Μία ημέρα αφού ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας κάλεσε από τις Βρυξέλλες την Ευρωπαϊκή Ενωση να σταματήσει να υποστηρίζει το «πραξικόπημα» κατά της Καταλονίας, ενώ οι καταλανικές αυτονομιστικές οργανώσεις και ένα συνδικάτο καλούν σήμερα σε γενική απεργία.
Χθες, ο Κάρλες Πουτζντεμόν, εναντίον του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης της ισπανικής δικαιοσύνης, κατήγγειλε «πραξικόπημα» αναφερόμενος στην αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας και την επιβολή του ελέγχου του κεντρικού κράτους που αποφασίσθηκε από τη Μαδρίτη λίγες ώρες μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στις 27 Οκτωβρίου από το τοπικό κοινοβούλιο με βάση τα αποτελέσματα του απαγορευμένου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου.
Εάν οι Καταλανοί δώσουν και πάλι την πλειοψηφία στους αυτονομιστές στις τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, «θα δεχθείτε το αποτέλεσμα της ψήφου των Καταλανών;», δήλωσε ο Πουτζντεμόν απευθυνόμενος στους της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά την ομιλία του ενώπιον διακοσίων αυτονομιστών καταλανών δημάρχων που μετακινήθηκαν μέχρι τις Βρυξέλλες για να τον δουν και να τον υποστηρίξουν.
Τα αυτονομιστικά κόμματα δεν κατόρθωσαν να συγκροτήσουν συνασπισμό
Το αυτονομιστικό στρατόπεδο, που ελπίζει να διατηρήσει την εξουσία μετά τις πρόωρες τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου που επιβλήθηκαν από τη Μαδρίτη, δεν κατόρθωσαν να παρουσιασθούν σε ενιαίο μέτωπο, όπως το ήθελε ο Πουτζντεμόν.
Χθες το βράδυ η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), το ένα από τα τρία κόμματα του συνασπισμού που είχε την πλειοψηφία στο προηγούμενο τοπικό κοινοβούλιο μαζί με το PdeCAT (συντηρητικό) του Πουτζντεμόν και την Υποψηφιότητα της Λαϊκής Ενότητας (CUP) της άκρας αριστεράς, απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκρότησης συνασπισμού. Ο εκπρόσωπος του ERC Σέρζι Σαμπρία δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι «μπροστά στην αδυναμία σχηματισμού πραγματικά ενωμένης λίστας, θα πρέπει να επιδιώξουμε να συντονισθούμε με βάση ορισμένες υποψηφιότητες».
Το 2015, στον συνασπισμού «Μαζί για το ναι» είχαν ενωθεί το PdeCAT και το ERC. Το CUP είχε κατεβεί μεμονωμένο.
Συνολικά, αυτά τα τρία κόμματα είχαν εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών, αλλά όχι και των ψήφων (72 έδρες στο 135μελές κοινοβούλιο για το 47,8% των ψήφων).
Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι η από κοινού κάθοδος τους αυτονομιστικού στρατοπέδου θα ευνοούσε τους αυτονομιστές στο σύνολό τους, αφού το κόμμα ή ο συνασπισμός που αναδεικνύεται πρώτη εκλογική δύναμη εξασφαλίζει ισχυρό πριμ.
Το PdeCAT είχε κάθε λόγο να επιζητεί τη συγκρότηση συνασπισμού, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα, η συνέχεια του Convergencia Democrática de Cataluña, βρίσκεται υπό κατάρρευσιν. Αντίθετα το ERC εμφανίζεται ανερχόμενο στις δημοσκοπήσεις και, κατά συνέπεια, προτιμά να βρεθεί μόνο του στην πολιτική αρένα για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του με την ελπίδα να αναλάβει για πρώτη φορά στην ιστορία τα ηνία της Καταλονίας.
Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν για μία ακόμη φορά διχοτόμηση των δυνάμεων υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας.
Και άλλοι άγνωστοι παράγοντες συνοδεύουν αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, όμως μόνο το 15% των Καταλανών πιστεύει στις πιθανότητες απόσχισης της ισπανικής κοινότητας.