Μιλώντας σε εκδήλωση για την Ημέρα Ιατρικής στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας έβαλε στο ίδιο «καζάνι» την Ολλανδία και τη Μέρκελ και ζήτησε από τους Τούρκους μετανάστες να μην ψηφίσουν «την κυβέρνηση και τους ρατσιστές» στις επικείμενες εκλογές. Μια φράση που μεταφράζεται ως ευθεία παρέμβαση ενόψει των αυριανών εκλογών στην Ολλανδία αλλά και εκείνων που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία, όπου το τουρκικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας.
Έσπευσε δε να διαμηνύσει πως «το «ναι» στο δημοψήφισμα θα είναι η καλύτερη απάντηση στους εχθρούς της Τουρκίας». Γι’ αυτό γίνονται όλα άλλωστε, για το δημοψήφισμα που ο Ερντογάν ελπίζει πως θα του δώσει όσα ονειρεύτηκε: όλη τη δύναμη να κάνει ό,τι θέλει, όταν το θέλει, όπως το θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό ούτε καν στη Βουλή
Στο στόχαστρό του για δεύτερη μέρα μπήκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Μετά το «ντροπή σου, υποθάλπεις τρομοκράτες», ο Ερντογάν είπε ότι η Μέρκελ επιτέθηκε στην Τουρκία όπως το έκαναν οι Ολλανδοί αστυνομικοί με τα σκυλιά και τα άλογα, που βγήκαν στους δρόμους του Ρότερνταμ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (12.03.2017) για να αντιμετωπίσουν το οργισμένο πλήθος Τούρκων μεταναστών που συγκεντρώθηκε μπροστά στο τουρκικό προξενείο για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει στην υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας να μιλήσει στο πλήθος και να φτάσει στο προξενείο, απελαύνοντάς την στη Γερμανία.
«Η Μέρκελ δεν είναι διαφορετική από την Ολλανδία» είπε, μίλησε για κράτος – τρομοκράτη (Ολλανδία) και κατηγόρησε τη Γερμανία και την Ολλανδία πως με τη στάση τους έναντι στην Τουρκία κάνουν κακό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαρακτήρισε δε την καγκελάριο της Γερμανίας αναξιοπρεπή. «Αυτοί που στήριξαν την Ολλανδική στάση έχουν χάσει την αξιοπρέπειά τους και η Μέρκελ δεν αποτελεί εξαίρεση», τόνισε.
Μόλις λίγες ώρες μετά την απειλή του πως θα σύρει τη Χάγη στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την συμπεριφορά της προς την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο Ερντογάν φρόντισε να τραβήξει ακόμη περισσοτερο το σχοινί, ρίχνοντας αλάτι σε μια ανοιχτή πληγή της Ολλανδίας και της Ευρώπης γενικότερα: με την αναφορά στη σφαγή 8.000 αμάχων στη Σρεμπρένιτσα από Σέρβους εθνικιστές και ενώ την ευθύνη για την ασφάλεια στην περιοχή είχε ο ΟΗΕ και οι Ολλανδοί κυανόκρανοι που δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν τη χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Ξέρουμε πως αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό και την ηθική οι Ολλανδοί από το ρόλο τους στη Σρεμπρένιτσα», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο ρόλο Ολλανδών στρατιωτών στη Σρεμπρένιτσα και στη γενοκτονία του 1995. «Οι Ολλανδοί δεν μας εξέπληξαν, ξέραμε ήδη την ανηθικότητά τους και τους τρόπους τους. Τους ξέρουμε από το ρόλο τους στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα», είπε. Και πρόσθεσε: «Κανείς δεν πρέπει να προσπαθεί να μας δώσει μαθήματα ηθικής, ειδικά αυτοί που έχουν αίμα στα χέρια τους».
Διεμήνυσε επίσης ότι η κόντρα με την Ολλανδία δεν μπορεί να λήξει με μια συγγώμη (την οποία η Χάγη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ζητήσει βέβαια) και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες κυρώσεις.
Οι αναφορές του Ερντογάν στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και στο ρόλο της Ολλανδίας δεν έμειναν αναπάντητες από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μαρκ Ρούτε. Ο οποίος χαρακτήρισε «αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. «Συνεχίζει να δηλητηριάζει την κατάσταση», αντέδρασε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. «Δεν θα πέσουμε σ’ αυτό το επίπεδο. Είναι εντελώς απαράδεκτο», πρόσθεσε.
Απάντηση όμως υπήρξε και από το Βερολίνο σε σχέση με όσα είπε ο Ερντογάν για τη Μέρκελ. «Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει με τις προκλήσεις της κατά της Ευρώπης να εμφανιστεί ως θύμα ώστε να επηρεαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την επέκταση των εξουσιών του αρχηγού του κράτους», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ.
Οι τελευταίες επικρίσεις που διατυπώθηκαν από την τουρκική εξουσία «είναι παράλογες» και «δεν έχουν παρά έναν στόχο, να μπει η Τουρκία σε θέση θύματος για να προκαλέσει μια κίνηση αλληλεγγύης μεταξύ αυτών που εμφανίζονται ίσως επικριτικοί» αναφορικά με το αντικείμενο του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, δήλωσε ο ντε Μεζιέρ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.