όλα αυτά».

Ο ίδιος επιθυμεί να υπάρξει και πάλι ένα κυπριακό κράτος, όπου θα είναι ισότιμοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και θα δημιουργηθούν μηχανισμοί για να βρίσκονται το συντομότερο δυνατό λύσεις σε περίπτωση διενέξεων.

«Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές, διότι εάν η μία πλευρά δεν θέλει τότε δεν ωφελούν όσες προτάσεις και να γίνουν. Γνωρίζω ότι οι Έλληνες θέλουν μία λύση, αλλά για τους Τούρκους δεν είμαι τελείως σίγουρος. Ελπίζω πως και αυτοί το επιθυμούν και εάν συμβαίνει αυτό τότε θα βρεθεί μία λύση».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θεωρεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο στο θέμα της Κύπρου, η οποία, όπως παρατηρεί είναι μέλος της ΕΕ, όπως επίσης και η Ελλάδα, ενώ είναι και μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό προσθέτει και άλλα σημεία.

«Μπορώ μόνον να ελπίζω ότι η ΕΕ θα γίνει πιο δραστήρια, ωστόσο επαναλαμβάνω πως βρίσκεται σε μία απελπιστική κατάσταση αυτή τη στιγμή και γι’ αυτό το λόγο δεν δείχνει τη δραστηριότητα που θα έπρεπε, τόσο στο ζήτημα της Κύπρου όσο και της Μέσης Ανατολής και αλλού» καταλήγει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι.

Tags
Back to top button