Με μια ακόμη κακουργηματική ποινική δίωξη βρίσκεται αντιμέτωπος ο «εθνικός» έμπορος όπλων Θωμάς Λιακουνάκος, για την προμήθεια των 20 μεταφορικών ελικοπτέρων από την κοινοπραξία ΝΗ Industries για τον ελληνικό Στρατό.
Οι δώξεις ασκήθηκαν με παραγγελία της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, μετά την ολοκλήρωση έρευνας σχετικά την προμήθεια τω ελικοπτέρων.
Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν επιπλέον στον στενό του συνεργάτη της εταιρείας SONAK Ηλία Αρκουμανέα καθώς επίσης στον πρώην γραμματέα αμυντικών επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Σπύρο Τραυλό καθώς και μελών της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων.
Στο μικροσκόπιο και ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου
Ο Θωμάς Λιακουνάκος διώκεται για ηθική αυτουργία στην απιστία ως πρόεδρος της εταιρείας SONAK και και μαζί του και ο Η.Αρκουμανέας διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, εταιρεία η οποία ουδέποτε απέδωσε στο ελληνικό Δημόσιο τα ΑΩ από την αγοράτων ελικοπτέρων τα οποία είχε υποχρέωση να φέρει εις πέρας.
Μάλιστα, η εισαγγελία Διαφθοράς έστειλε αντίγραφα της δικογραφίας στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστούν στη Βουλή για να διερευνηθεί τυχόν ποινική ευθύνη του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου .
Οι υπόλοιπες διώξεις
Ο ΣπύροςΤραυλός και τα μέλη της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων διώκονται για το κακούργημα της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου,
Από την έρευνα της εισαγγελίας Διαφθοράς, η οποία μάλιστα έγινε με τη συνδρομή ειδικού επιστημονικού προσωπικού, προέκυψε ότι στη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τα ελικόπτερα περιλαμβάνει πλήθος ζημιογόνων όρων, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα ωφελήματα αυτά που έπρεπε να παρασχεθούν στο ελληνικό δημόσιο.
Μεταξύ άλλων, προέκυψε ότι αν και σε ένα από τα προγράμματα που είχε ανατεθεί στην εταιρεία συμφερόντων Θ. Λιακουνάκου και προέβλεπε την ανάπτυξη αυτοματοποιημένου συστήματος συντονισμού πυρών υποστήριξης για τον ελληνικό Στρατό, αποδόθηκε ο υψηλότερος δυνατός συντελεστής, και η ανάπτυξή του καθυστέρησε πέραν της δεκαετίας.
Το αποτέλεσμα ήταν να μην δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός του ως υψηλού ενδιαφέροντος. Στην πραγματικότητα η ονομαστική αξία των εκτελεσθέντων από την SONAK αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν υπερέβαινε στην καλύτερη περίπτωση τα 6 εκατ. ευρώ και η εταιρεία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση παροχής αντισταθμιστικών ονομαστικής αξίας 11,7 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, από την έρευνα προέκυψε πως ενώ η σύμβαση προέβλεπε αναπροσαρμογή της ανά τετραετία τελικά η αναπροσαρμογή έγινε το δέκατο έτος της ισχύος της, με αποτέλεσμα τα αντισταθμιστικά να μειωθούν τουλάχιστον κατά 4,7 εκατ. ευρώ.
Πλέον η δικογραφία διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα, η οποία χειρίζεται υποθέσεις εξοπλιστικών μαζί με τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου. Οι ανακριτές αφού μελετήσουν τη δικογραφία θα καλέσουν τους κατηγορούμενους σε απολογίες και στη συνέχεια θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση.
Έξω με "βραχιολάκι" ο Θ.Λιακουνακος απο τον περασμένο Απρίλιο
Σημειώνεται ότι ο Θ.Λιακουνάκος αποφυλακίστηκε τον Απρίλιο του 2016 μετά από 6 μήνες στη φυλακή με την κατηγορία ότι διακίνησε μίζες εκατομμυρίων για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων υποχρεούμενος όμως να φορά το βραχιολάκι επιτήρησης.
Ο επιχειρηματίας βγήκε από τη φυλακή με την υποχρέωση , όμως, να κινείται στους χώρους του σπιτιού του φορώντας το βραχιολάκι, ώστε να επιτηρείται από τις αρμόδιες αρχές.
Ο Θωμάς Λιακουνάκος κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καθώς φέρονται να διακινήθηκαν μέσω εταιριών του μίζες περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ με τελικούς αποδέκτες, σύμφωνα με την δικογραφία, τους κατηγορούμενους και καταδικασθέντες σε άλλες υποθέσεις εξοπλιστικών τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο και τον άλλοτε στενό συνεργάτη του και πρώην γενικό διευθυντή εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο.
Τώρα ο Θ.Λιακουνάκος διώκεται και για την υπόθεση των ελικοπτέρων ΝΗ-90.