Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερώτηση Ανδρουλάκη στην ΕΕ για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία

Το ερώτημα αν είναι συμβατές με τα κριτήρια της ΕΕ οι συνταγματικές αλλαγές στη Τουρκία θέτει στην ευρωπαϊκή επιτροπή ο Νίκος Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας ο ίδιος τα σημεία ανησυχίας από τις αλλαγές που εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα.

Ταυτόχρονα, θέτει θέμα και για τους όρους διεξαγωγής του καθώς όπως επισημαίνει η προεκλογική εκστρατεία έγινε υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, με πολλούς βουλευτές στην φυλακή και με περιορισμένη πρόσβαση στα ΜΜΕ των υποστηρικτών του «Όχι».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Την Κυριακή 16 Απριλίου 2017, η Τουρκία διεξήγαγε δημοψήφισμα για την έγκριση ενός ιδιότυπου Προεδρικού συστήματος.

Ειδικότερα, ανησυχία προκαλούν οι προβλέψεις του άρθρου 116 που παρέχει τη δυνατότητα στον πρόεδρο να διαλύει την Εθνοσυνέλευση αποκλίνοντας από το προεδρικό μοντέλο και τη σύμφυτη με αυτό διάκριση των εξουσιών. Προβληματισμό επίσης προκαλεί το ενδεχόμενο σκόπιμης χρήσης του συγκεκριμένου άρθρου ώστε να εξασφαλίζει ιδεολογικοπολιτική ομοιογένεια ανάμεσα στην εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία. Η ομοιογένεια πλήττει την πεμπτουσία του προεδρικού συστήματος, που είναι η ύπαρξη θεσμικών αντίβαρων, καταργώντας ουσιαστικά την αρχή διάκρισης των εξουσιών.

Επισημαίνεται επίσης ότι η προεκλογική εκστρατεία διεξαχθεί υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, με πολλούς βουλευτές στην φυλακή και με περιορισμένη πρόσβαση στα ΜΜΕ των υποστηρικτών του «Όχι».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ: «το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το νομικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές ώστε να εξασφαλίσει μια πραγματικά δημοκρατική διαδικασία.»

Ερωτάται η Επιτροπή:

– Είναι συμβατές οι συνταγματικές αλλαγές της Τουρκίας με το καθεστώς μιας υπό ένταξη χώρας στην ΕΕ;

– Είναι συμβατή με το Άρθρο 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κριτήρια της Κοπεγχάγης η κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών;

– Θεώρει ότι η προεκλογική εκστρατεία και οι συνθηκες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος πληρούν τα κριτήρια αμεροληψίας της δημοκρατικής διαδικασίας;

Tags
Back to top button