Αναλυτικά η συνέντευξη Κρανιδιώτη
Μπορεί να διαφωνείς ή και να εκνευριστείς μαζί του, αλλά αν τον πετύχεις να μιλάει δύσκολα θα τον αγνοήσεις.
Συγκρουσιακός χαρακτήρας, δεν θα διστάσει να έρθει στην πιο σκληρή αντιπαράθεση με τους ιδεολογικούς του αντιπάλους, ιδίως αν θεωρήσει ότι θίγουνται τα ιερά και τα όσια της πατρίδας και του Έθνους.
Ο Φαήλος Κρανιδιώτης δηλώνει σκέτο Δεξιός. Εύκολα όμως θα τον έλεγες «σκληρό Δεξιό» εξαιτίας των απόλυτων θέσεων που εκφράζει σε συγκεκριμένα ζητήματα.
Στενός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, στάθηκε δίπλα του στα χρόνια της πολιτικής μοναξιάς που ακολούθησαν την αποτυχία του εγχειρήματος της Πολιτικής Άνοιξης. Και βρέθηκε ξανά στην πρώτη γραμμή όταν ο Μεσσήνιος πολιτικός πέτυχε την ολική επαναφορά στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Θα αρκούσε έστω και μία φορά να ακούσεις τον Φαήλο για να κάνεις την εύκολη πρόβλεψη ότι οι μέρες του ήταν μετρημένες στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως και έγινε. Διεγράφη μετά από ένα εμφυλιοπολεμικό- κάτι παραπάνω από ακραίο- σχόλιο στο facebook, με υπόνοιες για Γουδί και εκτελέσεις, κατά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
Τον ρωτάμε αν έχει μετανιώσει για κάτι από όσα έχει πει στις δημόσιες τοποθετήσεις του.
«Δεν μετανιώνω για αυτά που έχω πει γιατί πάντα λέω αυτό που πιστεύω. Και έτσι πάντα θυμάμαι τι λέω και δεν χρειάζεται να σκαρφίζομαι δικαιολογίες. Τώρα, αν αναφέρεστε στη δήλωση που προκάλεσε τη διαγραφή μου, είναι προφανές ότι αυτή η δήλωση δεν ήταν κυριολεκτική. Δηλαδή, όταν οι απλοί πολίτες λένε ότι πρέπει να τουφεκίσουμε τους πολιτικούς το εννοούν;», διερωτάται ρητορικά και εμείς του απαντάμε ότι οι λέξεις έχουν τη δική τους βαρύτητα και σημασία…
Ο κ. Κρανιδιώτης μας περίμενε στο lounge κεντρικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, έχοντας ήδη πιει τον espresso του. Οι εκφράσεις στο πρόσωπό του μαρτυρούσαν ακριβώς τον άνθρωπο που ψάχνει την επόμενη ευκαιρία για πολιτική κουβέντα. Άλλωστε τώρα δεν είναι ένας πολιτευτής της ΝΔ, ο φίλος του προέδρου ή ο μαχητικός δικηγόρος, αλλά αρχηγός κόμματος.
«Ονομάσαμε το κόμμα “Νέα Δεξιά” διότι θέλαμε να φωνάξουμε ότι είμαστε Δεξιοί. Η Δεξιά στην Ελλάδα πάντα κρυβόταν ΝΔ, Πολιτική Άνοιξη, ΔΗΣΥ. Αντίθετα, στην άλλη πλευρά αναφέρουν συνεχώς ότι είναι Αριστεροί και δηλώνουν περήφανοι – ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΕΑΡ κοκ. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ιδεολογικής ήττας που υπέστη η Δεξιά στη Μεταπολίτευση. Εμείς δηλώνουμε Δεξιοί και δηλώνουμε με περηφάνια ότι είμαστε συντηρητικοί. Η συντήρηση είναι καλό πράγμα. Πρέπει να συντηρούμε το σπίτι μας, το αυτοκίνητό μας, έτσι δεν είναι; Είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται η πρόοδος», λέει και προσθέτει:
«Στόχος είναι η αυτόνομη κάθοδος της Νέας Δεξιάς στις εκλογές με πλήρη ψηφοδέλτια και η είσοδό μας στη Βουλή. Θέλουμε να αποτελέσουμε τον ρυθμιστικό παράγοντα που θα φέρει στο προσκήνιο τις εθνικές ιδέες. Γυρίζω όλη την Ελλάδα και ο κόσμος μας αναγνωρίζει τη γνησιότητα στις ιδέες μας. Θα το δείτε, θα μπούμε στη Βουλή».
