Μπαίνουμε για τα καλά στον «χορό» των καταιγιστικών εξελίξεων στην Α.Μεσόγειο και ειδικά στην Λιβύη, αφού οι Τούρκοι αποφάσισαν τη δημιουργία μιας μεγάλης παραστρατιωτικής δύναμης, σύμφωνα με τον γνωστό γκιουλενιστή δημοσιογράφο Α. Μποζκούρτ.
Ο ίδιος αναφέρει ότι “ η Τουρκία σχηματίζει μια ισχυρότατη παραστρατιωτική δύναμη για ειδικές επιχειρήσεις, παρόμοια με την αμερικανική Blackwater και την ρωσική Wagner, για να σταλθούν Τούρκοι μαχητές στο εξωτερικό.»
“Η δύναμη αυτή θα είναι πιστή στην Τουρκία (εννοεί στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν) και θα υλοποιεί πολεμικές αποστολές, ενώ θα εκπαιδεύει και ξένους στρατιώτες”, δήλωσε γνωστός στρατιωτικός σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, χάρη σε μια στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης στις 27 Νοεμβρίου 2019.
“Η Τουρκία θα μπορούσε να στείλει μισθοφόρους στη Λιβύη, όπως έκαναν οι Ρώσοι με την εταιρεία Wagner”, τόνισε ο ίδιος.
Πρόκειται για τον στρατηγό ε.α. Adnan Tanrıverdi, ο οποίος ήδη ελέγχει την μισθοφορική εταιρεία SADAT, η οποία αποτελεί μια de facto παραστρατιωτική δύναμη πιστή στον Ερντογάν, υποστηρίζοντας την ιδέα της ίδρυσης μιας μεγάλης τουρκικής μισθοφορικής εταιρείας που θα δρα στο εξωτερικό.
«Οπωσδήποτε η Τουρκία χρειάζεται μια ιδιωτική εταιρεία στα πρότυπα των Blackwater και Wagner», δήλωσε ο Tanrıverdi, υποδεικνύοντας ότι αυτή η δύναμη θα είναι ένα νέο εργαλείο στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Ο Tanrıverdi ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα στο εξωτερικό μέσω αυτής της ιδιωτικής εταιρείας, παρακάμπτοντας κάθε είδους διεθνή μηχανισμό, δεδομένου ότι δεν απαιτείται καμία συμφωνία για τέτοιου είδους πολεμικές αποστολές .
Ο στρατιωτικός σύμβουλος του Ερντογάν, πιστεύει ότι η στρατιωτική δύναμη του νέου τουρκικού μισθοφορικού στρατού θα είναι σημαντική, δεδομένου ότι θα αποτελείται από πεπειραμένους αν αποστρατεία στρατιώτες. Σύμφωνα με τον Tanriverdi, το υλικό και τα όπλα θα παρέχονται αφειδώς από τον τουρκικό στρατό.
Ο ίδιος παρομοίασε την αποστολή μισθοφόρων στο εξωτερικό ως τουρκική “εξαγωγή” , θεωρώντας την όλη κίνηση πολύ καλή και για την τουρκική οικονομία, αντί της ανάπτυξης τακτικών τουρκικών δυνάμεων και αξιωματικών από τον τουρκικό στρατό.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος βουλευτής και ο πρώην πρεσβευτής στην Ιταλία, Aydın Adnan Sezgin, ζήτησε στο κοινοβούλιο στις 21 Δεκεμβρίου 2019 κατά τη διάρκεια συζήτησης, να διαβάσει το αμυντικό σύμφωνο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, λέγοντας ότι τα άρθρα της συμφωνίας σχεδιάστηκαν για να παρακάμψουν την τουρκική νομοθεσία για την αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό.
Ο Σετζίν δήλωσε ότι η συμφωνία αμφισβητεί τη χρήση των λέξεων «οργανώσεις ασφάλειας και άμυνας» και «άμαχοι, από οργανισμούς ασφαλείας» σε μια προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για δράση της SADAT στην Λιβύη.
Ο ίδιος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση Ερντογάν ότι αναζητά τρόπους μεταφοράς τζιχαντιστών από την περιοχή του Idlib της Συρίας στη Λιβύη.
Εν τω μεταξύ, ο κρυφός εταίρος του συνασπισμού του Ερντογάν στην βουλή, το υπερεθνικιστικό φιλορωσικό Κόμμα (Vatan Partisi ή VP) χαιρέτισε την ιδέα της δημιουργίας μισθοφορικής εταιρείας για το λόγο ότι θα μπορούσε να διεξάγει πόλεμο ενάντια στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, κάτι που θα ήταν αδύνατο από τον τουρκικό στρατό.
Ο İsmail Hakkı Pekin, στρατιωτικός, πρώην επικεφαλής πληροφοριών στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο, πιστεύει ότι υπάρχουν πολλοί εν αποστρατεία στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων και κάποιοι από την Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας, που θα προσχωρήσουν στον ιδιωτικό στρατό, υποστηρίζοντας ότι μέσα σε πληθυσμό 82 εκατομμυρίων, υπάρχουν πολλές χιλιάδες που θέλουν να πολεμήσουν για τα χρήματα.
Περιττό να τονίσουμε ότι όλες οι χώρες της περιοχής μας από τα Βαλκάνια έως την Λιβύη, κινδυνεύουν από αυτόν τον μεγάλο σε αριθμό (λόγω πείνας και ανεργίας στην Τουρκία), τουρκικό μισθοφορικό στρατό.