«Κόφτη» στις προσδοκίες της κυβέρνησης για μια ένδειξη επιτάχυνσης των εξελίξεων στο ελληνικό ζήτημα από το Euro Working Group σήμερα, βάζουν οι σκληρές δηλώσεις Σόιμπλε, Λαγκάρντ και Ντάισελμπλουμ, που έστειλαν στην Αθήνα το μήνυμα «πάρτε μέτρα, κλείστε την αξιολόγηση και, μετά, βλέπουμε για την ελάφρυνση».
Στο οικονομικό επιτελείο κρατάνε «μικρό καλάθι» και λένε από χθες ότι στην συνεδρίαση του EWG «θα γίνει τεχνική συζήτηση μόνον για το κλείσιμο της αξιολόγησης» και δεν θα επεκταθεί στην συνολική διαπραγμάτευση για το ΔΝΤ, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος.
Στην πραγματικότητα η συζήτηση θα εστιάσει στο τι γίνεται με τα 2/3 των προαπαιτουμένων που δεν είχαν ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 26ης Γενάρη, αλλά και στην συζήτηση για τα μέτρα που θα κλείσουν το δημοσιονομικό κενό ως το 2018. Επιπλέον θα γίνει καταγραφή της στάσης των Ευρωπαίων μετά την «ρουκέτα» της έκθεσης Τόμσεν-Βελκουλέσκου και τις δηλώσεις Λαγκάρντ για την ανάγκη μείωσης του αφορολόγητου και περικοπών στις συντάξεις.
Στην «απόρρητη» επιστολή Τσακαλώτου η Αθήνα μιλούσε για μέτρα μισού δισ. ευρώ, αλλά πλέον ο λογαριασμός έχει ανέβει στα 2,5 δισ. ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που θα εκπροσωπήσει στις Βρυξέλλες την Ελλάδα στο EWG, θα προσπαθήσει να πείσει πως για να κλείσει η «τρύπα» αρκούν τα υπερέσοδα από την υπερφορολόγηση και μια «υποσχετική» για διπλό «κόφτη» σε συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες και επιδόματα.
Επιπλέον η Αθήνα θα δεσμεύεται και για μέτρα όπως:
1. Περικοπή της έκπτωσης φόρου στα 1.650 ευρώ από 1.900-2.100 ευρώ, δηλαδή αφορολόγητο στα περίπου 7500 ευρώ από 8.636 που ισχύει σήμερα, προκειμένου να εισπραχθούν 1 δισ. ευρώ επιπλέον φόροι.
2. Διατήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3% του ΑΕΠ από το 2019 έως το 2023.
3. Επέκταση του «κόφτη» ενδεχομένως και στις φορολογικές δαπάνες, δηλαδή στις φοροαπαλλαγές.
Ωστόσο αναμένεται να προτείνει και ρήτρα για αύξηση κοινωνικών δαπανών και μειώσεις φόρων, σε περίπτωση υπεραπόδοσης των φοροεισπρακτικών μέτρων.
Η Αθήνα θα ζητήσει και «χέρι με χέρι» ανταλλαγή των δεσμεύσεων αυτών, με την εξαγγελία των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους δανειστές, ώστε να μετάσχει η χώρα και στην ποσοτική χαλάρωση, αλλά οι Ευρωπαίοι (ακόμα και ο «σύμμαχος» Μάριο Ντράγκι) ζητούν να κλείσει πρώτα η αξιολόγηση, ενώ οι πιο «ακραίοι» όπως και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητούν προληπτική νομοθέτηση των μέτρων από την σημερινή κυβέρνηση, ρισκάροντας ακόμα και την πρόκληση πολιτικής αστάθειας στη χώρα μας, αν η Βουλή δεν στηρίξει τα νέα μέτρα.