Πέρα από τις πολιτικές διαφορές, ζητάμε τη γνώμη του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Είναι ένας κατεξοχήν γόνος και μέλος της πολιτικής φεουδαρχίας της χώρας, που η οικογένειά του τού έχει τάξει ότι θα γίνει πρωθυπουργός. Απεχθάνεται τις δεξιές και εθνικές ιδέες. Μιλάνε για Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Για παράδειγμα, ο Κυριάκος και η νέα ηγετική ομάδα συμφωνούν με το Τζαμί στο Βοτανικό. Αυτό δηλαδή που πολεμούσε ο Άδωνις προεκλογικά και είχε κάνει την αντίθεσή του πολιτική σημαία. Να δω τώρα τι κοστούμι θα φορέσει στα εγκαίνια. Είναι απλό, ο Κυριάκος χρησιμοποιεί τον Άδωνι ως άλλοθι μήπως και τσιμπήσουν Δεξιούς ψηφοφόρους. Στην πραγματικότητα, όμως, θέλει να κάνει τη ΝΔ μία μεγάλη «Δράση»».
Κερδίσαμε γρήγορα τον ενικό στη μεταξύ μας συνομιλία. Γιατί είσαι τόσο σκληρός με τον Κυριάκο; Δεν κέρδισε την ψήφο των απλών Νεοδημακρατών, ξεκινώντας μάλιστα ως αουτσάιντερ; Δεν παραδέχεσαι τουλάχιστον ότι στην οικονομία έχει μία μεταρρυθμιστική-φιλελεύθερη ατζέντα;
Καταρχάς δεν ψήφισαν ούτε οι μισοί σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Δες, αν ήθελα λογιστή, μπορεί να τον έπαιρνα. Πρόκειται για τον Σημίτη της ΝΔ, θα έλεγα καλύτερα για ένα κακέκτυπο του Σημίτη. Εάν δείτε τις θέσεις του στα περισσότερα θέματα, θα δείτε ότι δεν έχουν σχέση με την πατριωτική παράδοση της Δεξιάς παράταξης.
Είναι απαράδεκτο, για παράδειγμα, αυτό που έκανε ο Μητσοτάκης με το Τάμα του Έθνους. Πρέπει να μάθει επιτέλους όλος ο κόσμος ότι αυτό δεν ήταν πρωτοβουλία της χούντας. Δεν μπορείς να εκχωρείς αυτή την πρωτοβουλία των αγωνιστών του ’21 στη Χρυσή Αυγή. Άλλο να πεις ότι τώρα δεν είναι η ώρα για αυτό, κι άλλο να την απαξιώνεις με αυτό τον τρόπο, αναγκάζοντας τους βουλευτές της ΝΔ να καταπιούν τις υπογραφές τους.
Δηλαδή, ως Δεξιός, δεν βλέπεις διαφορά μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη;
Θα αλλάξουμε φοροεισπράκτορα. Στα εθνικά θέματα και στην ατζέντα του πολιτισμικού μαρξισμού ο Μητσοτάκης είναι συνοδοιπόρος. Πιστεύω μόνο ότι θα είναι καλύτερος από τους σημερινούς στα θέματα δημόσιας τάξης, γιατί η σημερινή μπαχαλοποίηση είναι άνευ προηγουμένου. Αλλά και στην οικονομία τι λέει ο Κυριάκος: Δεν συμφωνώ με τα μέτρα Τσίπρα αλλά θα τα εφαρμόσω γιατί το κράτος έχει συνέχεια. Δηλαδή, καμία διαφορά για τον λαό. Και να ξέρετε ότι όταν εγώ όταν βλέπω κάτι καλό το λέω, όπως είχα πει ότι ο Μητσοτάκης, ως υπουργός, ήταν ο καλύτερα προετοιμασμένος στις διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει στο Παρίσι. Όπως επίσης ότι επικροτώ τη στάση του Κοτζιά στο Κυπριακό, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τα γνωστά κέντρα εντός και εκτός της Ελλάδας.
