Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες ανακάλυψαν ξεχασμένες γλώσσες από την εποχή του Μεσαίωνα σε αρχαία χειρόγραφα

Γλώσσες και διαλέκτους που είχαν χρησιμοποιηθεί τελευταία φορά την περίοδο του Μεσαίωνα έφεραν στο φως επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν με μία καινούρια μέθοδο μια σειρά από αρχαία χειρόγραφα που βρέθηκαν σε μια από τις παλαιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, που βρίσκεται σε μοναστήρι στην Αίγυπτο.


Ψάχνοντας στα αρχεία της βιβλιοθήκης, εντός της μονής της Αγίας Αικατερίνης στη χερσόνησο Σινά, βρήκαν έγγραφα που περιλαμβάνουν εξαιρετικά σπάνιες γλώσσες μέχρι και 1500 ετών, όπως τα αλβανικά του Καυκάσου. Κι όλα αυτά, μέσω μιας νέας μεθόδου που αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες, η οποία τους επιτρέπει να δουν πίσω από το κρυπτογραφημένο κείμενο, εγκαινιάζοντας έτσι αυτό που ονομάζουν «νέα χρυσή εποχή της ανακάλυψης».

Όπως αναφέρει ο Independent, οι ερευνητές τράβηξαν φωτογραφίες από το υλικό που είχαν διαθέσιμο, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέρη του φωτεινού φάσματος και στη συνέχεια πέρασαν αυτές τις φωτογραφίες μέσω ενός αλγορίθμου σε υπολογιστή. Η μέθοδος αυτή τους επέτρεψε να δουν αυτό που πρωτότυπα γράφτηκε σε κάθε περγαμηνή, οι οποίες την εποχή εκείνη ήταν ιδιαίτερα πολύτιμες, πριν επαναχρησιμοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.

«Η νέα εποχή της ανακάλυψης δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο Michael Phelps, μέλος της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης Πρώιμων Χειρογράφων της Καλιφόρνια στους Times, συμπληρώνοντας: «Τον 20ο αιώνα ανακαλύφθηκαν χειρόγραφα σε σπηλιές. Τον 21ο αιώνα θα εφαρμόσουμε νέες τεχνικές σε χειρόγραφα που ήταν «κάτω από τη μύτη μας». Θα ανακτήσουμε χαμένες φωνές της Ιστορίας μας».

Η περιοχή κάτω από το όρος Σινά όπου, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, ο Θεός έδωσε τις 10 εντολές στο Μωυσή, έχει συγκεντρώσει χιλιάδες χειρόγραφα από τον 6ο αιώνα κι έπειτα, οπότε και χτίστηκε. «Δεν ξέρω καμία άλλη βιβλιοθήκη στον κόσμο που να μπορεί να συναγωνιστεί τη βιβλιοθήκη της μονής στη χερσόνησο Σινά. Το μοναστήρι είναι ένας θεσμός από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και συνεχίζει να λειτουργεί σύμφωνα με την αρχική του αποστολή», επισημαίνει ο Michael Phelps.


Tags
Back to top button