Γαλλία • 14/05/2021 - 4:23
FAMAS: Το τυφέκιο που έγινε gamechanger για τον γαλλικό Στρατό
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Πριν από σαράντα χρόνια, ο γαλλικός στρατός υιοθέτησε ένα νέο όπλο που έμελλε να γίνει το σήμα κατατεθέν του. Το Fusil d’Assaut de la la d’Armes de Saint-Étienne ή, αλλιώς, FAMAS αντικατέστησε τα γηράσκοντα όπλα των Γαλλικών Ενόπλων δυνάμεων και τους χάραξε τον δρόμο προς τον εκσυγχρονισμό.
Στη δεκαετία του 1960, ο γαλλικός στρατός είχε μείνει πίσω, εξοπλιστικά, στα πεδία των μαχών. Το μεγαλύτερο μέρος των γαλλικών στρατευμάτων έφερε το τυφέκιο MAS-49. Το MAS-49, αν και θρυλικό και αξιόπιστο για τα δεδομένα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δεν ήταν αντίπαλος για τα AK-47 που τότε άρχισαν να κατακλύζουν τις αγορές. Οι Γάλλοι έπρεπε κάτι να κάνουν.
Οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, αρνούμενες να εξοπλιστούν με ξένα όπλα, άρχισαν να ψάχνουν τρόπο να κατασκευάσουν ένα πυροβόλο, αντάξιο των AK-47, που θα τους έβαζε ξανά στον χάρτη. Ο αξιωματικός του γαλλικού στρατού και σχεδιαστής όπλων Paul Tellié, ανέλαβε την αποστολή. Μία δεκαετία αργότερα, και μετά από πολλές αλλαγές και επαναπροσαρμογές, οι Γάλλοι είχανε επιτέλους το όπλο τους. Το 1971 δημιουργείται το πρωτότυπο, ακολουθούν χιλιάδες δοκιμές και το 1978, ο γαλλικός στρατός, εξοπλίζει τις μονάδες τους με τα πυροβόλα FAMAS.
Από το 1972 μέχρι και σήμερα, κυρίως λόγω της υιοθέτησης του από τη Λεγεώνα των Ξένων, το τυφέκιο αυτό έχει περάσει κυριολεκτικά από κάθε γνωστό, και πολλά άγνωστα, πεδίο μάχης και πολέμους. Η πρώτη γενιά του ονομάστηκε F1 και αργότερα, το 1994 σχεδιάστηκε και η δεύτερη γενιά του με μικρές βελτιώσεις που ονομάστηκε G2.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Πρόκειται για ένα πλήρως αυτόματο όπλο, το οποίο δέχεται αποσπώμενο γεμιστήρα χωρητικότητας 25 σφαιρών 5.56mm NATO, ενώ μπορεί να πυροδοτήσει την σφαίρα M16, χωρίς να γίνει καμία τροποποιήση στο όπλο.
Η χειρολαβή του όπλου βρίσκεται πιο μπροστά από τον γεμιστήρα. Στο πάνω μέρος του όπλου βρίσκεται λαβή μεταφοράς, η οποία εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος του μήκους του όπλου. Ο μοχλός όπλισης βρίσκεται στο πάνω μέρος του όπλου, κάτω από την λαβή μεταφοράς και έτσι επιτρέπει αμφιδέξια χρήση, ενώ η θέση του μοχλού διευκολύνει την όπλιση του όπλου, αφού δεν χρειάζεται να απομακρύνει ο χρήστης το χέρι του από την λαβή του όπλου.
Το σχετικά μικρό μέγεθος και βάρος του όπλου επιτρέπει την εύκολη χρήση του , ενώ συχνά χρησιμοποιείται από αλεξιπτωτιστές. Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης διπόδου ή ακόμη και ξιφολόγχης στο μπροστινό μέρος του όπλου.
Όπως αναφέρει και το National Interest στο δημοσίευμά του, το FAMAS έχει αλλάξει την»μοίρα» των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων.