Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

G7: 50 εκατ. άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με την πείνα τους επόμενους μήνες

Εναλλακτικές οδούς για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία αναζητούν επειγόντως οι ηγέτες του G7, όπως δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, καθώς ο πόλεμος έχει αυξήσει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Μιλώντας στο τέλος της τριήμερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G7 στη Γερμανία, η Μπέρμποκ είπε ότι περίπου 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν μείνει αποκλειστεί στα ουκρανικά λιμάνια λόγω των περιορισμών που έχουν επιβάλλει οι ρωσικές δυνάμεις. «Κάθε τόνος που μπορούμε να βγάλουμε θα βοηθήσει λίγο να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση πείνας», είπε. «Στην κατάσταση που βρισκόμαστε, κάθε εβδομάδα μετράει».

Οι υπουργοί Εξωτερικών προειδοποιούν για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, ειδικά στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Περίπου 43 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται μόλις ένα βήμα από την πείνα, αναφέρουν και ζητούν από την Ρωσία να τερματίσει τον αποκλεισμό στις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας.

Επιπλέον, τονίζουν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθεί μια κατάσταση η οποία δεν θα επιτρέπει την παροχή βοήθειας από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, λόγω αυξημένου κόστους. «Ο απρόκλητος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές με την άνοδο των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και της ενέργειας», επισημαίνεται.

Οι τιμές του σιταριού έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες και η ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα κορυφώνονται όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προέβλεψε ότι οι παγκόσμιες προμήθειες για το επόμενο έτος θα μειωθούν για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια.

Οι φόβοι γιγαντώθηκαν μετά την ανακοίνωση της Ινδίας ότι δεν θα εξάγει πλέον σιτάρι υπό τον φόβο ότι πρέπει να προφυλάξει τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε αύξηση των τιμών με το μεγαλύτερο πρόβλημα να αντιμετωπίζουν οι φτωχές χώρες που στηρίζονται στις εισαγωγές των ινδικών σιτηρών. Η κυβέρνηση στο Νέο Δελχί είπε ότι η απαγόρευση σχεδιάστηκε για να «διαχειριστεί τη συνολική επισιτιστική ασφάλεια της χώρας».

Το θέμα των τροφίμων αναδείχθηκε ως ένα από τα βασικά ζητήματα στις συζητήσεις των υπουργών της G7 το Σαββατοκύριακο. Το τελευταίο τους ανακοινωθέν ανέφερε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας «δημιούργησε μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις τροφίμων και ενέργειας στην πρόσφατη ιστορία, η οποία απειλεί τώρα τους πιο ευάλωτους σε όλο τον κόσμο».

Η Baerbock είπε ότι ο ευκολότερος τρόπος για να επιλυθεί η επισιτιστική κρίση θα ήταν να σταματήσει η Ρωσία τις πολεμικές της επιχειρήσεις και να επιτρέψει την έξοδο σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, μια κίνηση που θα βοηθούσε στην «ομαλοποίηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων». Ωστόσο επισημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν φαίνεται να θέλει να κάνει βήμα υποχώρησης για αυτό το θέμα.

Tags
Back to top button