Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Φέσια «αλυσίδες» μεταξύ Δημοσίου, ΕΛΤΑ και ΔΕΗ

Μάχη με τα άδεια τους ταμεία δίνουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αυτή την περίοδο. Θύματά τους ουκ ολίγοι προμηθευτές, με τελευταίο τη ΔΕΗ, η οποία και διαμαρτύρεται διά εξωδίκου για την παρακράτηση των εισπράξεών της από τα ΕΛΤΑ. Είναι κοινός τόπος ότι ο Οργανισμός εξαιτίας των συσσωρευμένων οφειλών του δημόσιου τομέα προς αυτόν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Τα ΕΛΤΑ «διαρρέουν» ότι πέραν της έλλειψης ρευστού αντιμετωπίζουν και πρόβλημα στο ηλεκτρονικό σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών, γεγονός που επέτεινε την αδυναμία καταβολής των εισπράξεων των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα τα ΕΛΤΑ διατηρούν χρέη προς τη ΔΕΗ από την παρακράτηση εισπράξεων που φτάνουν τα 21,3 εκατ. ευρώ από τις 10 Μαΐου. Οπως προαναφέρθηκε, η ΔΕΗ από την πλευρά της απέστειλε εξώδικο διεκδικώντας τα χρήματα. Οπως σημειώνει, τούτο έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές της να μην εμφανίζονται στα συστήματά της ότι έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς ρεύματος, με αποτέλεσμα ακόμη και εάν είναι σωστοί στις πληρωμές τους να χάνουν την έκπτωση 15% που χορηγεί η εταιρία στους συνεπείς πελάτες της.

Παρέμβαση

«Η αδυναμία των ΕΛΤΑ να αποδώσουν στη ΔΕΗ τα μετρητά που εισπράττουν από τους καταναλωτές δημιουργεί ευρύτερα ερωτήματα σε σχέση με την ταμειακή κατάσταση των ΕΛΤΑ. Επιπλέον, γεννά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το όλο θέμα η κυβέρνηση αλλά και η διοίκηση της εταιρίας». Αυτά υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κωστής Χατζηδάκης σε ερώτησή του προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά. Ο κ. Χατζηδάκης ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την εικόνα που σκιαγραφεί με την επιστολή του ο επικεφαλής της ΔΕΗ. Επίσης, ρωτά αν υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα καθυστερήσεων των ΕΛΤΑ με άλλες ΔΕΚΟ και δημόσιους φορείς και αν ναι, ποιο είναι το ύψος των οφειλών προς αυτούς τους οργανισμούς.

Τεχνικό πρόβλημα

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Ιωάννης Ζαρολιάγκος, με απαντητική επιστολή του προς το εξώδικο της ΔΕΗ αποδίδει την παρακράτηση των εισπράξεων σε τεχνικό πρόβλημα. Στην ίδια επιστολή ο επικεφαλής των ΕΛΤΑ υποστηρίζει ότι ποσό 6,6 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί άμεσα στη ΔΕΗ. Το ποσό προέρχεται από οφειλή της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας προς τα ΕΛΤΑ και η εκταμίευσή του έχει εγκριθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το ποσό αυτό θα αποτελέσει αποπληρωμή μέρους της οφειλής, το σύνολο της οποίας διαβεβαιώνει ο ίδιος ότι θα εξοφληθεί σύντομα.

Την ίδια ώρα υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ακόμη μία οφειλή ύψους 45 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο προς τα ΕΛΤΑ από την παροχή καθολικής υπηρεσίας για τα έτη 2013, 2014, 2015 για την αποπληρωμή της οποίας έχει περάσει σχετική τοπολογία από τη Βουλή. Ωστόσο, σε αυτό το ποσό προστίθενται ακόμη 49,7 εκατ. ευρώ με τη μορφή βεβαιωμένων οφειλών του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς τα ΕΛΤΑ, όπως καταγράφηκε στα τέλη Μαρτίου. Οι οφειλές αυτές αφορούν την παροχή υπηρεσιών σε δημόσιους φορείς, υπουργεία, γενικές γραμματείες, περιφέρειες κ.λπ.

Θέμα βιωσιμότητας

Σε κάθε περίπτωση η ρευστότητα των ΕΛΤΑ είναι τόσο περιορισμένη που τίθεται θέμα βιωσιμότητας του οργανισμού, ενώ δεν είναι λίγοι που εγείρουν και θέμα αδυναμίας καταβολής της μισθοδοσίας. Για σήμερα Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, με επίκεντρο το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο οργανισμός.

Κύκλοι της ΔΕΗ πάντως συνδέουν το πρόβλημα με την ανάγκη των ΕΛΤΑ να καταβάλουν τους μισθούς των εργαζομένων εγκαίρως και με τους γνωστούς και ως λογαριασμούς GIRO. Πρόκειται για τους ταχυδρομικούς λογαριασμούς που λειτουργούν ως καταθετικοί και δεν έχουν κάποιο επιτόκιο. Αυτοί οι λογαριασμοί άγγιζαν στα προηγούμενα χρόνια της πιο εύρυθμης λειτουργίας των ΕΛΤΑ τα 60 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:

Tags
Back to top button