Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

FBI: Επέστρεψε λεηλατημένο από τους Ναζί έργο του Μονέ στους κληρονόμους των Εβραίων ιδιοκτητών 84 χρόνια μετά

Τσεχία: Συνελήφθη δράστης ομοφυλοφιλικής παιδικής πορνογραφίας - FBI και Europol τον παρακολουθούσαν για 10 χρόνια

Το 1940, οι Ναζί κατέσχεσαν ένα έργο του Κλοντ Μονέ με παστέλ και επτά άλλα έργα τέχνης από τον Άνταλμπερτ «Μπέλα» και την Χίνλτα Πάρλαγκι, ένα ζευγάρι Εβραίων που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι τους στη Βιέννη μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ.

Μετά τον πόλεμο, ο Μπέλα Πάρλαγκι αναζήτησε τα έργα του χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τον θάνατό του το 1981. Ο γιος του συνέχισε την αναζήτηση χωρίς και αυτός να τα βρει, μέχρι που πέθανε το 2012.

Ωστόσο σήμερα, περισσότερα από 80 χρόνια αργότερα, οι εγγονές του Πάρλαγκι, η Χέλεν Λούβε και η Φρανσουάζ Πάρλαγκι, βρήκαν το έργο του Μονέ που αγνοείτο αφού το FBI και ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Βρετανία τον εντόπισαν στις ΗΠΑ.

«Είναι μια πράξη δικαιοσύνης η επιστροφή του», είπε η Αν Βέμπερ, συμπρόεδρος της Επιτροπής για τη Λεηλατημένη Τέχνη στην Ευρώπη, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που άρχισε να βοηθά τους κληρονόμους του Πάρλαγκι να αναζητήσουν το αγνοούμενο έργο τέχνης το 2014. «Έχει τεράστια συναισθηματική αξία για την οικογένεια».

Το παστέλ διαστάσεων 18 επί 28 εκατοστών, με ονομασία «Bord de Mer» («Ο γιαλός»), χρονολογείται από το 1865 και απεικονίζει μέρος της γαλλικής ακτής της Νορμανδίας.

Η οικογένεια αποθήκευσε το έργο με τα υπόλοιπα υπάρχοντά της σε μια αποθήκη ναυτιλιακής εταιρείας το 1938. Οι Ναζί κατέλαβαν την περιουσία τους το 1940 και το παστέλ του Μονέ πουλήθηκε σε δημοπρασία το 1941.

Το FBI ενεπλάκη στην υπόθεση το 2021, αφού η Επιτροπή ανακάλυψε ότι ένας έμπορος έργων τέχνης με έδρα τη Νέα Ορλεάνη είχε αποκτήσει τον πίνακα το 2017 και τον πούλησε σε ιδιώτες συλλέκτες το 2019.

Το FBI ανέκτησε τον πίνακα το 2023, αφού εμφανίστηκε προς πώληση σε μια γκαλερί με έδρα το Χιούστον.

Το FBI είπε ότι οι ιδιοκτήτες του έργου του Μονέ - η Μπρίτζετ Βίτα και ο εκλιπών σύζυγός της Κέβιν Σλαμπ, δεν είχαν γνώση ότι οι Ναζί είχαν κλέψει το έργο του Μονέ και το παρέδωσαν οικειοθελώς.

«Αν και αυτό το έργο του Μονέ είναι αναμφίβολα πολύτιμο, η πραγματική του αξία έγκειται σε αυτό που αντιπροσωπεύει για την οικογένεια Πάρλαγκι», δήλωσε ο Τζέιμς Ντένεχι, βοηθός διευθυντή, υπεύθυνος για το γραφείο του FBI στη Νέα Υόρκη, σε ανακοίνωσή του.

Τον Μάρτιο, η οικογένεια Πάρλαγκι ανέκτησε ένα άλλο έργο τέχνης όταν η αυστριακή κυβέρνηση επέστρεψε ένα σχέδιο με κιμωλία του Γερμανού συνθέτη Ρίτσαρντ Βάγκνερ από τον ζωγράφο Φραντς φον Λένμπαχ, αφού η Επιτροπή το εντόπισε στο Μουσείο Αλμπερτίνα στη Βιέννη.

Η Βέμπερ, η οποία συμβουλεύει όποιον αγοράζει έργα τέχνης να ελέγχει προσεκτικά την προέλευσή του, εκτιμά ότι περίπου το 90% των έργων τέχνης και άλλων περιουσιακών στοιχείων που έκλεψαν οι Ναζί εξακολουθούν να αγνοούνται.

Η οικογένεια Πάρλαγκι εξακολουθεί να ψάχνει για έξι έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένης μιας υπογεγραμμένης ακουαρέλας του Πωλ Σινιάκ με ονομασία Seine (Σηκουάνας) στο Παρίσι, και η έρευνα του FBI βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Tags
Back to top button