Ποιοι ηγέτες έχουν εκφράσει τις ιδέες τις Δεξιάς με μεγαλύτερη συνέπεια στη Μεταπολίτευση;
Ο Αβέρωφ σίγουρα ήταν ένας από αυτούς, με ερωτηματικό τη στάση του στο Κυπριακό. Ο Καραμανλής ο παππούς έβαλε τις βάσεις για ένα σύγχρονο κράτος, αλλά ήταν πολύ υποχωρητικός στην Αριστερά. Παρά τα όποια λάθη, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής. Από την άλλη, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν εξέφρασε επ’ ουδενί τις ιδέες της Δεξιάς. Σπουδαίος κοινοβουλευτικός, χαλκέντερος, αλλά όχι Δεξιός και πολύ χαλαρός στα εθνικά θέματα.
Ο Καραμανλής δεν έχει ευθύνες για την κρίση;
Υπέστη τρεις μαύρες επιχειρήσεις σε βάρος του από τον ξένο παράγοντα, σε συνεργασία με τη διαπλοκή. Οι φωτιές στο 2007, η διαχείριση των επεισοδίων στη δολοφονία Γρηγορόπουλου και το Βατοπέδι. Τους ξένους τους πείραξε το “όχι” στο Βουκουρέστι και το έμμεσο “όχι” στο σχέδιο Ανάν. Τη διαπλοκή την πείραξε ο βασικός μέτοχος. Παρά την όποια κριτική έχω ασκήσει, κυρίως στην επιλογή προσώπων, το πρόσημο της διακυβέρνησης Καραμανλή είναι θετικό.
Για τον εκτροχιασμό της οικονομίας και για τα διψήφια ελλείμματα που παρέδωσε δεν έχει ευθύνες;
Όχι, οι δανεισμοί της περιόδου ΠΑΣΟΚ έσκασαν επί Καραμανλή. Η δήθεν εκσυγχρονιστική περίοδος των κυβερνήσεων Σημίτη ήταν καταστροφική για τη χώρα. Ο Καραμανλής είπε το 2009 ότι πρέπει να παγώσουν μισθοί και συντάξεις αλλά δυστυχώς ο λαός επέλεξε το “λεφτά υπάρχουν” του Παπανδρέου.
Επί της ουσίας -και όχι για την περιβόητη φράση του- δεν δικαιώθηκε όμως ο Μητσοτάκης στο Σκοπιανό; Δεν νομίζεις ότι αν είχαμε δεχθεί τότε το “Σλαβομακεδονία” θα είχαμε αφήσει πίσω μας το θέμα;
Όχι, δεν είχε δίκιο. Στην ιστορία δεν χρειάζεται να βιάζεσαι. Βλέπεις τελικά ότι το ζήτημα των Σκοπίων θα μας το λύσουν οι Αλβανοί, χωρίς να κουνήσουμε τα χέρια μας. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με το Κυπριακό. Πρέπει να περιμένουμε, δεν πρέπει να εκβιάζουμε την Ιστορία. Είναι απαράδεκτο να δεχθούμε εγγυήσεις, δηλαδή επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας και παραμονή των στρατευμάτων τους. Μπράβο στον Κοτζιά που έκανε το αυτονόητο. Οι Εβραίοι περίμεναν 2.000 χρόνια για να ιδρύσουν κράτος, εμείς στην Κύπρο κουραστήκαμε στα 43; Γιατί να δεχθούμε ένα σχέδιο άπαρτχάιντ, γιατί τέτοια είναι και το σχέδιο Ανάν και το νέο σχέδιο, όπου οι Τούρκοι θα είναι οι λευκοί και οι Έλληνες οι μαύροι; Για αυτό, λοιπόν, εμείς λέμε στη Νέα Δεξιά ότι πάνω από όλα είναι τα Εθνικά Θέματα. Είμαστε κόμμα ταυτότητας, είμαστε Δεξιοί και δεν το κρύβουμε. Οι αξίες μας είναι η Πατρίδα, η Οικογένεια και η Θρησκεία. Ήρθε η εβδομάδα των έμφυλων ταυτοτήτων και η ΝΔ δεν έβγαλε μία ανακοίνωση, τόσο αδιάφορο τους είναι. Ποτέ δεν κατάλαβα τον νταλγκά που έχει ο Κυριάκος με το σύμφωνο συμβίωσης.
Είναι δυνατόν εν έτει 2017 να σε ενοχλεί το σύμφωνο συμβίωσης;
Δεν με ενοχλεί τόσο καθ’ αυτό, αλλά γιατί είναι η κερκόπορτα για την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια.
