Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Εθελοντές… καταδότες στην Τουρκία

Για περιστατικά στην Τουρκία που μοιάζουν να βγαίνουν από δυστοπικό μυθιστόρημα κάνουν λόγο οι Financial Times, σημειώνοντας ότι σχεδόν εβδομαδιαίως δημοσιεύονται ιστορίες φίλων, συναδέλφων, ακόμη και συζύγων που καταδίδουν εθελοντικά ο ένας τον άλλον για αδικήματα που έχουν κυρίως να κάνουν με προσβολές εις βάρος του προέδρου Ερντογάν.

Το κίνητρο γι’ αυτή την πρακτική, η οποία έχει μεγάλο παρελθόν τόσο στην Τουρκία όσο και σε άλλες ιστορικές περιόδους άλλων χωρών, έρχεται από υψηλά κρατικά κλιμάκια, κάτι που μαρτυρούν οι δηλώσεις του Ερντογάν τον Δεκέμβριο, οι οποίες υπογράμμισαν πως η παροχή πληροφοριών στις Αρχές «δεν είναι μόνο δουλειά των υπηρεσιών ασφαλείας».

Σύμφωνα με την ανθρωπολόγο Τζένι Ουάιτ, η παρακίνηση αυτή συνοδεύεται από μια έντονα διχαστική ρητορική, η οποία διαχωρίζει τους πολίτες σε «προδότες» και «ανιδιοτελείς ήρωες», με τους τελευταίους να είναι έτοιμοι να κατατροπώσουν τους πρώτους υπό την καθοδήγηση του «μεγάλου ηγέτη».

Το κάλεσμα σε αναφορά των «προδοτών» διογκώθηκε σημαντικά κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 και μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας με το PKK το καλοκαίρι του 2015, ενώ κορυφώθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, το οποίο αποτέλεσε και το κορυφαίο γεγονός της διχαστικής πορείας που έχει πάρει η τουρκική πολιτική ζωή τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ο αριθμός των ατόμων που προσφέρθηκαν να δώσουν πληροφορίες στις Αρχές διπλασιάστηκε από το 2015 στο 2016, με τους 34.000 να μετατρέπονται σε 65.000 τους μήνες μετά το πραξικόπημα.

 

kathimerini.gr

Tags
Back to top button