Ενώ τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται σημαντικά με την έλευση νέων παραλλαγών, τα στοιχεία για τη long Covid είναι ενθαρρυντικά, διότι όλα δείχνουν πως μειώνονται τα περιστατικά ασθενών με μακροχρόνια συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός.
Οι πιθανότητες των ασθενών να αναπτύξουν long Covid φαίνεται να μειώνονται με την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού, αλλά και τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις και τους εμβολιασμούς, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι πιθανότητες του μέσου ατόμου να αναπτύξει μακροχρόνια συμπτώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, κατέληξε ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Münster.
Η ομάδα του André Karch, ανώτατου συγγραφέα της μελέτης, στήριξε τα συμπεράσματά της σε έρευνα που διενεργήθηκε σε σχεδόν 110.000 Γερμανούς το φθινόπωρο του 2022.
Οι άνθρωποι ρωτήθηκαν εάν (και πότε) είχαν βιώσει long COVID, συμπεριλαμβανομένων συμπτωμάτων όπως η σωματική εξάντληση, τυχόν καρδιαγγειακά προβλήματα και γνωστική εξασθένηση.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η long COVID περιλαμβάνει νέα ή επίμονα συμπτώματα που εμφανίζονται εντός τριών μηνών από τη μόλυνση από COVID και δεν μπορούν να εξηγηθούν από άλλες αιτίες.
Την εποχή της διαδικτυακής έρευνας, πάνω από το 80% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν ήδη κάνει τρία ή περισσότερα εμβόλια για την COVID και το 60% δήλωσε ότι είχε ήδη μολυνθεί από κορονοϊό.
Περίπου το 1/3 (35%) όσων δήλωσαν ότι είχαν περάσει COVID-19 είπαν ότι είχαν επίσης βιώσει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που επέμεινε 4 έως 12 μήνες μετά τη μόλυνση τους, ανέφεραν οι ερευνητές. Από αυτούς, ένα 25% είπε ότι είχε εννέα ή περισσότερα συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με long COVID.
Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες ενθαρρυντικές μακροπρόθεσμες τάσεις.
Πρώτα απ’ όλα, τα ποσοστά της long COVID ήταν χαμηλότερα μεταξύ εκείνων που είχαν μολυνθεί από την τελευταία παραλλαγή της COVID, την Omicron, διαπίστωσε η ομάδα. Αντιθέτως, τα ποσοστά της long COVID ήταν υψηλότερα μεταξύ εκείνων που είχαν μολυνθεί με την παλαιότερη παραλλαγή που κυκλοφορούσε στα τέλη του 2020, την παραλλαγή Alpha που κυκλοφορούσε στις αρχές του 2021 ή την παραλλαγή Delta που κυριάρχησε μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2021.
Οι πιθανότητες ενός ατόμου για long COVID έδειξαν επίσης να μειώνονται όσο αυξανόταν ο αριθμός των μολύνσεων για το ίδιο άτομο.
Ο εμβολιασμός έναντι της COVID με τέταρτη δόση φάνηκε επίσης να μειώνει τις πιθανότητες long COVID. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης από COVID-19.
Τέλος, ο χρόνος που μεσολαβούσε από τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 και μιας νέας λοίμωξης από κορονοϊό φάνηκε να έχει επίσης σημασία, όσον αφορά την πιθανότητα εμφάνισης long COVID. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν συγκεκριμένα ότι σε περίπτωση λοίμωξης από κορονοϊό εντός τριών μηνών από τον εμβολιασμό, οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα long COVID σε σχέση με άτομα που κόλλησαν κορονοϊό μετά από μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Journal of Infection.