Νομίζω ότι είναι δύο πολύ διαφορετικά θέματα. Το σύμφωνο πρέπει να είναι αυτονόητο δικαίωμα σε ένα δυτικό κοσμικό κράτος, το θέμα της υιοθεσίας είναι άλλης τάξης ζήτημα που η μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας διαφωνεί.
Ναι, αλλά αν εσύ γράψεις ότι συμφωνείς με το σύμφωνο, αλλά διαφωνείς με την υιοθεσία όλες οι οργανώσεις της γκέι κοινότητας θα σε βρίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δεν με ενδιαφέρει τι κάνει ο άλλος στο κρεβάτι του, αλλά δεν μπορούν να στρέφονται κατά της φυσικού πυρήνα της οικογένειας και να θέλουν τα παιδιά για διακοσμητικά στοιχεία. Η υιοθεσία είναι ένα ζήτημα που αφορά κυρίως τα δικαιώματα των παιδιών και σύμφωνα με τη χάρτα των Ηνωμένων Εθνών έχουν δικαίωμα να έχουν γονείς, δηλαδή μάνα και πατέρα. Κοινωνικά πειράματα με δύο μπαμπάδες και δύο μαμάδες και τρανς να μιλούν στα σχολεία δεν θα περάσουν στην Ελλάδα. Όταν ρωτήθηκε ο Κυριάκος στη ΔΕΘ για την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλους, αντί για να πει κατηγορηματικά όχι, είπε ότι η κοινωνία δεν είναι ακόμα έτοιμη. Δηλαδή, θέλει να την ετοιμάσει; Αντί να ασχολούμαστε με τις μονογονεϊκές οικογένειες, ασχολούμαστε με άλλα ντ΄άλλων θέματα. Υπάρχει συνταγματική εκτροπή. Ας διαβάσουν όλοι τι λέει το Σύνταγμα για την Παιδεία και την επικρατούσα θρησκεία.
Δηλαδή, το κράτος πρέπει να ρωτήσει την Εκκλησία για το σύμφωνο συμβίωσης;
Έχει δικαίωμα γνώμης ο κάθε ανύπαρκτος Σύλλογος και φορέας και δεν έχει θα έχει το ίδιο δικαίωμα γνώμης ο αρχαιότερος θεσμός του έθνους;
Δεν είπα ότι δεν πρέπει να έχει γνώμη, σε ρώτησα αν πρέπει να ερωτηθεί για ένα επί της ουσίας θέμα της Πολιτείας που αφορά τη νομική διευθέτηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων δύο ανθρώπων που συμβιώνουν.
Σου είπα και πριν το μείζον είναι η υιοθεσία, το σύμφωνο είναι το πρώτο βήμα για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα, το έχουμε ξαναδεί το έργο. Και η εκκλησία πρέπει να ερωτηθεί. Εμείς στη Νέα Δεξιά αναγνωρίζουμε τον σημαίνοντα ρόλο της Εκκλησίας. Εάν δεν υπήρχε η Ορθοδοξία, εμείς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε σήμερα αυτή τη συζήτηση στην ελληνική γλώσσα και έχοντας ελληνικό φρόνημα. Η Ορθοδοξία είναι η κιβωτός της ταυτότητας μας, όποιοι εξισλαμίστηκαν χάθηκαν για την πατρίδα. Χωρίς Ορθοδοξία δεν θα υπήρχε η σημερινή Ελλάδα. Δεν καπηλευόμαστε την Ορθοδοξία, αλλά η Εκκλησία είναι το σπίτι μας. Είμαστε αμαρτωλοί, αλλά η Εκκλησία είναι το σπίτι μας που έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα της και περιμένει να μας συγχωρέσει και να μας στηρίξει, Αν ακούσεις ποτέ τον Κυριάκο να λέει τέτοια πράγματα, εγώ θα γίνω Χότζας. Εδώ συμφωνούν με το Τζαμί στο Βοτανικό, τι να λέμε τώρα;
Για τον Μπουτάρη, τον δήμαρχό μας, ποια είναι η γνώμη σου;
Η χειρότερη. Αγαπάω τη Θεσσαλονίκη, εδώ σπούδασα και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πώς οι Θεσσαλονικείς τον επέλεξαν δύο φορές για δήμαρχο. Ας έρθουν οι Θεσσαλονικείς στις 3 Απριλίου στη μεγάλη πολιτική εκδήλωση που ετοιμάζω για να ακούσουν μία πραγματικά πατριωτική πρόταση διακυβέρνησης.
