Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Έρχεται «Αρμαγεδδών»! Η Κίνα ετοιμάζει πάνω από 100 νέα σιλό πυρηνικών πυραύλων

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν νέες πληροφορίες και δεδομένα που συγκέντρωσαν ειδικοί αναλυτές, αναφορικά με το σχέδιο που έχει θέσει σε εφαρμογή η Κίνα, με την κατασκευή περισσότερων από 100 νέων σιλό πυρηνικών πυραύλων, γεγονός που σηματοδοτεί μια πιθανή επέκταση των πυρηνικών δυνατοτήτων της χώρας, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό του NATO ως «συστημική πρόκληση».

Σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων που έφερε στη δημοσιότητα σχετική έρευνα του James Martin Center for Nonproliferation Studies, του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Middlebury, η Κίνα κατασκευάζει τουλάχιστον 119 καινούρια σιλό πυρηνικών πυραύλων στην έρημο της επαρχίας Gansu, όπου ενδέχεται να αποθηκεύονται διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι.

Όπως αναφέρει ο Jeffrey Lewis, ειδικός αναλυτής στα πυρηνικά όπλα, πρόκειται για μια περιοχή έκτασης 1,813 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία περιλαμβάνει ένα υπόγειο σύστημα επικοινωνίας και στρατιωτικών βάσεων και εγκαταστάσεων που επικοινωνούν μεταξύ τους, ενώ ακόμα η διάταξη των σιλό μοιάζουν πάρα πολύ με υφιστάμενες εγκαταστάσεις παρόμοιου τύπου στην Μογγολία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Κίνα έχει κατασκευάσει ή κατασκευάζει τουλάχιστον 145 σιλό πυρηνικών πυραύλων συνολικά.

Το «shell game» και το κόλπο της Κίνας

Ο αναλυτής τονίζει πως: «Η Κίνα επεκτείνει εν μέρει τις πυρηνικές δυνάμεις της για να διατηρήσει την αποτρεπτική της δύναμη, στο βαθμό που θα της επιτρέπει να ανταποδώσει αποτελεσματικά πυρηνικά πλήγματα στις ΗΠΑ, σε περίπτωση αμερικανικού πρώτου πυρηνικού πλήγματος». Σύμφωνα με στοιχεία του SIPRI, πιστεύεται ότι η Κίνα διαθέτει περίπου 350 πυρηνικές κεφαλές, περίπου 30 περισσότερες σε σχέση με το 2020, αλλά παράλληλα αρκετά λιγότερες από όσες έχουν τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που υπογραμμίζει ο Jeffrey Lewis είναι ότι ο αριθμός των σιλό δεν σχετίζεται απαραίτητα με τον αριθμό των πυραύλων, καθώς αυτά θα μπορούσαν να είναι ένα «κόλπο» ώστε να παραπλανούν τους εχθρούς για το που και πόσοι είναι στην πραγματικότητα οι πυρηνικοί πύραυλοι κατ’ αναλογία με τα σιλό. Είναι το λεγόμενο «shell game» που είχαν σχεδιάσει και οι Αμερικανοί την δεκαετία του 1970.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας εξηγεί περαιτέρω λέγοντας ότι: «Έτσι, μολονότι φαίνεται ότι 120 σιλό συνεπάγονται 120 πυραύλους, θα μπορούσαν πολύ εύκολα οι πυρηνικοί πύραυλοι να είναι μόνο δώδεκα. Και αυτό πολύ απλά δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Ακόμα κι αν η Κίνα ανέπτυσσε μόνο λίγους πυραύλους, οι δυνάμεις της θα μπορούσαν με την πάροδο του χρόνου να εξελιχθούν ακόμα περισσότερο. Ωστόσο, είτε είναι 12 είτε 120 ο πραγματικός αριθμός των νέων πυρηνικών πυραύλων, η εξέλιξη αυτή εξακολουθεί να είναι ανησυχητική».

Tags
Back to top button