Στις Βρυξέλλες πήγε ο Πολ Τόμσεν με σκοπό να μην συμφωνήσει σε διατυπώσεις που δεν θα επέτρεπαν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα όμως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε πρόθεση να δυσαρεστήσει το κόμμα του…
Αν και πηγές στις Βρυξέλλες εκφράζουν μεγάλη αισιοδοξία πως στην επόμενη συνεδρίαση του Europgroup στις 15 Ιουνίου θα προκύψει συμφωνία, το ενδεχόμενο ενός ναυαγίου, αν και πολύ μειοψηφικό, δεν αποκλείεται. Τουλάχιστον αυτή είναι η εκτίμηση Έλληνα αξιωματούχου που έχει καλή γνώση των διαπραγματεύσεων.
Ο ίδιος ομολογεί πως η Αθήνα όχι απλώς είχε πολιτικά ποντάρει στη συμφωνία, αλλά και πως την είχε σχεδόν προεξοφλήσει παρά τις δηλώσεις του Σόιμπλε, με τις οποίες οριοθέτησε εκ των προτέρων τη στάση του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πολλά χαμόγελα να έχουν "κοπεί" στο Μέγαρο Μαξίμου. Τουλάχιστον προς το παρόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες για τα όσα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των πολύωρων διαπραγματεύσεων εντός και εκτός Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέμεινε ουσιαστικά αμετακίνητος, παρότι δέχθηκε να μπει σε διεξοδική διαπραγμάτευση ακόμη και σε τεχνικά θέματα.
Έχοντας τα μάτια στραμμένα στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν είχε πρόθεση να δώσει όπλα στην Εναλλακτική για τη Γερμανία, αλλά και να δυσαρεστήσει τα “γεράκια” του κόμματός του. Έχει, άλλωστε, χρόνο πριν προκληθεί ανήκεστος βλάβη. Και εκτός αυτού είναι συνηθισμένη τακτική του να εξαντλεί όλα τα περιθώρια πριν κάνει βήμα πίσω, ώστε να πουλήσει ακριβά και την παραμικρή υποχώρησή του.
Όπως, όμως, λέει και στέλεχος της Κομισιόν, απέναντί του δεν έχει την Ελλάδα, αλλά το ΔΝΤ. Ο Πολ Τόμσεν πήγε στις Βρυξέλλες, έχοντας σαφή εντολή να μην συμφωνήσει σε διατυπώσεις που δεν θα μπορούν να κριθούν από το Συμβούλιο του Ταμείου ως επαρκείς για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Είναι, εξάλλου, αρκετά τα μέλη του Συμβουλίου που θα ήθελαν την οριστική έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα. Ο δε αμερικανικός παράγοντας έχει πει ναι στη συμμετοχή, αλλά με ιδιαιτέρως αυστηρούς όρους.
Στις διαπραγματεύσεις της Δευτέρας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε πίσω του ικανό αριθμό υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά το παιχνίδι δεν κρινόταν στους αριθμούς. Στη σύσκεψη των τεσσάρων, όπου και κρίθηκε η έκβαση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσπάθησε να βρει ένα συμβιβασμό, αλλά πολύ πιο κοντά στη θέση του Γερμανού ομολόγου του.
Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Λεμέρ τήρησε θετική στάση, λέγοντας επανειλημμένα πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία και πως είναι λάθος η Ελλάδα να μείνει μετέωρη όταν η ίδια έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Παρά την καλή του διάθεση, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, ίσως επειδή δεν ήταν προετοιμασμένος, ίσως επειδή δεν είναι ακόμα εξοικειωμένος με αυτού του τύπου τις διαπραγματεύσεις.
Παρά τις προσπάθειες να βρεθεί ένας συμβιβασμός, αυτό κατέστη αδύνατον λόγω της ανελαστικότητας που επέδειξαν οι δύο πρωταγωνιστές: από τη μία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και από την άλλη ο Πολ Τόμσεν. Ελληνική κυβερνητική πηγή θεωρεί ότι την επόμενη φορά, όταν δεν θα υπάρχει πια χρόνος για αναβολές, το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα θα το έχει το ΔΝΤ. Έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, το κόστος ενός μοιραίου για την Ελλάδα ναυαγίου στις 15 Ιουνίου θα το χρεωθεί το Βερολίνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την Ευρωζώνη και για τις επιπτώσεις στο προεκλογικό σκηνικό της Γερμανίας.