Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ενσωμάτωση drones σε πολεμικά πλοία του ΠΝ -Η Naval Group και έξι ελληνικές εταιρείες υπογράφουν νέες αμυντικές συμβάσεις

Στις 6 και 7 Μαΐου 2025 στην έκθεση DEFEA στην Αθήνα, η Naval Group ενίσχυσε τις δεσμεύσεις της υπέρ της ελληνικής βιομηχανίας, μέσω της υπογραφής νέων συμφωνιών συνεργασίας με έξι ελληνικές εταιρείες στο πλαίσιο του σχεδίου Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής (HIP), τεσσάρων συμβάσεων-πλαισίων για την υποστήριξη των φρεγατών FDI, δύο Μνημονίων Συνεργασίας (MoU) σχετικά με την ενσωμάτωση drones σε πλοία επιφανείας, πέραν του προγράμματος FDI HN.

Η Naval Group, μέσω της θυγατρικής της στην Αθήνα, Naval Group Hellas, υπέγραψε νέες συμβάσεις με 6 ελληνικές εταιρείες στο πλαίσιο του σχεδίου Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 κατά την έναρξη του προγράμματος FDI HN.

Από τότε, ο όμιλος έχει αυξήσει συνεχώς το μέρος του τοπικού περιεχομένου που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα FDI, σε μια συνεχή δέσμευση για την ενσωμάτωση της ελληνικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα FDI και ευρύτερα στην αλυσίδα εφοδιασμού της.

Έχουν υπογραφεί περισσότερες από 120 συμβάσεις με περίπου 70 ελληνικές εταιρείες.

 Ενσωμάτωση drones σε πλοία επιφανείας

Η Naval Group και η ALTUS LSA υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό τη συνεργασία στον τομέα της ναυσιπλοΐας και της ενσωμάτωσης μη επανδρωμένων αυτόνομων συστημάτων (UAV) σε πλοία του πολεμικού ναυτικού (φρεγάτες FDI αλλά και κορβέτες Gowind και άλλα πλοία επιφανείας).

Η Naval Group έχει εντοπίσει το μεγάλο δυναμικό και το ευρύ φάσμα χρήσης στις ναυτικές πλατφόρμες της των UAV που σχεδιάζονται και παράγονται στην Ελλάδα από την ALTUS, και ιδιαίτερα του ήδη ανεπτυγμένου ATLAS-8.
Αυτή η συνεργασία θα περιλαμβάνει επίσης έργα Έρευνας και Ανάπτυξης μέσω της υποβολής κοινών προτάσεων για εθνικά, διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα σε θέματα έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας.

Σκιώδεις στόλοι με πυραύλους Κρουζ σε Κοντέινερ (Ρωσίας-Κίνας-Ιράν) απειλούν τα Πολεμικά Πλοία του ΝΑΤΟ σε Μεσόγειο-Περσικό

Η Naval Group και η Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΕΑΒ) υπέγραψαν επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας για την έναρξη συζητήσεων σχετικά με την ενσωμάτωση του συστήματος Centaur C-UAS στην πλατφόρμα FDI και αργότερα σε άλλες πλατφόρμες πλοίων επιφανείας.

Η ΕΑΒ ειδικεύεται σε αεροναυτικές λύσεις και συντήρηση, και η Naval Group εντόπισε τις δεξιότητες και την εμπειρογνωμοσύνη της για την ανάπτυξη του προγράμματος Ξένων Ξένων Επενδύσεων (FDI) για το Ελληνικό Ναυτικό, καθώς και για πιθανά μελλοντικά προγράμματα συνεργασίας.

Αυτή η συμφωνία συνεργασίας ενσωματώνει επίσης έργα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) γύρω από την ενσωμάτωση συστημάτων C-UAS, όπως συστήματα πολέμου κατά των drones.

Αύξηση της ενσωμάτωσης της Ελληνικής DITB μέσω τοπικής υποστήριξης του μελλοντικού στόλου FDI HN Καθώς το πρόγραμμα Ξένων Ξένων Επενδύσεων (FDI) προχωρά και η πρώτη μονάδα έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί στο τέλος του έτους, η Naval Group εμπλέκει όλο και περισσότερες ελληνικές εταιρείες στην υποστήριξη των φρεγατών.

Οι τέσσερις συμβάσεις-πλαίσια που υπογράφηκαν στην DEFEA στοχεύουν στη συμβολή στη μελλοντική υποστήριξη των Ξένων Ξένων Επενδύσεων (ΞΞ) για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στην Ελλάδα, καλύπτοντας τις ακόλουθες υπηρεσίες: FARAD: υπηρεσίες για συστήματα HVAC DIVING STATUS: υποβρύχιες εργασίες επιθεώρησης και συντήρησης MELITA: κινητήρας ντίζελ ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: γεννήτρια ντίζελ.

