Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρέφουν οι Θεσμοί – Τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών το μεγάλο «αγκάθι» της αξιολόγησης

Οι Θεσμοί επιστρέφουν και οι τράπεζες και τα «κόκκινα δάνεια» είναι το μεγαλύτερο “αγκάθι” για την τρέχουσα αλλά και την επόμενη αξιολόγηση. Η αναστολή των κινητοποιήσεων των συμβολαιογράφων ήταν θετική εξέλιξη για τους ξένους τεχνοκράτες, αλλά το πραγματικό τεστ των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα δοθεί αύριο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ειδικά για τους συμβολαιογράφους της Περιφέρειας η ηλεκτρονική πλατφόρμα (e- auctions) μοιάζει με αχαρτογράφητα νερά.

Φυσικά κανείς, ακόμα κι από τους πιο απαιτητικούς τεχνοκράτες, δεν έχει την απαίτηση να γίνουν χιλιάδες ή εκατοντάδες πλειστηριασμοί την πρώτη ημέρα, αλλά χαρακτηρίζεται ως κρίσιμο στοίχημα να πάρει μπροστά το σύστημα. «Θα φέρουν πολλά πρόβατα στο μαντρί», λένε χαρακτηριστικά ευρωπαϊκές πηγές, εκτιμώντας ότι η έναρξη των πλειστηριασμών θα λειτουργήσει ως φόβητρο όχι μόνο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και για όσους δανειολήπτες δεν είναι ιδιαιτέρως πρόθυμοι να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των οφειλών τους.

Αυτό που τονίζουν, πάντως, από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο είναι ότι οι πλειστηριασμοί από μόνοι τους δεν λύνουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, δεν είναι πανάκεια.«Απαιτούνται πιο επιθετικές κινήσεις από τις τράπεζες», επαναλαμβάνουν μονότονα αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές, υπενθυμίζοντας ότι ο δείκτης των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο κι αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι πιο τολμηρά, έτσι ώστε το σύνολο της οικονομίας να μην παγιδευτεί σε στασιμότητα λόγω έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης.

Η περίπτωση της Κύπρου είναι αναμφίβολα αντικείμενο έντονου προβληματισμού, καθώς μπορεί η έξοδος της από το Μνημόνιο να συνοδεύτηκε κατά τα άλλα από επαίνους και υψηλές επιδόσεις, ωστόσο το πρόβλημα των “κόκκινων» δανείων παραμένει έντονο.

Το μήνυμα έχει φτάσει και στα επιτελεία των τραπεζών, που ήδη έχουν προχωρήσει ή εξαγγείλει «ξεφόρτωμα» των προβληματικών τους χαρτοφυλακίων, υιοθετώντας και τις συστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία εδώ και μήνες τονίζει ότι δεν αρκούν οι διαγραφές δανείων, αλλά απαιτούνται πιο ριζικές κινήσεις, έτσι ώστε να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων στα επικείμενα stress tests.

Συνολικά, το  πρώτο εξάμηνο του 2017, οι τράπεζες κατάφεραν να πιάσουν τους στόχους που είχαν θέσει  για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, δηλαδή των δανείων αβέβαιης είσπραξης. Συγκεκριμένα, έφτασαν στα 101,8 δισεκ. Ευρώ, δηλαδή 1,6 δισεκ. Ευρώ χαμηλότερα από το στόχο, που είχαν θέσει οι ίδιες οι τράπεζες. Ωστόσο- κι αυτό είναι το προβληματικό- οι τράπεζες έχασαν για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο το στόχο για τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία έφτασαν στα 72,8 δισεκ. Ευρώ, δηλαδή περίπου 400 εκατ. Ευρώ πάνω από το στόχο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 21,1 δις ευρώ.

Το υψηλό επίπεδο «κόκκινων» δανείων είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι τα χαμηλά επίπεδα καταθέσεων, κάτι που έθιξε επισήμως ο Μ. Ντράγκι. Μπαίνοντας στο Φθινόπωρο, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανέρχονταν στα 122,577 δις ευρώ, δηλαδή περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του Ιουνίου του 2015. Τι σημαίνει αυτό; Ότι από εκείνο το σημείο ως σήμερα, οι εισροές είναι χαμηλών ταχυτήτων, ενώ ακόμα και τώρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «διαφημίζουν» τη διαφαινόμενη επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, στα ταμεία των τραπεζών δεν βλέπουν θαύματα.

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2009, όταν άρχισε δηλαδή να «τρίζει» το έδαφος στην Ελλάδα, οι καταθέσεις βρίσκονταν στα επίπεδα των 237,531 δις ευρώ κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έκτοτε «χάθηκαν» περίπου 115 δις ευρώ, κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 64% του σημερινού ΑΕΠ.

 

Tags
Back to top button