Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροκαταιγίδα για χιλιάδες ακίνητα – Δείτε σε ποιες περιοχές

Σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπως το Παγκράτι, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, το Σύνταγμα, οι Αμπελόκηποι, σε λαϊκές γειτονιές της Νίκαιας, του Κερατσινίου και του Κορυδαλλού, στο παραλιακό μέτωπο του Λεκανοπεδίου αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και στα νησιά των Κυκλάδων αναμένεται να χτυπήσει το νέο κύμα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ενα κύμα που θα φέρει περισσότερους φόρους σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι περιοχές στις οποίες η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών παραμένει ανοιχτή είναι και οι «υποψήφιες» για αύξηση των τιμών ζώνης.

Με τον χάρτη της κτηματαγοράς να έχει ανατραπεί λόγω Airbnb και Χρυσής Βίζας και τις τιμές πώλησης των κατοικιών τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων πόλεων της χώρας να έχουν κάνει άλμα, έχει πλέον διαμορφωθεί ένα νέο σκηνικό στην αγορά των ακινήτων. Οι αυξήσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στις τιμές πώλησης των κατοικιών αναμένεται να συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές ζώνης και να βάλουν φωτιά στους φόρους των ακινήτων. Αυτό αναμένεται να συμβεί σε πολλές περιοχές στις οποίες το υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη αναπροσαρμογή τον περασμένο Ιούνιο είτε κράτησε τις τιμές ζώνης σε χαμηλά επίπεδα είτε δεν τις ακούμπησε καθόλου για να μη βάλει φωτιά στα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ.

Οι διαφορές που παρατηρούνται σήμερα στην αγορά μεταξύ των εμπορικών και των αντικειμενικών τιμών δείχνουν αυξήσεις σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Σύνταγμα, Χίλτον. Μεγαλύτερες τιμές ζώνης θα δουν και πολλά προάστια του Λεκανοπεδίου, τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει τα πάνω τους, όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα, αλλά και ο Πειραιάς. Για παράδειγμα, η κατώτερη τιμή ζώνης στον Πειραιά ανέρχεται σε 900 ευρώ το τετραγωνικό όταν η μέση κατώτατη τιμή πώλησης των νέων κατοικιών έχει «πετάξει» στα 2.150 ευρώ το τετραγωνικό.

Λαϊκές συνοικίες
Ωστόσο, από τις αυξήσεις που έρχονται δεν θα γλιτώσουν λαϊκές γειτονιές της Νίκαιας, της Δραπετσώνας, του Κορυδαλλού, της Πετρούπολης και του Ιλίου, στις οποίες οι τιμές ζώνης που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για τον υπολογισμό των φόρων κινούνται κάτω από τις τιμές της αγοράς. Στο Κερατσίνι, για παράδειγμα, ενώ η ανώτερη τιμή ζώνης ανέρχεται σε 950 ευρώ το τετραγωνικό, οι τιμές πώλησης νέων κατοικιών κινούνται μεταξύ 1.100 έως 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. «Υποψήφιες» για αύξηση των αξιών είναι πολλές από τις 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να κρατήσει τις τιμές αμετάβλητες, με στόχο να μην πληγούν οι ιδιοκτήτες.

Η εξίσωση των αντικειμενικών με τις αγοραίες αξίες αποτελεί μία από τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Φέτος οι αντικειμενικές θα πρέπει να πλησιάσουν ακόμα περισσότερο τις εμπορικές, ενώ το 2020 θα πρέπει οι δύο τιμές να κουμπώσουν. Οι νέες τιμές ζώνης που θα προκύψουν από τη δεύτερη αναπροσαρμογή θα τεθούν σε ισχύ από το 2020 και εκτός από το ντόμινο ανατροπών που θα προκαλέσουν σε φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα, αναμένεται να ακυρώσουν σε πολλές περιπτώσεις τα οφέλη από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές οι μειώσεις όχι απλά θα εξουδετερωθούν, αλλά οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ (κύριο και συμπληρωματικό).

Οι αντικειμενικές αξίες που καθορίστηκαν τον περασμένο Ιούνιο εφαρμόστηκαν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2018 και από την αρχή του έτους ενεργοποιήθηκαν και για τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων. Ετσι, επήλθαν αυξήσεις φόρων σε 3.792 ζώνες, μειώσεις σε 2.122 ζώνες, ενώ για 4.302 περιοχές δεν επήλθε καμία μεταβολή. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται νέος γύρος αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες για τα ακίνητα σε όλη τη χώρα.

7.000 οικισμοί
Μεγαλύτερη φωτιά στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων και στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να ανάψουν οι τιμές ζώνης που ετοιμάζονται για 7.000 ξεχασμένους οικισμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η φοροκεραμίδα που θα έρθει προς το τέλος του 2019 θα χτυπήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες μπαίνουν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα. Μεταξύ των οικισμών που θα υπαχθούν στο νέο σύστημα περιλαμβάνονται περιοχές στην Κρήτη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, ακόμη και την Αττική.

Οι τιμές που θα καθοριστούν και θα αποτελέσουν τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και όλων των φόρων που επιβάλλονται στις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων, θα κάνουν άλμα. Οι φορολογικές επιβαρύνσεις αναμένεται να είναι μεγάλες καθώς σήμερα οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος και για την επιβολή των φόρων και τελών είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με ό,τι ισχύει για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος.

Η αξία των κτισμάτων που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος δεν υπολογίζεται με βάση την τιμή ζώνης που εφαρμόζεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αλλά με βάση ένα σύστημα κατά το οποίο λαμβάνονται υπόψη τιμές αφετηρίας κόστους ανά είδος κτιρίου. Οι τιμές αφετηρίας αυξάνονται ή μειώνονται με την εφαρμογή συντελεστών που προσδιορίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του υπό εκτίμηση κτιρίου, όπως το μέγεθος, η ποιότητα κατασκευής, η παλαιότητα και άλλα.

Το σύστημα αυτό οδηγεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την αντίστοιχη αντικειμενική τιμή που ισχύει στα όρια του ίδιου δήμου.

Ντόμινο αλλαγών
Οι νέες ανατροπές στις αντικειμενικές αξίες θα προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Μεταξύ των φόρων που θα επηρεαστούν είναι ο φόρος μεταβίβασης, οι φόροι γονικής παροχής και δωρεάς, ο ΦΠΑ 24%, το τέλος, ο φόρος του τεκμηρίου της κατοικίας.

Tags
Back to top button