Τουρκία: Αυτά είναι τα 31 πολεμικά πλοία που ναυπηγεί σήμερα

 Μια αυξανόμενη συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία, πέρα ​​από το πρόγραμμα αυτό, έχει ήδη αποφέρει πολλά και διαρκή οικονομικά οφέλη για την ελληνική βιομηχανία, καθιστώντας δυνατή την ενσωμάτωση ελληνικών εταιρειών στην αλυσίδα εφοδιασμού του Naval Group για τρέχοντα και μελλοντικά γαλλικά και εξαγωγικά προγράμματα.

Από αυτή την ευρεία προοπτική, η Ελληνική Βιομηχανική και Τεχνολογική Βάση Άμυνας (ΒΤΒ) θα ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά ναυτικής άμυνας.

 Ήδη 75 ελληνικές εταιρείες είναι εγγεγραμμένες στην πλατφόρμα αλυσίδας εφοδιασμού του Naval Group, επιτρέποντας τη δυνητική συμμετοχή σε μελλοντικά προγράμματα του Naval Group (τόσο γαλλικά όσο και εξαγωγικά προγράμματα). 

Η Naval Group υποστηρίζει επίσης, μέσω της θυγατρικής της, Naval Group Hellas, την ανάπτυξη των μελλοντικών ελληνικών ναυτικών πολεμικών δυνατοτήτων μέσω έργων Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ερευνητικό Κέντρο Forth, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων), καθώς και διμερών και ευρωπαϊκών έργων για την παρακολούθηση των δομών και τη θαλάσσια επιτήρηση.

Υπενθυμίζουμε ότι για «αναγέννηση» της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είχε αναφερθεί πρόσφατα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέχεια της εφαρμογής των Συμπερασμάτων του εκτάκτου Συμβουλίου, της ρήτρας διαφυγής και του ReARM Europe.

«Στόχος είναι η κάλυψη των αμυντικών αναγκών με μέσα υψηλής τεχνολογίας και μόχλευση με περιορισμό του οικονομικού κόστους» ανέφερε ο κ. Δένδιας για την εγχώρια αμυντική παραγωγή, ενώ περιέγραψε εκτενώς τα ζητούμενα του νέου εξοπλιστικού προγράμματος.

Θυμίζουμε πως στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του ΣΕΚΠΥ στην ΕΣΗΕΑ, ο κ. Ροζολής είχε κάνει παρόμοιες επισημάνεις, σημειώνοντας πως «χρειαζόμαστε μια αρμόδια δημόσια δομή που θα θέσει τη στρατηγική, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η συμμετοχή κατά 30% στα εξοπλιστικά προγράμματα, η συμμετοχή της χώρας στο ReArm και σε όλες τις ευκαιρίες που θα εμφανιστούν οι οποίες δεν θα είναι μόνιμες, θα είναι για ένα, δύο, τρία χρόνια. Θα φτιαχτούν οι κοινοπραξίες και θα φτιαχτούν τα εργοστάσια».

Επίσης είχε αναφερθεί στο πάγιο αίτημα του ΣΕΚΠΥ για την δημιουργία υφυπουργείου ή γενικής γραμματείας με αποκλειστικό αντικείμενο την αμυντική βιομηχανία. «Μέσα στο υπάρχον υπουργείο (Άμυνας) να υπάρξει μια διεύθυνση στην οποία να μπορεί να ηγείται στο βαθμό ενός γραμματέα ή ενός υφυπουργού και δεν είναι τυχαίο αυτό, πρέπει να είναι πάνω από τους κλάδους για να μπορεί να επιβάλλει πράγματα. Δεν μπορεί να είναι ένας απλός γενικός διευθυντής του υπουργείου και στο οποίο θα προσληφθεί κόσμος που θα μείνει για πολλά χρόνια. 

Οι παρατηρήσεις αυτές του ΣΕΚΠΥ αφορούν στην ρίζα του προβλήματος στην Ελλάδα, και αυτό είναι ο κεντρικός έλεγχος όλων αυτών των εταιρειών που δραστηροποιούνται στην χώρα μας. Το κυριότερο είναι ο προσδιορισμός των στόχων της χώρας, και η επίτευξη ρεαλιστικών σχεδίων, όπως η ναυπήγηση σκαφών μεγέθους ΤΠΚ, η ανάπτυξη μη επανδρωμένων και στις Τρείς διαστάσεις, και η ανάπτυξη ελληνικής κατασκευής φορητού οπλισμού για αρχή. 
 

Tags
Back to top button