Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Εμείς να τα βλέπουμε αυτά-Αυτές είναι οι 3 ευρωπαϊκές χώρες που συνεχίζουν να εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο σε τιμές ΣΟΚ

Όπως ήδη γνωρίζετε, πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει άμεσα να «απαλλαγεί από το τοξικό ρωσικό φυσικό αέριο» και να το αντικαταστήσει με εναλλακτικές επιλογές.

Από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι και σήμερα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έδρασαν βάσει αυτής της πολιτικής και πράγματι αποφάσισαν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με την βοήθεια διαφορετικών προμηθευτών αερίου.

Τρεις χώρες όμως παρέμειναν πιστές στην Μόσχα και στις συμφωνίες που είχαν υπογράψει για την προμήθεια φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου. Αυτά τα κράτη είναι φυσικά η Αυστρία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, οι κυβερνήσεις των οποίων έκριναν «υπερβολικά δαπανηρή» την διακοπή και αντικατάσταση του ρωσικού αερίου.

Σε αντίθεση με ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτές οι τρεις χώρες συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να απολαμβάνουν το οικονομικό ρωσικό φυσικό αέριο, όπως έκαναν πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022.

Οι λόγοι πίσω από την απόφαση της Αυστρίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας είναι κυρίως πολιτικοί και οικονομικοί, ωστόσο πολλοί ειδικοί και μη πιστεύουν πως αυτές οι χώρες έδρασαν με βάσει «την κοινή λογική» και με απώτερο σκοπό το συμφέρον του ίδιου τους του λαού.

Γιατί Επιλέγουν τη Ρωσία;

Όπως έχουμε αναφέρει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, οι τιμές του φυσικού αερίου που εξάγει η ρωσική ενεργειακή βιομηχανία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές συγκριτικά με τις ανάλογες τιμές εναλλακτικών προμηθευτών. Για αυτό και πριν την έναρξη της εν εξελίξει σύρραξης η Μόσχα αναδείχθηκε ως κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Γηραιά Ήπειρο.

Για να καταλάβετε για τι ποσά μιλάμε, το 2021 το 40% των ενεργειακών πόρων που εισήγαγε η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν φυσικό αέριο από την Ρωσία. Το 2023 το ίδιο ποσοστό μειώθηκε στο μόλις 8% εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλε η ένωση στην Μόσχα.

Να υπενθυμίσουμε μάλιστα πως βρίσκονταν στα σκαριά μία συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την μεταφορά ρωσικού αερίου από την Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ουκρανίας. Φυσικά αυτό το τεράστιο πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε εξαιτίας του πολέμου.

Σήμερα λειτουργούν ακόμη κάποιοι αγωγοί φυσικού αερίου που μεταφέρουν αέριο από την Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. Οι τερματικοί σταθμοί αυτών των αγωγών βρίσκονται στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που προαναφέραμε.

 

Tags
Back to top button