Γιατί τώρα εμφανίζεσαι λάβρος κατά των μνημονίων αλλά τότε, όταν ο Σαμαράς συμφώνησε στο δεύτερο μνημόνιο, δεν πήρες το καπελάκι σου να φύγεις από τη ΝΔ;
Εδώ δεν έπαιξε ρόλο η προσωπική σχέση;
Αν ήμουν βουλευτής θα ερχόμουν σε δύσκολη θέση αλλά θα ακολουθούσα τη συνείδησή μου. Δεν ήμουν, όμως και δεν έφυγα από τη ΝΔ. Επέλεξα να μείνω διατυπώνω τις διαφωνίες μου και παρέμεινα γιατί ήξερα και πίστευα στο πολιτικό ήθος και στις αξίες του τότε προέδρου. Ωστόσο, ο Σαμαράς έκανε το λάθος που δεν άλλαξε τα φώτα και τους μέσα(διαπλοκή) και τους έξω (τρόικα). Δεν έπρεπε να είχε υποχωρήσει με το μνημόνιο, αλλά δυστυχώς επικράτησε η θεωρία του “ουδείς αναμάρτητος” και εμείς τότε γράφαμε με τον συγχωρεμένο τον Βασίλη Ζήση στο antinews ότι θα είμαστε για πάντα αμαρτωλοί. Εάν επέμενε στο πρόγραμμά του Ζαππείου, πάλι μπορεί να έκλεισαν τράπεζες, πάλι θα ζούσαμε περιπέτειες, αλλά θα είχε ακόμα πολιτική νομιμοποίηση. Είδατε τι συνέβη με τον Τσίπρα που επανεξελέγη, παρότι διαπραγματεύτηκε με πολιτικά ανήθικες μπλόφες και χωρίς να έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο όπως τουλάχιστον είχει ο Σαμαράς. Ωστόσο, η πολιτική δεν εξαντλείται στο μνημόνιο. Δεν μπορώ να παραγνωρίσω την πετυχημένη πολιτική του Σαμαρά στο μεταναστευτικό, ότι τσάκισε τους δουλέμπορους, ότι κατάργησε το άσυλο, ότι μπήκε η αστυνομία στο πανεπιστήμιο, ότι συνέτριψε την ανομία στους δρόμους.
Παρά τα σοβαρά λάθη της νυν κυβέρνησης στο προσφυγικό, δεν είναι άδικη η σύγκριση των δύο περιόδων; Δεν ήταν πολλαπλάσιες οι ροές το 2016 σε σχέση με την περίοδο Σαμαρά;
Και στις δύο περιόδους υπήρχε πόλεμος, οι ροές θα ήταν ίδιες. Το μόνο που άλλαξε ήταν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε την πολιτική “ανοίξαμε και σας περιμένουμε” στέλνοντας σήμα στους δουλέμπορους ότι η Ελλάδα είναι “μπάτε σκύλοι αλέστε”. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μόνος αν φυλάς τα θαλάσσια σύνορα.
Τι θα πει αυτό πρακτικά; Τι κάνεις όταν δεις πονεμένους ανθρώπους, όταν δεις τα προσφυγόπουλα με τις μάνες τους σε ένα σάπιο σκαρί; Δεν τους βοηθάς;
Προφανώς όταν περάσουν στα δικά σου σύνορα τους περιθάλπεις, αυτό κάναμε κι εμείς. Αλλά η υπάρχει η πολιτική του push bacκ και της εντατικής φύλαξης, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να ανοίξει τα σύνορα. Υπάρχει, βέβαια, εδώ, τεράστια ευθύνη της ΕΕ. Όταν αναζητάς λύση με τον αρχιδουλέμπορο Ερντογάν για το προσφυγικό, είναι σαν να προσπαθείς να λύσεις το πρόβλημα των ναρκωτικών μαζί με τον Εσκομπάρ…
Η συζήτηση θα μπορούσε να συνεχιστεί για ώρες, αλλά ο συνάδελφος δημοσιογράφος περίμενε ήδη 20 λεπτά τη δική του σειρά. Κάπως έτσι χαιρετηθήκαμε βιαστικά και ο Φαήλος, κάπου εκεί, με μία σιγουριά που σου προξενεί αίσθηση επανέλαβε με ένα σχεδόν συνωμοτικό ύφος: “θα τα καταφέρω θα δεις, θα είμαι στην επόμενη Βουλή”…
Πηγή: voria.gr