Την ποινή 4 ετών φυλάκισης και το χρηματικό πρόστιμό των 10.000 ευρώ επικύρωσε ο Άρειος Πάγος για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιάννο Παπαντωνίου και στη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, για ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) του οικονομικού έτους 2009.
Ειδικότερα, από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών τόσο ο κ. Παπαντωνίου όσο και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, καταδικάστηκαν ο καθένας σε ποινή φυλάκισης 4 ετών μετατρέψιμη προς δέκα ευρώ ημερησίως, όπως επίσης καταδικάστηκαν και σε χρηματικό πρόστιμό 10.000 ευρώ ο καθένας. Ακόμη, στο ζεύγος έχει επιδικαστεί και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση, ύψους 20.000 ευρώ για τον καθένα (σύνολο 40.000 ευρώ).
Το ζεύγος Παπαντωνίου καταδικάστηκε λόγω της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες του έτους 2009, καθώς «ξέχασε» να συμπεριλάβει (για ακόμη μια φορά) το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ περίπου το οποίο ήταν σε λογαριασμό της συζύγου του.
Οι εφέτες στην απόφασή τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ζεύγος «με πρόθεση» απέκρυψε από την δήλωση πόθεν έσχες την κατάθεση της Σταυρούλας Κουράκου στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.
Στην εφετειακή απόφαση καταγράφεται βήμα προς βήμα η διαδρομή της επίμαχης κατάθεσης των 1.311.000 ευρώ από το 2000 που ανοίχτηκε ο τραπεζικός λογαριασμός στην Ελβετική Τράπεζα μέχρι και το 2010 που τα χρήματα αυτά επαναπατρίστηκαν σε λογαριασμό των γιων της κυρίας Κουράκου από τον πρώτο της γάμο.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών κατά την ακροαματική διαδικασία της δίκης είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, όπως είχε αναφέρει, ότι «υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του επίμαχου ποσού» και ότι ο Γιάννος Παπαντωνιου γνώριζε εξαρχής την κατάθεση της συζύγου του στην Ελβετία λόγω και του ρόλου που έπαιξε στην εξαγωγή του ποσού ο κουμπάρος τους, επιχειρηματίας Γεώργιος Κανδαλέπας.
Πάντως, σε πρώτο βαθμό στο ζεύγος Παπαντωνίου είχε επιβληθεί η ίδια ποινή φυλάκισης, αλλά μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ύψους 50.000 ευρώ, στον καθένα.
Κατόπιν αυτών, οι αρεοπαγίτες του Ποινικού Τμήματος του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 175/2017 απόφασή τους απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του ζεύγους Παπαντωνίου με τους οποίους ζητούσαν να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση, επικυρώνοντας έτσι το «δια ταύτα» της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών. Να σημειωθεί ότι το ζεύγος Παπαντωνίου έχει καταδικαστεί για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες και προηγούμενων ετών, δηλαδή προ του 2009 με μικρότερες ποινές.
Όμως, για την ανακριβή δήλωση του 2009 το Ελληνικό Δημόσιο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή στο ζεύγος Παπαντωνίου, από ότι τα άλλα οικονομικά έτη.