p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}
Την ανησυχία τους για τους σεισμούς και τους μετασεισμούς έχουν αρχίζει να εκφράζουν οι Τούρκοι σεισμολόγοι καθώς ο σεισμός των Ρίχτερ δείχνει να μην έχει τελειωμό στην περιοχή των Δαρδανελίων.
Μάλιστα, σε αντίθεση με την Λέσβο, όπου γίνονται αισθητοί οι σεισμοί αυτοί και δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ακόμα και από τις δονήσεις, οι τουρκικές περιοχές που έχουν πληγεί από τους σεισμούς και τους μετασεισμούς μετρούν τις «πληγές» τους.
Τώρα αρκετοί είναι οι Τούρκοι επιστήμονες οι οποίοι φοβούνται πως οι σεισμικές δονήσεις θα ενεργοποιήσουν το ρήγμα που είχε δώσει τον σεισμό του 1999 στην Κωνσταντινούπολή ή κάποιο άλλο μεγάλο ρήγμα στην περιοχή.
Ενδεικτικό είναι πως εκτιμάται ότι περίπου200 σεισμοί έχουν συμβεί μέσα σε λίγες μέρες από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής.
«Περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολή», δηλώνει ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστήμιου του Βοσπόρου, Αλί Ατές. «Τον περιμένουμε αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε σίγουρα πότε θα συμβεί. Ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολή μπορεί να είναι 7.2 Ρίχτερ, 7.3,μ , μπορεί να είναι μεταξύ 6,5 – 7 Ρίχτερ» σημειώνει στην εφημερίδα Γενί Σαφάκ.
Παράλληλα, τόνισε πως βάσει των εκτιμήσεων όλοι οι επιστήμονες της χώρας θεωρούν πως μέχρι το 2030 θα έχει γίνει ένας εξίσου μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη όπως ο σεισμός του 1999.