Στο πόρισμα των μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία ήταν υπαίτια για τις κυβερνοεπιθέσεις που έπληξαν το Δημοκρατικό Κόμμα κατά την περσινή προεκλογική περίοδο επικεντρώνεται σήμερα η έρευνα της επιτροπής τoυ αμερικανικού Κογκρέσου με τον διευθυντή του FBI, Tζέιμς Κόμεϊ και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), Μάικ Ρότζερς, να καταθέτουν ενώπιον της.
Τον περασμένο Ιανουάριο, το FBI, η ΝSA και η CIA είχαν δώσει στη δημοσιότητα μία έκθεση, σύμφωνα με την οποία, ο ισχυρός άντρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε διατάξει εκστρατεία με στόχο να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.
Κι ενώ αναμένεται η κατάθεση των επικεφαλής του FBI και της NSA, αυξάνεται η πίεση στον πρόεδρο των ΗΠΑ να υποχωρήσει από τους ισχυρισμούς του ότι ο προκάτοχος του, Μπαράκ Ομπάμα παρακολουθούσε τις τηλεπικοινωνίες στον Πύργο Τραμπ τη Νέα Υόρκη στη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών. Τα δύο κορυφαία μέλη της επιτροπής πληροφοριών της βουλής που έχει αναλάβει τη διερεύνηση των καταγγελιών, ο Ρεπουμπλικανός Ντέβιν Νούνιες και ο Δημοκρατικός Ανταμ Σιφ, επισημαίνουν ότι, έως τώρα δεν έχουν δει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του Τραμπ .
Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ προέβη για πρώτη φορά στην καταγγελία για τις παρακολουθήσεις στις 4 Μαρτίου παρομοιάζοντας την υπόθεση με το σκάνδαλο Γουότεργκειτ και τις παρακολουθήσεις των Δημοκρατικών κατ’ εντολή του τότε προέδρου, Ρίτσαρντ Νίξον ενώ επανέλαβε τους ισχυρισμούς την Παρασκευή κατά την κοινή συνέντευξη Τύπον με την Γερμανίδα καγκελάριο , Άνγκελα Μέρκελ.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, αίσθηση είχε προκαλέσει η δήλωση του επικεφαλής του FBI, o οποίος είχε προειδοποιήσει τους Αμερικανούς ότι δεν θα θα πρέπει να έχουν προσδοκίες για απόλυτη ιδιωτικότητα μετά την διαρροή πληροφοριών της CIA.