Νέο κεφάλαιο στο μεγάλο θέμα της διακίνησης «μαύρου» πολιτικού χρήματος κατά την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων ανοίγουν οι αρμόδιες ανακριτικές αρχές, οι οποίες φέρονται να είναι ένα βήμα πριν από την άσκηση ποινικών διώξεων για αδικήματα (σε βαθμό κακουργήματος) που καταλαμβάνουν το διάστημα της θητείας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Άκη Τσοχατζόπουλου, αλλά και του Γιάννου Παπαντωνίου.
Την ίδια ώρα, στο «μικροσκόπιο» των ανακριτικών αρχών αρχών έχουν μπει τα στοιχεία από την έρευνα για τους λογαριασμούς της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου, που έχουν εντοπιστεί στην Ελβετία μέσω της λίστας Λαγκάρντ.
Παράλληλα, η Εισαγγελία Διαφθοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει λάβει νεώτερες ενημερώσεις από την Ελβετία για δύο ακόμη λογαριασμούς και ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου που συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου. Το μόνο που απομένει τώρα να απαντηθεί, είναι το αίτημα δικαστικής συνδρομής των Ελλήνων ανακριτών για την αποστολή όλων των στοιχείων για τους λογαριασμούς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δικαστικές αρχές δεν φαίνεται να έχουν πεισθεί ότι τα χρήματα των λογαριασμών Κουράκου, προέρχονται, όπως η ίδια ισχυρίζεται, από τον πρώην σύζυγό της για την ανατροφή των παιδιών τους. Σημειωτέον, ότι η Σταυρούλα Κουράκου και ο Γιάννος Παπαντωνίου έχουν καταδικαστεί για παραλείψεις στη δήλωση του πόθεν έσχες των συγκεκριμένων λογαριασμών σε ποινές φυλάκισης.
Σε ό,τι αφορά τις νέες διώξεις, αυτές δεν αποκλείεται να ζητηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες από τους ανακριτές που χειρίζονται τις εν λόγω υποθέσεις και στο πλαίσιο των ερευνών τους, έχουν αξιολογήσει πληθώρα στοιχείων που έχουν συλλέξει, μεταξύ αυτών και την κατάθεση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη. Πιο συγκεκριμένα, οι ανακριτές αξιολογούν μεταξύ άλλων στοιχεία από κατασχέσεις σε σπίτια εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση των φρεγατών, σύμβαση η οποία δρομολογήθηκε το 1998, αλλά ολοκληρώθηκε επί υπουργίας Παπαντωνίου, όπως και μαρτυρικές καταθέσεις για την ίδια υπόθεση.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, μια νέα δίωξη για δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος (δωροδοκία και ξέπλυμα) μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην πορεία των εξελίξεων.
Και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα αδικήματα δεν καλύπτονται από την παραγραφή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και μπορούν να απαγγελθούν και κατά πολιτικών προσώπων, όπως ακριβώς συνέβη και με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, που, σε πρώτο βαθμό, είχε καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη.