Έμμεση απειλή σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται από τη Λευκωσία αλλά και την Αθήνα η αναφορά του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του OHE για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε ότι φοβάται πρόκληση θερμού επεισοδίου στην κυπριακή ΑΟΖ, αν δεν υπάρξει συνέχεια των διαπραγματεύσεων.
Κι αυτό γιατί φέρεται ότι ταυτίζεται με τις θέσεις της Τουρκίας, η οποία απειλεί με στρατιωτική δράση και επιμένει σε όρους που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί, όπως η συνέχιση της παρουσίας των κατοχικών δυνάμεων στο νησί και η συνέχιση του καθεστώτος των εγγυήσεων.
Λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και προτού συναντηθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα την Τρίτη, ο κ Έιντε με συνέντευξή του εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου από την Τουρκία εντός του καλοκαιριού μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, με αφορμή τις γεωτρήσεις.
Μια κρίση με στρατιωτικά μέσα, όσο θα πλησιάζει η ώρα της εξόρυξης φυσικού αερίου, είχε προβλέψει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, κρίνοντας από τις κινήσεις της Τουρκίας, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του OHE επιβεβαιώνει πλήρως τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε «λομπίστα» των τουρκικών θέσεων.
Τα περί θερμού επεισοδίου εξόργισαν και τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αναφορές του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του OHE για το Κυπριακό.
Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται και η τελευταία διαμεσολαβητική προσπάθεια του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του OHE Έσπεν Μπαρθ Έιντε, η οποία ολοκληρώθηκε την Τρίτη με την επίσκεψή του στην Άγκυρα.
Ο Νορβηγός διαμεσολαβητής δεν επέστρεψε στη Λευκωσία για να ενημερώσει τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλά νέα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναφέρεται ότι σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται και η τελευταία διαμεσολαβητική προσπάθεια του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του OHE Έσπεν Μπαρθ Έιντε, η οποία ολοκληρώθηκε την Τρίτη με την επίσκεψή του στην Άγκυρα.
Ο Νορβηγός διαμεσολαβητής δεν επέστρεψε στη Λευκωσία για να ενημερώσει τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλά νέα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων.
Στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του OHE στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, ο οποίος είπε ότι ο κ. Αϊντε ενημέρωσε τον γ.γ. για τη διαδικασία και πως παραμένει σε διαβούλευση με την ηγεσία του OHE για τα επόμενα βήματα:
«Υπάρχει ανησυχία για την παρούσα κατάσταση», είπε ο κ. Σιντίκ, ενώ πρόσθεσε πως «κανείς δεν θέλει να δει τις συνομιλίες να αποτυγχάνουν».
Νωρίτερα, η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε προϊδεάσει για το ναυάγιο της διαμεσολαβητικής προσπάθειας, απορρίπτοντας τον όρο που θέτει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να συζητηθεί στη νέα διάσκεψη της Γενεύης πρώτα το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και, αφού υπάρξει συμφωνία, να προχωρήσουν και στα επόμενα κεφάλαια:
«Η επανάληψη των υπό όρους αντιλήψεων, κάθε μέρα και κάθε ώρα από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη και τους εκπροσώπους του, κάνει αδύνατη την επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Μ. Ακιντζί, σημειώνοντας ότι «η πρόταση Αναστασιάδη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Την Πέμπτη θα επισκεφτεί τα Κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με σκοπό να στείλει ένα μήνυμα σύμπνοιας και ευθυγράμμισης της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς και στο Κυπριακό.
Ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά, ωστόσο, δεν βλέπει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συγκληθεί μια νέα διάσκεψη στη Γενεύη, από τη στιγμή που η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δηλαδή στην παραμονή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στο νησί.
Ο κ. Αναστασιάδης σχολίασε, μάλιστα, αρνητικά τη φράση του Έιντε (αλλά και την επίσημη διατύπωση του OHE) ότι στους δύο ηγέτες εναπόκειται αν θα πάνε στη Γενεύη.
«Με λυπεί πάρα πολύ, αλλά γιατί να μεταβούν οι δύο ηγέτες στη Γενεύη; Τι έχει διαφορετικό η Γενεύη από το καλύτερο κλίμα της Κύπρου; Το θέμα είναι να υπάρχει βούληση, να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στον διάλογο. Εάν η Τουρκία δεν είναι έτοιμη, τότε διερωτώμαι γιατί οι δύο ηγέτες να πρέπει να πάνε στη Γενεύη; Ας συνεχίσουμε τον διάλογο και, όταν είναι η Τουρκία έτοιμη να συζητήσει το θέμα της ασφάλειας, να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα».
Ακόμη, ο κ.Αναστασιάδης ξεσπά εναντίον του Έιντε
«Είχα κάνει κατ’ ιδίαν παραστάσεις ότι θεωρώ απαράδεκτες ανάλογες αναφορές και ιδιαίτερα όταν εκπέμπονται υπό μορφή απειλής». Παράλληλα πρόσθεσε ότι θεωρεί χειρότερη συνταγή ή φάρμακο το να χρησιμοποιεί κανείς απειλές αντί για την αντικειμενική έκθεση των γεγονότων, προσθέτοντας ότι θεωρεί «ακόμη χειρότερο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του OHE να διαπιστώνει ότι υπάρχει ή να ισχυρίζεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο παραβίασης του διεθνούς δικαίου και, αντί να καταδικάζει τον παραβάτη του διεθνούς δικαίου να τον χρησιμοποιεί ως απειλή».
Πηγή: tribune.gr