Σε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα άνθρακα της Ινδίας, στο ανθρακωρυχείο Jharia, που βρίσκεται στην περιοχή Dhanbad του Jharkhand, υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στον κόσμο. Η περιοχή καίγεται συνεχώς πάνω από 100 χρόνια.
Η εξόρυξη στο ανθρακωρυχείο Jharia, το οποίο καλύπτει μια τεράστια έκταση, ξεκίνησε στα τέλη του 1800, υπό τη βρετανική κυριαρχία. Η πρώτη πυρκαγιά ξέσπασε το 1916, αλλά από τη δεκαετία του ’80 και έπειτα ξέσπασαν πάνω από 70 πυρκαγιές και καμία από αυτές δεν μπορούσε να περιοριστεί, πόσο μάλλον να σβηστεί. Δεδομένου ότι οι πυρκαγιές ήταν υπόγειες, οι ειδικοί πίστευαν ότι θα μπορούσαν να σβήσουν μόνες τους. Μια νέα επιχείρηση εξόρυξης, όμως, το 1973 εξαφάνισε κάθε ελπίδα.
Εκείνη τη χρονιά, η εταιρεία Bharat Coking Coal Ltd (BCCL) ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας εξόρυξη με στόχο την ταχύτερη και οικονομικά αποδοτικότερη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Ο ακτιβιστής Ashok Agarwal, που ήταν από την περιοχή, μιλώντας στο Al Jazeera, είπε ότι αυτή η διαδικασία ξεκίνησε όταν ακόμη έκαιγαν οι φωτιές και οι συνέπειες ήταν καταστροφικές.
Για την εξόρυξη ανοίχτηκαν πολλές σήραγγες, το έδαφος των οποίων ήταν γεμάτο μικρά κομμάτια άνθρακα, ικανών να πυροδοτήσουν μια πυρκαγιά. Η ροή του οξυγόνου στους άξονες εξόρυξης βοηθούσε τα κομμάτια άνθρακα να αυξήσουν θερμοκρασία μέχρι να γίνουν τεράστιες φλόγες.
Η συνεχόμενη πυρκαγιά κάνει τη ζωή των κατοίκων του χωριού Bhulan Bararee, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, να μοιάζει με κόλαση. «Το έδαφος είναι τόσο καυτό σε αυτό το μέρος, που το περπάτημα ακόμα και με παπούτσια είναι σχεδόν αδύνατο. Όλοι σχεδόν εδώ είναι άρρωστοι. Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να πάνε αλλού, αλλά οι περισσότεροι φοβούνται ότι οι ζωές τους θα αλλάξουν εντελώς και έτσι συνεχίζουν να παραμένουν», δηλώνει κάτοικος του χωριού της Ινδίας.
Δυστυχώς, η αδιάλειπτη πυρκαγιά στο ανθρακωρυχείο Jharia είναι μια μόνο από τις χιλιάδες που καίνε σε όλο τον πλανήτη.