Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με ίχνη στον πυθμένα της θάλασσας

Το 2013, κατά τη διάρκεια μίας έρευνας του National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA) της Νέας Ζηλανδίας, ανακαλύφθηκαν μυστηριώδη ίχνη στον πυθμένα του ωκεανού που έμοιαζαν με πατημασιές, σε βάθος 450 μέτρων. Έκτοτε, οι επιστήμονες του NIWA προσπαθούσαν να βρουν μία εξήγηση και τώρα πιστεύουν πως την έχουν.

Τα τριγωνικά αυτά ίχνη ταιριάζουν ακριβώς με τα μυτερά ρύγχη του ψαριού Coelorinchus, γνωστό και ως “γρεναδιέρος”. Πρόκειται για ψάρια τα οποία βρίσκονται σε μεγάλα βάθη και το κενό στη μέση των ιχνών είναι πιθανώς δαγκωνιές τις οποίες κάνουν οι γρεναδιέροι για να σκάψουν την άμμο και να ρουφήξουν τη λεία τους.

Δεδομένου του μεγάλου βάθους που ζουν αυτά τα ψάρια, δεν είναι πολλά γνωστά για τις διατροφικές τους συνήθειες και αυτά τα ίχνη μπορούν να μας αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Βάσει των ιχνών, οι επιστήμονες υποψιάζονται πως οι γρεναδιέροι κυνηγούν τη λεία τους χώνοντας το ρύγχος τους στην άμμο με ταχύτητα, για να συλλάβουν τη λεία με το στόμα τους το οποίο έχει κατεύθυνση προς τα κάτω. Βαθύτερα ίχνη δίνουν την εντύπωση πως μπορεί να σκάβουν την άμμο για να φτάσουν στη λεία τους.

Σε αυτό το βάθος όπου το φως είναι λιγοστό, οι γρεναδιέροι έχουν αναπτύξει ισχυρές αισθήσεις για να ανιχνεύουν από κάτω τους σκουλήκια, καρκινοειδή και άλλα ψάρια. Το 1970 είχε εντοπιστεί ένας γρεναδιέρος από επιστήμονες σε βάθος 4.000 μέτρων.

«Ο λόγος που μπορέσαμε να αποδώσουμε τα ίχνη σε συγκεκριμένο είδος, είναι εξαιτίας των μοναδικών χαρακτηριστικών του κεφαλιού του. Έχει μεγάλο ρύγχος και το στόμα του ανοίγει στο κάτω μέρος του κεφαλιού του, γεγονός που του επιτρέπει να τρέφεται από τον πυθμένα, κάτι που δεν κάνουν άλλα ψάρια», δήλωσε ο Sadie Mills, υδροβιολόγος του NIWA.

Tags
Back to top button